Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović u Srbiji

Srpske izbjeglice: Ne nadamo se povratku u Hrvatsku

tadic josipovic (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
Autori: Vesna Brnabić, Jasmina Popović, Branimir Bradarić
19.07.2010.
u 12:37

– Mi u Hrvatskoj očekujemo da Mladić i Hadžić budu uhićeni i dovedeni pred lice pravde. To je važno s aspekta života i budućnosti na ovim prostorima – rekla je Kosor.

Ikona ide gdje joj je i mjesto, rekao je predsjednik Josipović nakon što mu je srbijanski kolega Tadić u svom uredu predao restauriranu ikonu iz Dalja, dio hrvatskog kulturnog blaga koje se vraća kući. No gdje je mjesto izbjeglicama iz Hrvatske, od kojih većina već 15 godina čeka rješenje svojih problema danas se nije moglo čuti. Predstavnici nekoliko desetaka obitelji, od ukupno 60 tisuća izbjeglica iz Hrvatske, koliko Srbija prijavljuje, koji su smješteni u sabirnom centru Krnjača, pojadali su se u razgovoru Josipoviću, ali nakon razgovora novinarima su povjerili da nemaju previše nade.

"Na što da se vratimo?"

– Ne znam kamo ću iz Krnjače ako se ne mogu vratiti u svoj stan u Kninu. Vjerojatno u Dunav, on nije daleko – rekla je starija žena koja bi željela natrag u svoj stan, ne sviđa joj se zamjensko rješenje i želi da svoj stan može ostaviti svojoj djeci jer je "to jedino što je imala".

Vukašin Anđušić je nekadašnji radnik sisačke Rafinerije, prošao je kao izbjeglica Kosovo, Banju Koviljaču, a nakon Krnjače bi želio natrag u svoj stan u Sisku.

– Mlađi je sin rođen u Hrvatskoj, a ne može dobiti domovnicu. Sada je veleposlanik rekao da će nešto pokušati, ali kažu da je problem što je domovnicu tražio nakon što je postao punoljetan. Pa kakve to veze ima, zna se gdje je rođen. Vratili bismo se mi i danas, ali na što – kaže.

Josipović je danas, drugog dana službenog posjeta, razgovarao i sa srbijanskim premijerom Cvetkovićem, a nakon susreta s izbjeglicama poslijepodne prošetao Knez Mihajlovom, posjetio knjižare, susreo se s građanima. Za predvečer je Tadić pripremio koktel za brojne uzvanike iz kulturnog, umjetničkog i medijskog života Srbije i Hrvatske u restoranu Kalemegdanska terasa, a među dvadesetak uzvanika iz Hrvatske  bili su čelni ljudi hrvatskih medijskih kuca Styria, EPH, HTV, Nova TV i RTL, glumci Sreten Mokrović i Ksenija Marinković, pijanistica Katarina Krpan, pjevači Urban i Nina Badrić, režiser Hrvoje Hribar, kompozitor Tonči Huljić, knjževnik Ante Tomić...

U ugodnoj šetnji Knez Mihajlovom dvojica predsjednika su se zaustavila u poznatoj knjižari Plato i razmijenili knjige. Boris Tadić je Josipoviću poklonio Leksikon YU mitologije uz posvetu “Ivi, prijatelj Boris”. Josipović je uzvratio knjigom Dereka Boka “Univerzitet na tržištu”, a vlasnik knjižare Plato je obojici predsjednika poklonio po dvije knjige: Povijest ljepote Umberta Eca i Leksikon suvremene kulture. Predsjednikov savjetnik za branitelje Fred Matić iskoristio je priliku i predsjedniku Tadiću poklonio svoju knjigu: Ništa lažno, u kojoj su zapisana njegova sjećanja iz Vukovara.

I premijerka Kosor reagirala je na Josipovićev posjet.

– Nadam se da ćemo se, kad bude gotov posjet predsjednika Josipovića, naći i o njemu dodatno razgovarati – rekla je. Tadićevu najavu o dolasku premijerka je pozdravila: – To bi bilo dobro i dobro je došao. No dodala je i da Hrvatska očekuje da Mladić i Hadžić budu uhićeni i dovedeni pred lice pravde. Najava o mogućem posjetu Tadića Vukovaru, Gradu heroju, najvećim dijelom je naišla na odobravanje. Branitelji i političke stranke očekuju da bi taj posjet značio mnogo u daljnjim odnosim.

Vijenac na Ovčari

– Podržavam takvu ideju – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Slično razmišljaju i u vukovarskom HDZ-u, čiji predsjednik Petar Mlinarić:

– Ako Tadić i dođe na Ovčaru i tamo položi vijenac, ne znači da će to biti prava isprika za počinjena zla.

Ni Ivan Kovačić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara, nema ništa protiv dolaska. Najviše se dolasku Tadića opire vukovarski HSP, odakle najavljuju da će poduzeti sve zakonski dopuštene metode da takvo što spriječe. Najavili su prosvjed te blokadu ceste prema Ovčari.

Komentara 185

HR
hrvatin
13:58 19.07.2010.

Mislite li vi gospodjo kosor da taj vas veliki prijatelj nezna di su hadzic i mladic?O cemu vi mastate,o njegovoj iskrenosti?Ostavite se corava posla,taj nikada nije spoemnuo agresiju na Hrvatsku i pokolj niti ce.Voza vas kao djecu u vrticu koja trce za sladoledom.Nije on izdajnik kao oni sto su nase heroje potrpali u zatvore.Medju tima je i onaj kojeg ste aplauzima ispratili kad vam je dao funkciju i onaj bradati s kojim ste,kako ste rekli,super suradjivali i da vam je zao sto je otisao.Slatka li je vlast,kad se do nje dodje jezik radi kao lud.

MI
mitar
14:23 19.07.2010.

S obzirom da je kako mu volite tepati prvi predsjednik Hrvatske drug general bio slobin segrt gospodin Josipovic radi pametno na uspostavljanju odnosa sa Srbijom.Nije on kriv sto nesposobni cinovnici inace svi na platnom spisku vladajuce hunte zbog svoga sitnoga sicara nisu u stanju da dadnu neoborive dokaze o genocidu te iste Srbije na Hrvatsku.

DU
Deleted user
13:54 19.07.2010.

mene banirate,a ove janeze provokatore ne i to je vrsta demokracije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije