Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klenovnik

Srednjovjekovno proštenje pod bedemima dvorca Draškovićevih

klenovnik (1)
Foto: presnimila Lj. Risek
1/3
11.06.2012.
u 12:13

Dvorac u Klenovniku od 17. stoljeća bio je rezidencija grofova Drašković, a u njemu je u više navrata zasjedala Hrvatska kraljevinska konferencija

Otvaranjem 1400 metara nove ceste u Dubrovcu, koja je asfaltirana sa 1,25 milijuna kuna potpore iz EIB-a II i 380.000 kuna iz općinskoga proračuna, počelo je obilježavanje Dana općine Klenovnik. Proslava je nastavljena svečanom sjednicom na kojoj su se okupljenima obratili predsjednik Vijeća Martin Oreški i načelnik Izidor Gladović, koji se osvrnuo na projekte realizirane u zadnjih godinu dana. Općinska priznanja dodijeljena su Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića, u povodu 150. godišnjice rada, DVD-u Klenovnik koji slavi 80 godina djelovanja, vlč. Stanku Havaiću, zatim, dugogodišnjem predsjedniku DVD-a Josipu Polančecu, voditelju KUD-a Klenovnik Vladimiru Gečeku, preč. Nedjelju Pintariću, moderatoru Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, i Bruni Vuglovečkom, prvaku Hrvatske u ciklokrosu.

U perivoju nekadašnjeg dvorca Draškovićevih (u kojemu je danas smještena suvremena Bolnica za plućne bolesti) održano je srednjovjekovno proštenje na kojemu su posjetitelji mogli kušati delicije domaće kuhinje, kupiti pečenke i licitare. Nakon mise krenulo se u obilazak dvorske kapelice sv. Antuna Padovanskog u kojoj su se tom prilikom, po starom običaju, oglasila zvona, jedini put u godini. Na proslavi 80 godina DVD-a blagoslovljena je nova vatrogasna zastava kojoj su, u ime tvrtke Mipcro i općine Klenovnik, kumovi bili Slavko Kišiček i Izidor Gladović. Najstarijim vatrogascima dodijeljena su priznanja, a potpisana je i povelja o bratimljenju DV-a Klenovnik s Gasilskim društvom iz slovenskoga Veržeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije