Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločini

Srbija ne može izručiti Vasiljevića Hrvatskoj

aleksandar vasiljević
Arhiva VL
13.04.2011.
u 20:01

Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine, kaže za beogradski dnevnik da je izručenje optuženih, generala Vasiljevića i potpukovnika Živanovića Hrvatskoj nemoguće

Hrvatska neće tražiti izručenje srpskih državljana, generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića, protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku prije dva dana podiglo optužnicu zbog ratnih zločina nad hrvatskim zarobljenicima na teritoriji Srbije budući su optuženi državljani Srbije i prema srbijanskom zakonodavstvu, za navedene zločine može im se suditi samo pred domaćim sudom, piše beogradski Danas.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku Zvonko Kuharić kaže za Danas kako je optužnica podignuta u trenutku kada je istraga okončana, odnosno kada je Tužiteljstvo u Osijeku prikupilo dovoljno dokaza, a na pitanje da li je neke od dokaza dostavila Srbija, Kuharić nije dao precizan odgovor, ali je pohvalio suradnju s mjerodavnima u Srbiji.

- Poznato je da Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije i Državno odvjetništvo Hrvatske imaju korektnu suradnju. Tako je bilo i u ovom slučaju. Vasiljević je bio ispitan u Srbiji pred srpskim pravosudnim organima u nazočnosti predstavnika odvjetništva iz Hrvatske - naglasio je Kuharić. Prema njegovim riječima, Srbija zasad nije tražila ustupanje predmeta, ali na to "ima pravo, budući je riječ o državljanima Srbije“. Da li će Hrvatska ustupiti predmet, ukoliko do takvog zahtjeva dođe, sugovornik Danasa nije mogao odgovoriti.

Umirovljeni general Aleksandar Vasiljević (73) potvrdio je za Danas da je dva puta bio ispitivan pred istražnim sucem Odjeljenja za ratne zločine u Beogradu i dodao da će se ponovo odazvati pozivu Tužiteljstva, ukoliko mu upute novi poziv.
- Pozvali su me na razgovor 2009, a potom i 2010. Oba puta saslušanju su nazočili i predstavnici hrvatskog tužiteljstva. Rekao sam sve što sam imao. Tekst optužnice još uvek nisam dobio, tako da ne bih davao komentare. Ukoliko me tužiteljstvo naše zemlje ponovo pozove, naravno da ću se odazvati, kao što bi to trebalo i svaki građanin Srbije - rekao je Vasiljević za Danas. No, nije želio otkriti na koja pitanja je odgovarao prilikom dosadašnjih saslušanja, jer bi to, kako kaže, moglo ugroziti
postupak i njega dovesti u nezgodnu situaciju. Kako neslužbeno doznaje Danas, Vasiljević je pred istražnim sucem negirao postojanje logora u Srbiji, jer oni postoje samo u ratnom stranju i pojasnio da su to bili sabirni centri, navodeći da u njima nije počinjen nikakav zločin.

Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine, kaže za beogradski dnevnik da je izručenje optuženih, generala Vasiljevića i potpukovnika Živanovića Hrvatskoj nemoguće, jer ugovor koji je Srbija potpisala s Hrvatskom ne obuhvaća kaznena djela ratnih zločina, već samo predmete koji se odnose na organizirani kriminal.
- Državni odvjetnik Hrvatske je najavio mogućnost da će nam ustupiti predmet, a tek onda ćemo donijeti odluku o tome da li ćemo ga prihvatiti ili ne, u odnosu na stanje dokaza u njemu - rekao je Vekarić dodajući kako su  predmeti Stajićevo i Begejci, u Tužiteljstvu za ratne zločine u pretkaznenom postupku, prema kaznenoj prijavi koju je 2008. podnijela Udruga Vukovar 91.

Komentara 70

OB
-obrisani-
08:38 14.04.2011.

Kakvo izručenje, kad srbija niti ne priznaje postojanje logora, kao niti naš pravDA - logori su za njih humanitarno zbrinjavanje tisuća ljudi po stajama, premlaćivanja do smrti, silovanja, masakri...

ST
standup
23:44 14.04.2011.

..-:))..vendetta, ma ako Mi tamo dodjemo..., i opet céte na Kerfu-zavrsíti,... \"letecí-narod-nomadi\"!!...-:))

OB
-obrisani-
08:43 14.04.2011.

admine sala,majku mu da svi rade svoj posao kao ti,gdje bi nam bio kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije