Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službena kandidatura

Srbija predložila Jeremića za predsjednika Opće skupštine UN-a

vuk jeremić
AFP/Pixsell
23.01.2012.
u 22:39

Odluka će se donijeti sredinom godine, a ako se više kandidata uključi u izbor, novog predsjednika birat će predstavnici svih 193 zemalja članica u Općoj skupštini

Srbija je u ponedjeljak podnijela službenu kandidaturu šefa diplomacije Vuka Jeremića za predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda, izvijestio je B92.

Ako Jeremić bude izabran, na tom će položaju naslijediti Nasir Abdulaziz al Naseod iz Katara te time, nakon Lazara Mojsova koji je na isti položaj izabran 1976., postati druga osoba iz zemalja bivše Jugoslavije na poziciji predsjednika OS UN-a.

Novoizabrani predsjednik na dužnost će stupiti u rujnu 2012. godine te će predvoditi Opću skupštinu ukupno godinu dana. U njegove dužnosti ubrajaju se određivanje dnevnog reda, predlaganje mirovnih misija i međunarodnih inicijativa.

U slučaju izbora Jeremića, on bi u isto vrijeme mogao obnašati i dužnost šefa diplomacije Srbije jer prihvaćanje poziva pri UN-u ne zahtijeva i napuštanje političkih dužnosti u domicilnoj državi. Kandidata za 67. sjednicu Opće skupštine trebao bi postaviti blok zemalja istočne Europe, a jedini trenutni Jeremićev protukandidat je litavski veleposlanik pri UN-u Daliu Leinarte.

Odluka će se donijeti sredinom godine, a ako se više kandidata uključi u izbor, novog predsjednika birat će predstavnici svih 193 zemalja članica u Općoj skupštini.

Ključne riječi

Komentara 28

AD
Anđelina Džoli
22:50 23.01.2012.

Pa da mi u EU a Srbi u UN! E neće ići drugari. Koje su to bene, užas!

AD
Anđelina Džoli
22:51 23.01.2012.

Ovo bi bilo smiješno da nije tužno!

CA
cro.army
06:57 24.01.2012.

Stvarno, ima li itko u ovoj državi da se jutros neće odvaliti od smijanja kad proćita ovo?? Srbi najjači ste ha,ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije