Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afere u cestogradnji

Stanić u prijavi: Kalmeta je bio na čelu zločinačke organizacije

stanić (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
28.10.2013.
u 12:52

Kalmeta: 
To je njegov spin. Svatko ima pravo podnijeti prijavu, ali što je čekao dosad

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić podnio je jučer Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete, bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića i bivših čelnika Hrvatskih autoceste i Hrvatskih cesta Milivoja Mikulića, Josipa Sapunara te Stjepka Bobana zbog sumnje u udruživanje u zločinačku organizaciju kako bi izvlačili novac iz HAC-a i HC-a. Stanić u kaznenoj prijavi tvrdi da je Kalmeta i te kako znao što se događa u njegovu resoru.

Nezakonito stjecanje

– S obzirom na to da je dosad kroz Remetinec zbog pljačke u cestogradnji za Kalmetine vladavine prošlo ili se i danas nalazi deset direktora i tri poduzetnika, a Kalmeta je cijelo vrijeme posebno štitio Livakovića, Sapunara, Mikulića i Bobana, opravdano sumnjam da ih je upravo Kalmeta organizirao u zločinačku organizaciju i njome cijelo vrijeme upravljao s ciljem nezakonitog stjecanja i podjele materijalne koristi – navodi se u prijavi. Stanić podsjeća da su Kalmetu Sapunar i Mikulić imenovali kao organizatora sastanaka na kojima im je bila naređivana suradnja s Fimi medijom te na pismo bivšeg predsjednika uprave HAC-a Marija Crnjaka Nadzornom odboru te tvrtke u kojem se on žali na paralelnu strukturu upravljanja HAC-om koju vodi Kalmeta preko Sapunara i Mikulića te Željka Krapljana.

Stanić u prijavi podsjeća da istražitelji posjeduju takozvanu Kalmetinu salvetu na kojoj je zabilježeno kako je u postocima podijeljen posao i tko treba nabaviti 300 milijuna kuna za dovršetak državne ceste Gaženica – Zadar 2 (D 507). Riječ je o brzoj cesti nazvanoj Kalmetina, na kojoj su, prema sumnjama USKOK-a, Sapunar, Mikulić i Boban preko građevinskih tvrtki i tvrtki Igora Premilovca izvukli oko 24,5 milijuna kuna, zbog čega su nedavno i uhićeni.

– Prema mojim informacijama, bilješke na Kalmetinoj salveti upisivao je voditelj projekta Franjo Šokac iz Hrvatskih cesta, koji je odmah nakon što je to iscurilo van smijenjen. Smijenio ga je Stjepko Boban – navodi Stanić. Na “salveti” je rukom uz popis podizvođača radova na Kalmetini, uz Kalmetino, Mikulićevo, Livakovićevo te ime bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića, napisan određeni postotak. Stanić je usto protiv Kalmete podnio prijavu i zbog prijetnji i neprijavljivanja kaznenih djela jer je iznosio u javnosti da posjeduje dokumentaciju o kaznenim djelima koje je navodno počinio Stanić.

Kalmeta pak za Stanićevu prijavu kaže da je to bilo očekivano jer je on nedavno najavio da će podići tužbu protiv njega.

– To je njegov običan spin i o njegovim optužbama je pisano 100 puta. Svatko ima pravo podnijeti kaznenu prijavu, ali pitam se što je čekao dosad s tim jer je to njemu nalagala i građanska dužnost – kazao je Kalmeta.

Vrhunski stručnjaci

Kalmeta je dodao da je tek prije nekoliko dana dobio dokumentaciju o Staniću i da će uskoro podnijeti prijavu protiv njega. Kalmeta je ustvrdio i da se nikad nije miješao kod primanja na posao u svom resoru. Za Livakovića, Sapunara i Mikulića je rekao da su vrhunski stručnjaci.

– Livaković je dobio i nagradu rektora tijekom školovanja, Sapunar je školovani stručnjak, a Mikulić je prošao građevinu sa 5,0 i to su bile odlične reference. Istražni organi nemaju zašto doći k meni, a ako me pozovu, odazvat ću se – rekao je Kalmeta.

Šokac, kojeg Stanić navodi u svojoj prijavi, izbjegao je jučer odgovoriti na naše pozive; prvo je dvaput rekao da je na sastanku, a zatim se više nije javljao. Doduše, zabunom nas je u jednom trenu nazvao, a kad mu je postalo jasno koga je dobio, poklopio je slušalicu.

U Hrvatskim cestama, pak, kažu da će surađivati s nadležnim institucijama ako to od njih budu tražile.

>> Daj milijun i evo ti posao

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije