Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Srbija obilježava devet godina od ubojstva Zorana Đinđića

đinđic
EPA
12.03.2012.
u 08:20

Bio je jedan od veterana srpske oporbe i jedan od najistaknutijih lidera Demokratske opozicije Srbije

Polaganjem vijenaca na grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu i raznim drugim manifestacijama građani Srbije danas obilježavaju devet godina od ubojstva Zorana Đinđića, prvoga demokratski izabranoga premijera Srbije i predsjednika Demokratske stranke.

Najavljena je šetnja gradom koju organizira Mladež DS-a, a koja će početi u 16 sati. Đinđić je ubijen na današnji dan 2003. godine ispred zgrade srbijanske vlade dok je ulazio u službeni automobil. Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke i prvi premijer Srbije nakon pada režima Slobodana Miloševića. Uz njegovo ime često se ističe i da je poslije 1945. godine bio prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda, a na tu funkciju izabran je u veljači 1997. godine ispred koalicije Zajedno.

Bio je jedan od veterana srpske oporbe i jedan od najistaknutijih lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS), koja je porazila Miloševićev režim na saveznim i republičkim izborima 2000. godine. Za organiziranje ubojstva Đinđića na 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik zloglasnih Crvenih beretki, kao i neposredni izvršitelj Zvezdan Jovanović, također član beretki i Ulemekov zamjenik.

Podsjećajući na ubojstvo Zorana Đinđića, srbijanski mediji ističu da ni devet godina poslije nije pronađen naručitelj ubojstva koje je šokiralo Srbiju. Ubojstvo se proteklih godina povezivalo s brojnim političarima i poslovnim ljudima, ali do danas ta istraga nije dala nikakva rezultata.

Ključne riječi

Komentara 14

NN
nato nece proci
09:59 12.03.2012.

da nije kukurikao iz Budimpeste da Srbija treba da se bombarduje i da nije surovao sa mafijom a posle joj okrenuo ledja ne bi dobio metak., \"kum\" nista ne zaboravlja

FR
fran108
10:13 12.03.2012.

koga briga za tog gedžu ?

OB
-obrisani-
09:50 12.03.2012.

e sad.....vi hrvoji imate svog zokija....a mi smo svog....ubili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije