Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemaju novca

Srpske željeznice smanjuju broj vlakova koji voze kroz Hrvatsku

'28.03.2012., Osijek - Veliki broj osjecana koristi zeljeznicki most za prelazak preko rijeke Drave. Putnici na izlasku iz vlaka.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
20.11.2012.
u 14:26

Srbija zbog nedostatka novca i visokih tarifa koje Hrvatska naplaćuje za korištenje infrastrukture ukida direktne polaske u Zagreb i Sarajevo

Željeznice Srbije od 9. prosinca radikalno smanjuju broj vlakova i, kako javlja beogradski Blic, smanjit će se broj vlakova koji prometuju preko graničnog prijelaza Šid – Tovarnik između Srbije i Hrvatske. Srbija zbog nedostatka novca i visokih tarifa koje Hrvatska naplaćuje za korištenje infrastrukture ukida direktne polaske u Zagreb i Sarajevo, a umjesto pet, od 9. prosinca na liniji Beograd – Zürich prometovat će samo jedan vlak.

Blic podsjeća da zbog neisplativosti Hrvatske željeznice ukidaju čak 46 vlakova u međunarodnom prometu, ali je susjednim zemljama ostavljena mogućnost da održe te linije ako žele, ali uz nadoknadu.

– Kako bi u prometu ostao vlak između Beograda i Sarajeva, željezničke uprave iz Srbije, RS i BiH trebali bi godišnje izdvojiti oko 677.000 eura za korištenje 87 kilometara hrvatskih pruga. Ni mi, ali ni drugi, nismo imali ekonomski interes očuvati ovu liniju – kažu u Željeznicama Srbije dodajući da iz istih razloga ukidaju vlakove za Budimpeštu, Sofiju i Bukurešt.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:05 21.11.2012.

Dok su se nekada gradile pruge da bi se povezivali gradovi,ali i neke zabiti, danas izmišljaju toplu vodu i ukidaju naraentabilne veze. Ako ćemo po rentabilnosti,komotno možemo ugasiti 90% pruga u Hrvatskoj. Uostalom ,cijeli sustav HŽ-a je nerentabilan,zatvorimo ga,zatvorimo i luke,jer i to je nerentabilno. Umjesto da povećavamo broj vlakova i jače povežemo i regiju,a i regiju s Evropom, broj vlakova smanjujemo. Naravno,vrlo skoro teretni promet će se prodati stranim operaterima i njima će se isplatiti voziti vlakove,a mi ćemo i dalje ukidati putničke linije ,jer će državi stvarati gubitke.Svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije