Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa od izručenja

Srbija u krivu: Purda i Tromblon nisu počinili ratni zločin!

\'UNUTRASNJA  06.12.2011. VUKOVAR - Tihomir Purda  Branimir Bradaric/Vecernji list\'
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
Autori: mf/VLM, IČ/VLM
20.01.2011.
u 14:17

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde

Akcija koju su 5. studenoga 1991. u Vinogradskoj ulici u Vukovaru proveli Petar Janjić Tromblon, Danko Maslov i Tihomir Purda bila je čista vojna akcija i nema osnove da ih se progoni za ratni zločin protiv ranjenika! U toj akciji poginula su dva protivnička vojnika, a treći, desetar Boban Gačić, teško je ranjen i preminuo je nakon operacije u vukovarskoj bolnici.

Na potezu BiH
Zaključak je to Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku na čelu sa županijskim tužiteljem Davorom Petričevićem, na temelju razgovora sa sudionicima tog događaja. Na osnovi podataka i tvrdnji iz spisa dostavljenog iz Srbije, u Hrvatskoj su provedeni izvidi te istražne radnje ispitivanja svjedoka pred županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci. To je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba te prikupljanje raspoložive dokumentacije.

“Temeljem prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u tijeku istraga pred Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije zbog kaznenog djela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to kazneno djelo”, priopćilo je poslijepodne Državno odvjetništvo RH.

“Kako ne postoji zakonska osnova za poduzimanje kaznenog progona u RH, tako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde, o čemu je uz dostavljanje rezultata provedenih izvida i istražnih radnji sukladno članku 6. navedenog Sporazuma obaviješteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije”, kaže se u priopćenju.

Srbija bi ipak mogla tražiti izručenje
To znači da je sad na potezu Srbija, njihov tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji mora odlučiti hoće li Srbija ipak tražiti izručenje Purde iz BiH. Ako srbijanski tužitelji ostanu pri svom zahtjevu za izručenje unatoč zaključku suradnika Mladena Bajića, na potezu su pravosudne vlasti BiH. Sud BiH, naime, ne mora udovoljiti zahtjevu Srbije i može vjeru pokloniti Bajiću te Purdu pustiti na slobodu.

Purda se, podsjetimo, nalazi u pritvoru od 5. siječnja kad je na prijelazu kod Orašja uhićen na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev Srbije.

Janjić htio i na poligraf

Petar Janjić Tromblon dao je iskaz policiji u Zagrebu.
– Dao sam izjavu, nadam se da će to pomoći da se Purda vrati u Hrvatsku. U policiji sam bio u svojstvu svjedoka. Rekao sam im da Purda i Maslov u toj borbenoj akciji nisu ispalili ni metak. Tražio sam i da me stave na poligraf – kaže Janjić i dodaje:

– To je bila čista borbena akcija. Ranjenom vojniku JNA Bobanu Gačiću mi smo pomagali i riskirali život dok smo ga vozili u bolnicu. Nudio sam čak i svoju krv za njegovu operaciju. U logoru sam strašne batine dobivao upravo zbog toga vojnika jer su me čuvari teretili za njegovu smrt – kaže.

Malović: Ako se Hrvatska ne izjasni, tražit ćemo izručenje

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović danas je pak za beogradski B92 istaknula da će, ukoliko se Hrvatska do petka ne izjasni hoće li pokrenuti kazneni postupak i zatražiti ekstradiciju Tomislava Purde, Ministarstvo pravosuđa Srbije zatražiti izručenje T. Purde.

Ministrica je to izjavila nakon što je izvijestila novinare da je njezino ministarstvo Hrvatskoj predalo "popis s imenima desetaka onih koji su u Srbiji traženi po osnovi presuda koje su donijeli nekadašnji vojni sudovi" kako je i dogovoreno na prošlotjednom zajedničkom sastanku u Zagrebu.

Ministrica je rekla da očekuje da će ti popisi uskoro biti ažurirani i ocijenila da Srbija "na ovaj način potvrđuje opredijeljenost za punu suradnju i povjerenje u državne organe Hrvatske".

Komentara 200

OB
-obrisani-
19:10 20.01.2011.

Ne dirajte branitelje! DOSTA! Bit ce svega nastavi li se ovo sranje!

OB
-obrisani-
19:15 20.01.2011.

ovim domobranima treba dignuti spomenik....ako hrvatska obezbedi grobna mesta,srbija ce da digne biste......

AR
arjavas
16:54 20.01.2011.

Minutice , s budalama se ne svadim i nemam vas nemjeru uvjeraveti u ono što je bilo. Podneseno je tućsue prijava a na temelju zakona koji je donio TUĐMAN , pobunjenici su abolirani, razumiješ li budaletino?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije