Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
taktika

Srbija želi bolje odnose, trebaju joj i Kosovo i Hrvatska

paljenje zastave,hrvatska zastava,srbija
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
09.12.2012.
u 09:19

Dobri odnosi sad su nešto važniji Srbiji nego Hrvatskoj, pa se tako mogu tumačiti sve učestaliji pozivi za kontakte koji idu iz Beograda prema Zagrebu

U Srbiji ipak, unatoč svim signalima koji su mogli upućivati na suprotno, nema odustajanja od puta prema EU, nema ni traga okretanju na istok, prema Rusiji ili Kini.

Na europskom putu toj je zemlji, osim odnosa s Kosovom, važan faktor suradnja sa susjedima, u prvom redu s Hrvatskom, sa zemljom na koju je 1991. izvršila agresiju.

Učestali pozivi

Dobri odnosi sad su, dakle, nešto važniji Srbiji nego Hrvatskoj, pa se tako mogu tumačiti i učestali pozivi i kontakti koji idu iz Beograda prema Zagrebu. Ne samo da je premijer Ivica Dačić u Bruxellesu govorio o tome da nije dobro stvarati led u odnosima nego su se ubrzo sastali ministri vanjskih poslova Vesna Pusić i Ivan Mrkić, a onda i potpredsjednici dviju vlada, Neven Mimica i Aleksandar Vučić. Susreti su se odigrali u Dublinu na sastanku OESS-a, te u Washingtonu.

Je li Srbija zakasnila s popravljanjem odnosa nakon što je zbog presude Haaškog suda praktično zamrznula odnose sa Zagrebom, a predsjednik Tomislav Nikolić još nije popravio štetu koju je napravio na početku mandata? Vidjet ćemo to vrlo brzo jer Srbija, koja ima status kandidata za pristup EU, ali nema određen datum početka pregovora, idućeg tjedna u Bruxellesu – 13. i 14. prosinca – čeka odluku o tome.

Neoptimistični mediji

Beogradski mediji nisu optimistični, Blic kaže kako je Srbija u europskoj prijestolnici dobila sve same pohvale zbog razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, zbog uređenja pitanja na granici s Kosovom, zbog Vučićeve borbe protiv korupcije pa i zbog – mirnog prihvaćanja odluka Haaškog suda! Međutim, čini se da Bruxelles čeka da ga Beograd uvjeri da misli tako i nastaviti, da suradnja s Kosovom nije tek prigodna, pa Blic piše: “Nemojte samo tapšati vladu, vlada je zaslužila datum iako nije ispunila sve kosovske uvjete. Čini se da je zato i oštra retorika zbog haaške presude namijenjena domaćoj publici tako brzo promijenjena. No, datum pregovora ipak bi mogao izostati, sve do ožujka. Do tad će zacijelo morati otopliti i odnose sa Zagrebom, koji je zaista, kako je to istakao Milorad Pupovac, u ovom trenutku u prednosti.”

>> Mimica s Vučićem o "suradnji okrenutoj budućnosti"

Ključne riječi

Komentara 218

DU
Deleted user
09:41 09.12.2012.

Dačić je neki dan dao izjavu da je Srbija izgubila ratove. Znači, oni taj niz gorkih povijesnih činjenica još nisu "ukapirali" odnosno da su najtanje knjige na svijetu: Navigacijski priručnik za slovensko more i Srbijanske ratne pobede. Ukratko, luduju, a glavu nisu okrenuli prema semaforu gdje piše 0:4! Kao što reče Sloba: Ne umemo da radimo, ali umemo da se bijemo! Evo, sada tzv. mali Sloba dao demanti odnosno ni ne umemo da se bijemo jer ratove izgubišmo... Nikako da se sastanu s pameti, ti balkanski ratnici i wanna be gazde svim okolnim slavenskim i jednom neslavenskom narodu. Bacite puške u kukuruz i poduhvatite se pluga!

OV
ovoono
11:48 09.12.2012.

Srbi koriste veliku priliku dok su njihovi na vlasti u Hrvatskoj,koje su prevareni, zbunjeni i po ko zna koji put iznevjereni Hrvati izabrali.Možda do slijedećih izbora dođu k' sebi jer ih je veći dio do sada bio izvan sebe .Ne treba nama ni lijevi ni desni,, već dostojanstven predstavnik svog naroda,,koji će BEZKOMPROMISNO zastupati interese Hrvatske i istoimenog naroda.Mi koji smo imali ,,mu.a u ratu ,trebali bi ih imati i ovi što su dobili čast živiti u SLOBODNOJ HRVATSKOJ

LI
Lijepanasadomovino
09:29 09.12.2012.

Bas se veselim dobrim odnosima sa Socijalisticko pro cetnickoj vladi Republike srbije.Ufff bas mi toplo oko srca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije