Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stjepan mesić:

'Srbija je ostala ista, a Milošević je optužen jer nije ispunio ciljeve'

stjepan mesić,portal
Davor Puklavec/PIXSELL
04.04.2013.
u 17:38

Na pitanje bi li Hrvatska ove godine u postupku protiv Jadranka Prlića i ostalih u Haškom tribunalu mogla biti proglašena agresorom na BiH, Mesić je kazao da je sve moguće.

– Previše je uloženo u razbijanje ovog najtolerantnijeg prostora koji je ikada bio u Europi, a to je bio prostor BiH. To je bilo najtolerantnije društvo. Ali je razbijeno. Svijet bi morao malo više pomoći da se, prije svega, privreda BiH konsolidira i da se centralne institucije razviju u smislu funkcioniranja pravne države. Da se nitko u prostoru BiH ne osjeća kao država u državi, nego, jednostavno, da BiH profunkcionira kao država – kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za agenciju Anadolija, prenose mediji u BiH.

Mesić je upozorio i kako ima onih koji misle da je moguće širiti granice.

– Ali, sve zlo na europskom prostoru uvijek je bilo onda kad je netko mislio na prijevaru, štiteći tobože svoju nacionalnu manjinu, a uzimajući tuđi teritoriji. U udruženoj Europi tako više ne može biti. Kad se Europa udruži, kad svi otvorimo svoje granice, više nema smisla, jednostavno nema motiva za širenje teritorija jer će svaki narod u toj udruženoj Europi živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, bez obzira na državne granice. Granice će ostati, narodi će ostati ti koji jesu, ali motiva za širenje granica više neće biti.

Mesića su upitali bi li Hrvatska ove godine u postupku protiv Jadranka Prlića i ostalih u Haškom tribunalu mogla biti proglašena agresorom na BiH.

– Haški tribunal je doživljavao i kritike i odobravanja. Ne može se reći da politika velikih igrača nije imala određenu ulogu u funkcioniranju Haškog tribunala. Ali on se, ipak, pokazao korisnim jer je izvršio individualizaciju krivnje, oslobodio je kolektiviteta odgovornosti. Kakva će biti presuda, to ćemo vidjeti. Sve je moguće.

Bivši predsjednik RH osvrnuo se i na pregovore između Srbije i Kosova.

– Mislim da je stvar riješena, sada je samo pitanje hoće li cijela priča biti riješena u ovoj ili onoj rundi pregovora i kada će to biti. Jer ključ rješenja nije ni u jednoj svjetskoj instituciji. Ključ rješenja je u Beogradu. Da Beograd shvati da je Kosovo država, da se iz toga više ne može. Sve ambicije za stvaranje jedne imperijalne Srbije doživjele su svoj neuspjeh. Jednostavno treba priznati činjenično stanje i rješavati pitanje građana srpske nacionalnosti kao i u drugim suverenim državama svijeta. Dakle, da bude zaštićeno njihovo kulturno dobro, njihov identitet, i to je sve.

Mesić je dodao i kako je problem u tome što Srbija nije doživjela katarzu.

– Srbija je nije doživjela za razliku od, recimo, Njemačke. Njemačka je najkulturnija nacija u Europi, najobrazovanija nacija, zemlja koja poslije Prvog svjetskog rata nije imala nepismenih. Krenula je u neostvariv cilj, imala je velike žrtve i poslije doživjela katarzu. Srbija je optužila Miloševića, ali ne zato što je išao u rat, nego zato što nije ostvario ratne ciljeve – zaključuje Mesić.

>>Mesić: Tuđman i Milošević cijeli su rat bili na izravnom telefonu

Ključne riječi

Komentara 1

KA
Karloho
15:07 28.07.2017.

Jad i bijeda i dalje nam komusti tumače sto je dobro i kako bi trebalo biti,a mediji ovakovim jadnicima daju i dalje nezasluženi publicitet .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije