Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi brodolom

Sredozemno more postaje grobnica imigranata

brodolom u Italiji
screenshot/Youtube
12.10.2013.
u 07:08

Trenutna bilanca sinoćnjeg brodoloma s imigrantima je 206 spašenih osoba i 34 mrtva tijela izvučena iz mora, prema podacima talijanske ratne mornarice

Plovilo s oko 250 izbjeglica sinoć se prevrnulo  i potopilo na 70 milja jugoistočno od Lampeduse, a tri broda talijanske mornarice su već pokupila neke brodolomce, a uočili su i leševe u moru. Plovilo s imigrantima uočio je helikopter s broda Lybra talijanske mornarice koji je prolazio zonom u službi nadziranja.

Navodno su i zrakoplovi Malte uočili plovilo. Brod Lybra zajedno s još dva broda talijanske mornarice, Chimera i Espero, krenuli su prema mjestu brodoloma. Inače je u brodolomu prije tjedan dana do sada službeno poginulo 385 osoba.

Nakon noći provedene u spašavanju izbjeglica s potonulog plovila, brodovi talijanske ratne mornarice krenuli su prema mjestu naznake novog plovila s imigrantima. Val izbjeglica se ne zaustavlja bez obzira što je prelazak Sredozemnog mora opasan. Suradnjom Italije i Malte uspjelo se ograničiti tragediju sinoćnjeg potonuća plovila s oko 250 izbjeglica u Sredozemlju za razliku od teške tragedije do koje je došlo prije samo osam dana kada je kod Lampeduse poginulo gotovo 350 osoba. Trenutna bilanca sinoćnjeg brodoloma s imigrantima je 206 spašenih osoba i 34 mrtva tijela izvučena iz mora, prema podacima talijanske ratne mornarice.

Plovilo s izbjeglicama najprije se nagnulo, a zatim prevrnulo i potonulo na oko 60 milja od Lampeduse i 80 milja od Malte. Malteški zrakoplov primijetio je teškoće plovila s izbjeglicama i pozvao pomoć. Na mjesto brodoloma stigla su tri helikoptera s tri broda talijanske ratne mornarice (Libra, Espero i Chimera) koji patroliraju u Sredozemlju i bacili su pojaseve za spasavanje i gumenjake kako bi se na njih mogli uhvatiti izbjeglice. Helikopteri su počeli izvlačiti brodolomce, među kojima je bilo mnogo žena i djece, te ih prebacivati na plovila. Oko 130 izbjeglica spasili su malteški brodovi.

Spasitelji govore kako je najgore gledati kako mora guta osobu i ne može joj se pomoći, jer se pomaže nekom drugom. Na dijelu Sredozemlja sinoćnjeg potonuća more je doboko oko 200 metara.

Mnoge osobe s potonulog plovila su iz Sirije. Helikopteri su zatim ranjenike prebacili na Lampedusu gdje su već bile spremne liječničke ekipe.

No, drama s imigrantima se nastavlja, jer je na oko 80 milja jugoistočno od Lampeduse primijećeno gumeno plovilo s imigrantima i prema njima su krenuli brodovi talijanske ratne mornarica, fregata Espero i patrolni brod Libra. Sredozemno more postaje grobnicom imigranata.

U ovoj godini se na Maltu, Lampedusu i Siciliju iskrcalo 39.000 imigranata.

>>Barroso na Lampedusi: Takve scene ne mogu se zaboraviti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije