Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska komisija

Srbiji status kandidata za EU uz uvjet nastavka dijaloga s Kosovom

unija
Reuters/PIXSELL
12.10.2011.
u 13:50

Pregovori o priključenju pokrenut će se čim Beograd postigne daljnji napredak u ispunjavanju ključnog kriterija.

Europska komisija preporučila je da se Srbiji dodijeli status kandidatkinje za prijam u EU "uz razumijevanje da će se dijalog Beograd – Priština obnoviti", a početak pregovora ovisi o pregovorima s Kosovom, objavili su mediji u Srbiji.

– Na temelju napretka u provođenju reformi, suradnje s Haaškim tribunalom i pomirenja u regiji, predlažem da se Srbiji dodijeli status kandidatkinje, uz pretpostavku nastavka dijaloga Srbije s Kosovom i u dobroj vjeri da će se primijeniti do sada ostvareni sporazumi – izjavio je povjerenik za proširenje EU Štefan Füle u Bruxellesu, a u isto vrijeme šef izaslanstva EU u Srbiji Vincent Deger srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću prenosi izvješće Europske komisije.

Füle je rekao da, osim toga, Europska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu odmah kada Beograd postigne daljnji napredak u ispunjavanju ključnog kriterija, a to su daljnji koraci u normalizaciji odnosa s Prištinom "u smislu uvjeta procesa stabilizacije i priključenja".

– To je jedini prioritet i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosuđa, vladavine prava i drugih područja od ključne važnosti za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterija – objasnio je Füle.

U izvješću u koje je B92 imao uvid navodi se da Srbija "nastavlja podržavati paralelne institucije lokalne vlasti na sjeveru Kosova" te da je na zahtjev Beograda prekinut dijalog s Prištinom, nakon nemira na graničnim prijelazima sa Srbijom.

Komentara 53

MI
Mig21
18:07 12.10.2011.

Ma kakvi pregovori s Pristinom. To je jedna velika farsa. Cilj tih \"pregovpra\" je naterati Srbiju da potrpise ono sto su oni (SAD i EU) zamislil.

KA
Kameni
07:23 13.10.2011.

\'ebala vas ta trulaEuropska Unija, to ce se saveznistvo raspasti ko poljski zahod, Grcka i Portugal su vec upaleu njega, docekalaih je Rumunija i Bugarska, ko je slijedeci??

Avatar My Style
My Style
14:28 12.10.2011.

Biserka?? Ona je sve izbore izgubila, nekako joj to ne ide od ruke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije