Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Srbija izvozi u Irak avione za obuku i ratno djelovanje

lasta 95 (1)
Foto: Ministarstvo obrane Srbije
1/4
06.08.2010.
u 09:57

Obrambena industrija Srbije izvezla je na svjetsko tržište u 2009. robu vrijednu oko 300 milijuna dolara, a zaključila je nove ugovore vrijedne više od 500 milijuna dolara, prije svega s Irakom, Alžirom i Egiptom.

BEOGRAD - Nakon što je Srbija prije dva dana isporučila tri aviona tipa Lasta 95, Irak je zadovoljan poštivanjem potpisanih ugovora o roku i kvaliteti pa je zainteresiran Srbiju angažirati na rekonstrukciji aviobaze, gradnji vojne bolnice i za isporuku streljiva svih kalibara, pišu beogradski mediji nakon što se ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac vratio iz posjeta Iraku gdje je s domaćinima razgovarao o vojno-gospodarskoj suradnji Beograda i Bagdada.

Obrambena industrija Srbije izvezla je na svjetsko tržište u 2009. robu vrijednu oko 300 milijuna dolara, a zaključila je nove ugovore vrijedne više od 500 milijuna dolara, prije svega s Irakom, Alžirom i Egiptom. Godine 2009. najveći gospodarski partner bio je upravo Irak, podsjećaju mediji u Srbiji. Sve naoružanje i vojna oprema ugovoreni za izvoz u Irak isporučeni su, osim tehnički najsloženijeg proizvoda koji Srbija izvozi, proizvođača Utva iz Pančeva - zrakoplova tipa Lasta 95.

Vojska Iraka naručila je 20 letjelica, uz zahtjev da su osposobljeni i za borbenu obuku i ratno djelovanja. Isporuka preostalih letjelica planirana je do kraja godine, kada će ovaj tip aviona činiti osnovu iračkog zrakoplovstva za obuku.

Ključne riječi

Komentara 55

BU
Bune
21:32 06.08.2010.

Upitajmo hrvatsku politiku što je ona izvezla i napravila , naravno osim 45 mikiarde € duga.

OB
-obrisani-
14:07 06.08.2010.

good ppoint Damir

XP
Xpbatcka
12:50 06.08.2010.

Hrvati od ovoga nemate ni stete ni koristi. Niti proizvodite avione niti zelite na to trziste. A razumijemo mi vas boli vas sto ne mozete zaraditi pola milijarde $. Nista u buducnosti cete mozda moci prodavati vase vrlo kvalitetne tramvajeje koje ne mozete prodati ni samima sebi. Naprijed Srbijo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije