Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad grada heroja

Srpski mediji: Markač predvodi kolonu u Vukovaru

markač vukovar (1)
Davor Javorović/PIXSELL
18.11.2012.
u 12:48

Dolazak Markača u Vukovar, na središnju manifestaciju Dana sjećanja na žrtve i 21. godišnjice pada grada, izazvao je opće oduševljenje velikog broja građana, javlja agencija Bet

Mediji u Srbiji javljaju o obilježavanju 21. obljetnice stradanja Vukovara, uglavnom prenoseći agencije. No, svi ističu kako je u Koloni sjećanja uz najviši državni vrh i general Mladen Markač  pa B92 donosi naslov "Markač predvodi kolonu u Vukovaru", a svi redom javljaju kako je Ante Gotovina još jučer rekao kako neće doći u Vukovar na obljetnicu već kasnije.

- Dolazak Markača u Vukovar, na središnju manifestaciju Dana sjećanja na žrtve i 21. godišnjice pada grada, izazvao je opće oduševljenje velikog broja građana, javlja agencija Beta, a prenose brojni mediji. Beta podsjeća kako su "ratni sukobi počeli 13.kolovoza 1991, a JNA je zauzela grad 18. studenog, borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3000 i 5000 ljudi, uglavnom civila, a u sukobima je razrušeno 90 posto grada". Ova agencija ističe izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića od sinoć u Vukovaru kako "nije bitno kakve su reakcije iz Srbije na oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču".

Agencija Tanjug javlja kako im je potvrđeno da predstavnici Srba u Hrvatskoj neće nazočiti obilježavanju stradanja Vukovara, ali podsjećaju da su "Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a,  kao najvišeg organa srpske manjinske samouprave u Hrvatskoj, i Dragan Crnogorac kao predsjednik ZVO-a , asocijacije općina na području dvije istočne županije u kojima žive Srbi, potpisali su prije nekoliko dana izjavu sjećanja povodom godišnjice stradanja i patnji građana Vukovara i svih drugih građana Hrvatske stradalih 1991. i 1992. u kojoj ih se sjećaju s dubokim pijetetom i suosjećaju s njihovim najbližima".

Savo Štrbac ne odustaje od "dokazivanja hrvatskog genocida"

Savo Štrbac koji vodi Informacijski-dokumentacijski centar Veritas, ni nakon pravomoćne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i nakon presude haaškog suda kako nije bilo organiziranog progona Srba ni zločinačkog pothvata, ne odustaje od nakana dokazivanja navodnog progona i genocida nad Srbima. Za B92 je Štrbac izjavio kako presuda "nakaradna, donesena lobiranjem, preglasavanjem, s najmanje pravde".

- Da je bila osuđujuća, bila bi početak katarze suočavanja s prošlošću hrvatskog društva,  kaže Štrbac dodajući kako će "netko morati odgovarati za progon više od 200.000 ljudi, ali ne pred Haaškim tribunalom već pred nekim nacionalnim sudovima".

- Imamo nekoliko postupaka u tijeku, primjerice, za Grubore je pred završnom fazom, imamo nekoliko slučajeva u koje su uključeni i tužiteljstvo Srbije i tužiteljstvo Hrvatske, ima još nekoliko koji su pod istragom i još neki koji su oslobođeni, pripremanju se još neke optužnice. Tako će ipak netko odgovarati, ali ne pred Haagom jer je on i bio samo ad-hoc sud za područja bivše Jugoslavije i on se, na svu sreću, zatvara uskoro - kaže Štrbac dodajući kako bi se najnovije haaške presude mogle odraziti na međusobne tužbe za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnijele.

- Da je bila potvrđena prvostupanjska presuda onda bi Srbija imala povoljniju situaciju, zato što bi se zaključci prvostupanjskog suda prelijevali. Ovo je sad imperativ Srbiji da se ne pristaje na izvansudske nagodbe i da ide do kraja, ovo nam je na neki način popravni ispit. Mi možemo pred petnaestoricom sudaca dokazati da je genocid počinjen nad Srbima - mudruje Štrbac.

Bez srpskih dužnosnika na spomenu "žrtvama Oluje" u Beogradu

Povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu, danas je održan "spomen srpskim žrtvama stradalima u operaciji Oluja" u Crkvi svetog Marka u Beogradu, ali osim beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa, ovom događaju nije nazočio nitko pod državnih dužnosnika, sa žaljenjem javlja B92.

>>Markač u Vukovaru: Mi nismo ratni zločinci nego časni vojnici

Ključne riječi

Komentara 33

AV
AVAZ
13:27 18.11.2012.

Srbi paznja !! OLUJA ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZG
zorbas.grk
13:35 18.11.2012.

bravo

OB
-obrisani-
16:10 18.11.2012.

izvanredne vesti iz srbije:Vuk Jeremic pobesnio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije