Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tadić u Nu2

"Srpske političare ne treba pitati o Srebrenici dok traje Haag"

Boris Tadić
HRT
28.10.2012.
u 17:13

Gost emisije Aleksandra Stankovića na Hrvatskoj televiziji bio je bivši srpski predsjednik i šef DS-a Boris Tadić.

Sve dok traje proces pred Međunarodnim sudom u Haagu, srpske političare ne treba pitati je li u Srebrenici bilo genocida - izjavio je jučer u emisiji “Nedjeljom u 2” bivši srpski predsjednik i čelnik DS-a Boris Tadić.

Suradnja s Josipovićem

Bila je to reakcija na konstataciju voditelja Aleksandra Stankovića da aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tvrdi da u “Srebrenici nije bilo genocida iako je Srbija usvojila rezoluciju o tom događaju”.

- Politika je kompromis. U parlamentu se ne usvajaju zakoni koji su plod želja već oni koje je realno moguće usvojiti, pa tako i rezolucija o Srebrenici. To je bila moja inicijativa, ja sam je pokušao progurati još u vrijeme Vojislava Koštunice. Ona je bila oblikovana kako je bilo moguće u tom trenutku. BiH pokreće novi proces pred Međunarodnim sudom o tom događaju. Kao predsjednik, inzistirao sam na rezoluciji koja uključuje mišljenje Međunarodnog suda pravde koji kaže da je bilo genocida - kazao je Tadić koji je za vrijeme svog predsjedničkog mandata puno razmišljao o boljem povezivanju Beograda i Zagreba. Pritom nije zaboravio spomenuti kako je njegove suradnja s hrvatskim kolegom dr. Ivom Josipovićem bila odlična.

Civilizacijsko pitanje

Upitan je li upoznat s naporima Udruge pravnika Vukovar 1991 koji su željeli obilježiti mjesto stradanja Hrvata u logorima u Stajićevu, Tadić je odgovorio kako do njega osobno takav zahtjev nije stigao.

- Poticao sam svaku inicijativu da se obavljaju istrage jer mislim da spomen obilježja trebaju postojati u Stajićevu, kao i u Lori i u Srebrenici. To je civilizacijsko pitanje - rekao je Boris Tadić, koji je potom upitan kako vidi hrvatsko-srpske odnose za pet ili deset godina i hoće li nas dovijeka opterećivati događaji iz 40-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

>> Zadovoljni Stanković: Sanadera sam \'držao pod kontrolom\'

- Ukoliko se budemo ponašali neracionalno, hoće. Zato je nužno da to ostavimo iza sebe - kazao je Tadić koji se osvrnuo i na pitanje Kosova. - Podjelu sam predlagao i ranije, po uzoru na Istočnu i Zapadnu Njemačku koje se međusobno nisu priznale ali su funkcionirale dobro. To je bila jedna od osnovnih strategija moje politike, a da pritom ne priznamo Kosovo. Znao sam da ekonomski možemo surađivati. Takvu će politiku morati provoditi i nove vlasti, a vidim da Dačićeva Vlada koja je kritizirala moju politiku sprema sličnu platformu o Kosovu - kazao je Tadić.

Komentara 152

OB
-obrisani-
17:26 28.10.2012.

kakva razlika...8.000 pobijenih...ili.660 pobijenih i 150.000 protjeranih ???? . zločin je zločin...

ČV
čarli vuk
17:28 28.10.2012.

normalan političar neče reći da draža mihajlović nije fašista..normalan političar neče osuđivati oluju....i neka je dobio nikolić izbore ...on bar prizna što je.... četnički vojvoda....

PG
praseca gripa
20:51 28.10.2012.

Isti su i Stankovic i Tadic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije