Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni sporazum

Srpska pravoslavna crkva optužuje vlast da je prodala Kosovo

Ashton, Dačić, Thachi (1)
Reuters/Pixsell
22.04.2013.
u 12:45

SPC poziva Srbe na Kosovu da ne priznaju diktat sile i nepravde nego da Kosovo drže zauvijek svojom zemljom, ne sporeći ni činjenicu da je to zemlja i onih Albanaca koji u njoj stoljećima žive zajedno sa Srbima.

Srpska pravoslavna crkva u priopćenju dostavljenom novinarima, a dramatično naslovljenom "Obraćanje državi Srbiji i srpskom narodu povodom parafiranja sporazuma u Bruxellesu", navela je kako je dojam da je riječ o "potpunom povlačenju institucionalne nazočnosti Srbije na teritoriju njene južne pokrajine", o uspostavljanju ograničene autonomije srpske zajednice na prostoru sjeverno od mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u okviru Thacijeva establišmenta i, samim time, o posrednom i prešutnom, ali ipak faktičkom priznavanju postojanja sustava državne vlasti na Kosovu neovisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije.

– Stvar je otežana pristankom državnog vrha Srbije na nesmetani proces "eurointegracija" thacijevskog Kosova (bez spomena Metohije, koja zvuči previše pravoslavno i srpski, ali i bez bilo kakvog spominjanja Srbije u tom kontekstu), a nema nikakve sumnje u to da će, nakon plaćanja ovako visoke cijene za famozni "datum o početku pregovora", i to pregovora s nepoznatim brojem novih uvjeta i s neizvjesnim ishodom, cijena za sam eventualni ulazak u EU biti i formalno srpsko priznavanje „neovisnog Kosova“ i obveza da ne ometa dobivanje stolice Kosova u UN-u – navodi se u priopćenju. Istaknuto je kako je "posrijedi prije čista predaja nego li makar kakva-takva prodaja našeg vlastitog vjekovnog i, u duhovnom i historijskom smislu, najvažnijeg teritorija".

Srpska pravoslavna crkva drži kako bi "u odnosu na ovakav sporazum i podjela teritorija bila bolje, pravednije i održivije rješenje".

– Apeliramo na zastupnike u Narodnoj skupštini Srbije i na predsjednika Srbije da, pred Bogom, historijom srpskog roda i osobnom savješću, izmjere i odmjere svoju moralnu i historijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju suglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma – kaže se u priopćenju očito namijenjenom državnim dužnosnicima koji danas odlučuju prihvaćaju li ili odbijaju prijedlog sporazuma.

SPC poziva Srbe na Kosovu neka "ne priznaju diktat sile i nepravde nego da Kosovo drže, uvijek i zauvijek, svojom zemljom, ne sporeći, ni na koji način, činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj stoljećima žive zajedno sa Srbima" te poručuje kako će "crkva, u svakom slučaju, ostati sa svojim narodom i u svojim svetinjama na Kosovu".

>>Dačić: Jel' bi radije da Srbe protjeraju s Kosova pa da plačemo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije