Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza izbora

Srbija je učinila korak natrag, a to znači i zastoj u odnosu s njom

Tadić, Nikolić (1)
Reuters/PIXSELL
21.05.2012.
u 19:50

Jakovina: Hrvatska bi trebala iskoristiti udaljavanje Srbije od Zapada kako bi prerasla u regionalnog političkog lidera

Izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije promijenit će odnose na regionalnoj političkoj sceni, tvrde analitičari.

- Nikolić će pokušati izboriti i koaliciju u parlamentu, u tom će smislu pokrenuti i "pripitomljavanje" radikala, no ako ne uspije u potpunom formiranju vlasti, doći će do obrnutog procesa. Ishodit će nove parlamentarne izbore, a radikali će se dodatno razmahati – kaže prof. dr. Žarko Puhovski.

Zahlađenje odnosa

Da je Nikolićev izbor loš za Srbiju smatra i prof. dr. Tvrtko Jakovina.

- Pitanje je može li Nikolić postati srpski Sanader i zaokrenuti svoje stavove. Izglednije je da je Srbija sada načinila korak unazad u svojoj povijesti, da će zaoštriti odnose s međunarodnoom zajednicom, pogotovu zbog pitanja Kosova, kaže dr. Jakovina. I odnosi s Hrvatskom vjerojatno će se razvijati tom istom putanjom.

- Hrvatska će postati puno opreznija i hladnija, čekat će se razvoj događaja, no neizbježno je da će doći do zastoja u našim odnosima sa Srbijom. Hrvatska je tu, kao članica NATO-a i EU, u ugodnom položaju i ne treba se previše brinuti, ali Zagreb bi mogao to iskoristiti i prerasti u regionalnog lidera. Prema Srbiji bi se sada trebalo odnositi na isti način kako smo se prije nekog vremena odnosili prema Sloveniji - kaže dr. Jakovina.

Da je izvjesno zahlađenje odnosa, slaže se i dr. Puhovski.

- Čim dođe novi čovjek na vlast, odnosi između država obično počnu zapinjati. To se pokazalo i u odnosima između Francuske i Njemačke, a to je potpuno realno očekivati i u odnosima Hrvatske i Srbije, pogotovu imajući na umu da je Nikolić opterećen svojim izjavama - kaže Puhovski.

Tadić načet, ali ne i otpisan

Gubitak izbora i Tadićevu je političku karijeru učinio neizvjesnom.

- Nije to Tadićev politički kraj, jer na srpskoj političkoj sceni još nema osobe koja bi mogla preuzeti njegovo mjesto. Tadić je još mlad i bez velike konkurencije, ali mu je kredibilitet gubitkom izbora ozbiljno načet. To je udarac njegovoj sujeti koja nije mala, a to se vidi i po Tadićevoj najavi da neće biti premijer. Takvo što od Tadića prije samo nekoliko dana ne bismo mogli očekivati - kaže dr. Jakovina.

Komentara 283

SA
Savjest
08:36 22.05.2012.

Da, skoro sam zaboravio: pasivan stav u osnivanju država Crne Gore i Kosova.

DU
Deleted user
10:21 22.05.2012.

Nije Srbija učinila nikakav korak unatrag, oni su uvijek bili tu gdje jesu. Samo su naši političari skloni pretjerivanju u svemu pa i tobože dobrim odnosima.

PI
pidocha
08:51 22.05.2012.

možemo reć da je izbor nikolića koarak u nazad,ali... srbija mora dobro tresnut o pod, nakon što je grobar pokopa ,nadam se da će srbija velikim koracima naprid, po mom mišljenju,tadić je bia samo agonija(nit naprid nit nazad)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije