Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srušen mit

Srušen mit: Jadran ipak jeftiniji od konkurenata

ljetovanja (1)
Foto: Pixsell
1/7
24.05.2011.
u 15:20

Privatni smještaj na Jadranu za nas je broj jedan, a kod '‘šjora Kate'’ moći će se i početkom srpnja noćiti za samo desetak eura

Odzvonilo je prilici da se ode na ljetovanje po first minute cijeni i uz uštedu od nekoliko stotina kuna. Većina je jadranskih hotelijera rani buking, naime, omogućila tek do polovice svibnja.

Last minute 30% skuplji

Na sniženja u last minuteu ne treba se, pak, previše oslanjati jer, kako uvjeravaju u putničkim agencijama, zbog dvoznamenkastog rasta interesa stranaca, ovoga će ljeta malo toga na rasprodaju. Kao alternativa za jeftino ljetovanje otpadaju i Tunis i Turska (tuniski avioprijevoznik koji je omogućavao niske cijene ove godine ne leti, a Turska je digla cijene), pa se izbor i s te strane suzio.

Jadranski domaćini, istina, nisu poskupljivali (barem ne masovno), no cijene će za sve koji su lani ljetovali u last minuteu biti više između 20 i 30 posto. Recimo, hvarski hotel koji je ljetos nudio akcijsku cijenu za sedmodnevni odmor od 1800 kuna puni se odlično i svi su izgledi da će u svim ljetnim tjednima imati punu cijenu od 2500 kuna.

Kako sve to uskladiti s ograničenim proračunom za odmor, kakvim raspolaže većina od 1,5 milijuna Hrvata, tradicionalno vjernih jadranskoj obali?

– Najteže će biti naći nešto povoljno u razdoblju od 1. srpnja do 5. kolovoza. Zato se treba usmjeriti na zadnji tjedan u lipnju te tjedne poslije 15. kolovoza, kada većina domaćina ima dvadeset posto niže cijene nego u samoj špici. No, jadranska je ponuda toliko bogata i raznovrsna da se uistinu u svakom razdoblju može naći povoljniji smještaj, u hotelima s dvije zvjezdice i apartmanima. Samo ne treba previše odugovlačiti s odlukom – savjetuje Mislav Veselica, jedan od direktora u agenciji Atlas, koji smatra da će ovoga ljeta sobu biti najlakše naći u – ekskluzivnim, najskupljim hotelima.

Treba li reći da to većini hrvatskih građana, nažalost, nije zona interesa?

Naši su građani masovni usmjereni na privatni smještaj, koji, što je dobra vijest, zasad nije objavio poskupljenja.

– Štoviše, cijene se nekoliko godina nisu mijenjale. Sada, u svibnju, noćenje se duž obale po osobi u privatnom smještaju može dobiti za deset eura, u lipnju i do polovice srpnja prosječna će cijena biti 15 do 18 eura, a u špici 20 do 25 eura po osobi. Za djecu do tri godine smještaj se u pravilu ne naplaćuje, a djeca do 12 godina imaju popust od 50 posto. To su cijene u objektima s tri zvjezdice, koji u pravilu imaju svoj balkon, terasu ili dio vrta, televiziju, klima-uređaj i sl.

Marketinški trikovi

No, na obali se i dalje može naći i privatni smještaj u kojem dvije sobe dijelu kupaonicu. Cijene su u takvom smještaju i tridesetak posto niže nego u apartmanima s tri zvjezdice – kazuje Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kod ‘'šjora Kate'’ tako se i početkom srpnja može noćiti za svega deset eura. A s tim se ne može natjecati ni Grčka, koja je proteklih dana privukla pozornost ponudom od petstotinjak kuna za 12 dana boravka.

– Dobar marketinški trik, ali za naše građane ne znači ništa. Do Grčke je 2000 kilometara, automobilom treba dva dana kroz četiri države, a uz cestarine, benzin i usputni odmor brzo se dođe do izdatka i od 5000 kuna – zaključuje Ivan Pukšar, direktor agencije Kompas.

Komentara 26

IL
ilijan
15:48 24.05.2011.

Ljudi,ovo je naj gluplji članak koji sam ikada pročitao...

KA
karlovcankica
16:10 24.05.2011.

bit ce i jeftinije..ali nece biti gosta...

NI
Nikahr80
15:31 24.05.2011.

Plaćen članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije