Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen krvnik

Mladić kazao da nije ubijao, a da oni koji jesu moraju odgovarati

ratko mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
27.05.2011.
u 09:44

Ratko Mladić odbio je primiti optužnicu, a liječnici su procijenili da je sposoban za suđenje.

Specijalni sud u Beogradu odlučio je da Ratko Mladić može biti izručen Haagu. Odluka je donesena nakon što je Mladić danas saslušan pred istražnim sucem. Rok za žalbe je tri dana, a njegov odvjetnik Miloš Šaljić najavio je da će se u ponedjeljak žaliti na tu odluku. Mladić je oko 12.30 sati ušao u sudnicu u Beogradu gdje je oko 13 sati počelo saslušanje, koje je završilo oko 13.50 sati. Kako prenosi Blic, Mladić je tražio da mu u ćeliju donesu jagode i televizor, što mu je ubrzo i osigurano. Odbio je primiti optužnicu, a liječnici su procijenili da je sposoban za suđenje. Kako javlja Press, Mladić je istražnom sucu rekao da nije kriv.
– Vi ste birali Miloševića, nisam ja, tko vam je kriv – rekao je Mladić tijekom saslušanja.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević pak je naveo da je Mladić nakon uhićenja rekao da nije ubijao, kao i da svi koji su ubijali trebaju odgovarati.

- Mladić je svijestan toga, ali on za sebe navodi da nije ubijao. On se slaže sa mnom da svi koji su se ogriješili o zakon trebaju odgovarati - naglasio je Vukčević piše B92.

Ratko Mladić uhićen je u rutinskoj pretrazi dok je izlazio na šetnju u vrt, rekla je danas srpska policija agenciji AP, piše Blic. Kazali su kako policija nije imala posebne obavještajne podatke da se Mladić nalazi u kući svoga rođaka u Lazarevu već da su prije toga izvršili pretragu i četiri kuće u istom selu.

Dodali su kako su prije godinu dana saznali da je Mladić došao u Lazarevo, a po njega su došli oko pet sati ujutro s četiri bijela džipa i oko dvadesetak specijalaca. Kada su ušli u kuću, Ratko Mladić bio je budan pošto nije mogao spavati jer je osjećao bolove, piše Blic. Namjeravao je izaći u šetnju kada su četiri specijalca preskočila ogradu, ušla u kući i zapovijedili mu da legne na pod.

Ratko Mladić zatražio je dozvolu da posjeti grob svoje kćerke Ane koja se ubila 1994. godine, javlja AFP, pozivajući se na neimenovani izvor sa Specijalnog suda. Ana Mladić ubila se, naime, 1994. godine, a na sahrani u Beogradu bio je i njezin otac.

Ministar zdravstva Srbije posjetio Mladića u njegovoj ćeliji

Ministar zdravlja Srbije dr. Zoran Stanković posjetio je danas popodne Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici suda u Ustaničkoj ulici, doznaje B92, ali dodaje kako nitko od novinara koji su okupljeni oko ulaza u ovaj, trenutno najčuvaniji objekt u Beogradu, nije registrirao ministrov dolazak. Kako doznaje B92, ministar se zadržao oko sat vremena, od 15.45 do 16.45 sati, ali ipak nije pregledao Mladića, piše B92. To bi ipak bilo malo preuranjeno budući je ministar Stanković po struci patolog i veliki posao je napravio krajem 1991. u Vukovaru gdje je predvodio ekipu koja je napravila protokole za sve posmrtne ostatke pronađene u Vukovaru u masovnim ili pojedinačnim grobnicama.

Razgovor između Stankovića i Mladića nije obavljen u sobi za prijem, već u zatvorskoj ćelijii, doznaje B92, "iako se govorilo o službenim temama, razgovor je bio vrlo prisan". Beogradski dnevnik podsjeća kako Stanković obduciorao tijelo kćeri Ratka Mladića. Mladić je danas tražio dozvolu od suda da ga posjeti nekoliko liječnika među kojima je i Stanković, što je sud odobrio.

>>Bolesni Mladić u Haagu će imati odgovarajuću zdravstvenu skrb

Mladićevo zdravstveno stanje loše

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić jutros je rekao da je saslušanje jučer prekinuto jer je Mladić u određeno vrijeme trebao uzeti lijek. Na današnjem saslušanju Mladić je govorio smirenije i ruka mu nije drhtala. Po dolasku u pritvor oduzeta mu je puna vrećica "najsuvremenijih" lijekova, piše beogradski Blic. Vjeruje se da za te lijekove nije mogao znati niti ih je mogao nabaviti bez konzultacija s liječnikom. Osim lijekova zatvorski stražari oduzeli su mu i naočale. Vekarić smatra da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi doznali za uhićenje Ratka Mladića.

Odvjetnik R. Mladića Miloš Šaljić Tanjugu je rekao da će od suda tražiti da Mladića smjeste u posebnu zdravstvenu ustanovu gdje bi mu bila pružena adekvatna medicinska njega zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. Najavio je da će tražiti i da se obavi vještačenje je li Mladić u stanju braniti se od optužbi za koje se tereti.

>>Svoj generalski čin Mladić je "zaslužio" u Hrvatskoj

>>Srbija mora R. Mladiću isplatiti 45.000 eura mirovine

>>Srbija: Prosvjedi uz psovke i četničke pjesme

Mladića posjetili supruga i sin

Ratka Mladića su jutros u pritvoru posjetili supruga Bosiljka i sin Darko, prenosi B92. Bio je to njihov prvi susret nakon deset godina. U zgradu Specijalnog suda ušli su s odvjetnikom Šaljićem i tamo se zadržali oko pola sata. Prema riječima odvjetnika, Bosiljka i Darko nisu razgovarali s haaškim optuženikom, prenosi RTS. Mladićeva supruga Bosiljka oko 10.45 sati ponovno je sa sinom došla u Specijalni sud. Njih dvoje nosili su veliku crnu putnu torbu i ušli su na sporedni ulaz, prenosi Blic. Zgradu Specijalnog suda napustili su u 12.45 sati. Mladićev je sin po izlasku rekao da je njegov otac pod liječničkim nadzorom, ali da oni misle da to nije dovoljno s obzirom na njegovo stanje.

– Ono što smo vidjeli je zabrinjavajuće zdravstveno stanje. Tražimo da se prebaci u neku bolnicu, po mogućnosti na VMA, ali tražimo i tim liječnika iz Rusije – rekao je Darko Mladić. Mladićeva supruga Bosiljka nije davala izjave.

>>I Ratko Mladić mogao bi umrijeti prije nego što mu se presudi

Policija otkrila detalje akcije

Blic doznaje da je od jutros mirno u Lazarevu, gdje su jučer napadnuti policajci i novinari. "Okupljanja oko Mladićeve kuće nema, a ophodnje policije dežuraju i stalno obilaze selo", piše Blic.

Srbijanski ministar policije Ivica Dačić otkrio je detalje jučerašnjeg Mladićeva uhićenja. Rekao je da u akciji nisu sudjelovale strane službe već da ga je uhitio MUP Srbije. Potvrdio je da Mladić nije pružao nikakav otpor tijekom uhićenja te da nije koristio lažni identitet nego je kod sebe imao osobnu iskaznicu koja je istekla. 

– Kada je policajac ušao u kuću i pitao ga je li on Ratko Mladić, on je odgovorio: "Svaka čast, našli ste onoga kojeg ste tražili' – naveo je ministar policije, a prenosi Blic.

>>Kronologija jučerašnjeg dana

>>Sve o uhićenju Ratka Mladića čitajte u našem specijalu

Komentara 1768

BO
bosut1
20:12 27.05.2011.

VL , do kad ce te vise pisati o tm cetnickom psu.Tko mu ****** mater ,dabogda kr**** i on i njegovi obozavateji.

GR
Gradinar
20:17 27.05.2011.

Trebao bi Večernji voditi računa o tome da je jedna od najboljih hrvatskih, ponavljam - HRVATSKIH novina. Smijurija od naslova ne bi smjela proći, jer nikakve rutinske kontrole nije bilo. Jasno je to svakoj budali. Kad već Srbi rade cirkus, ne bismo im smjeli biti publika!

MA
madjar
11:16 27.08.2020.

kud su nestale fotografije djenerala mladica na kome iscrtao granice velike srbije na gacama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije