Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hazarderska igra

Srbija ulazak u EU stavlja na kocku zbog Kosova

EU
Reuters/Pixsell
30.07.2010.
u 08:10

Javna je tajna da su Njemačka i Velika Britanija još proljetos razmatranje kandidature za članstvo Srbije u EU uvjetovale ponašanjem Srbije prema Kosovu i u Ujedinjenim narodima.

BEOGRAD - Podnošenjem rezolucije u UN-u, bez konzultacija s najvećim silama, Srbija je ušla u novu, vrlo riskantnu etapu i svoju kandidaturu u EU stavila na kocku, piše danas beogradski Blic.

Na Srbiju je povećan pritisak za povlačenje nove rezolucije u UN-u, uz upozorenje kako neće moći očekivati europske integracije ako se nastavi inatiti. Javna je tajna da su Njemačka i Velika Britanija još proljetos razmatranje kandidature za članstvo Srbije u EU uvjetovale ponašanjem Srbije prema Kosovu i u Ujedinjenim narodima.

Kako Blic neslužbeno doznaje u diplomatskim krugovima u Beogradu, potez Srbije da sama piše novu rezoluciju unatoč dogovoru otprije nekoliko dana u Bruxellesu gdje je praktički počelo pisanje rezolucije uz sudjelovanje članica EU-a i SAD-a, ocijenjen je kao "uvredljiv", a odustajanje od dogovora izazvalo je, kažu diplomati, "gubitak povjerenja".

– Ako se Srbija ne vrati na konzultacije s EU oko rezolucije, najvjerojatnije će 22 ili u drugoj varijanti svih 27 zemalja EU podnijeti svoj tekst rezolucije u UN-u – kaže ugledni diplomat koji je zamolio da ga ne imenujemo.

Britanski veleposlanik u Beogradu Steven Wordsworth nije ostavio mjesta sumnji kako njegova zemlja doživljava potez Srbije i izjavio da ako svaka strana nastavi odvojeno raditi na rezoluciji, “možemo završiti na terenu konfrontacije". Opovrgnuo je postojanje albanske rezolucije koja je bila povod da Beograd požuri s predajom svog teksta.

I američko veleposlanstvo u Beogradu jučer je dostavilo svoje mišljenje Blicu povodom poteza Srbije: "Smatramo da je žalosno što se Srbija nije uključila u ozbiljne konzultacije prije podnošenja svoje rezolucije s ciljem da postigne konsenzus o tekstu koji bi mogle podržati sve zainteresirane strane", priopćeno je Blicu.

Da je Srbija pogriješila, smatraju i oporbeni zastupnici u Skupštini Srbije pa povlače svoju potporu, a bivši veleposlanik Srbije u Parizu Predrag Simić smatra kako Srbija igra u UN-u "hazarderski".

– Šanse Srbije u UN-u su hazarderske jer riskira još veći poraz u UN-u nego u Haagu. Mi ekonomski nismo spremni za dugoročan sukob s najvećim silama i ne možemo sebi dopustiti konfliktne odnose s EU – upozorava Simić.

Ključne riječi

Komentara 30

ST
storm
11:58 30.07.2010.

Ko pita Hrvate, hoce-nece u EU. Nisu oni sposobni ni za kakav otpor. Jedino Srbi imaju jajca da se suprostave lihvarskoj bandi. Ko uopste moze zamisliti Hrvate da bi zbog nekog svog interesa lupili kontru EU&USA. Oni znaju samo daa se naguze, najradje Nemcima, i da dobro mesaju.

KR
kroon
09:12 30.07.2010.

da zele u EU sa Rumunijom,Bugarskom i Grckom...tamo sve sija od srece

PO
poirot
10:34 30.07.2010.

Ma neka su nam i Turci braca, samo da nisu Siptari. Siptar samo u Hrvata ima brata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije