Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Srbija hrvatskom veleposlaniku u Beogradu uputila prosvjednu notu

Miro Kovač
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.04.2016.
u 14:19

"Koristimo se ovom prilikom da upozorimo na to da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno događaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje"

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uručilo je hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću prosvjednu notu zbog izjava ministra vanjskih poslova RH Mire Kovača i predavanja Thompsona u školi u Šibeniku.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama dužnosnika Republike Hrvatske primjena Zakona Republike Srbije opisuje riječima ''povijesna perverzija'', a Republici Srbiji implicira da je ''država iz koje su potekli planovi za ratove devedesetih'', stoji u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Dalje se navodi kako smatraju da bi uzdržavanje od ovakvih ocjena s hrvatske strane ubuduće pridonijelo unaprjeđenju bilateralnih odnosa i dobrosusjedske suradnje.  

“Koristimo se ovom prilikom da upozorimo da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno događaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osjećaj ugroženosti, što je direktna posljedica izbjegavanja nadležnih tijela Republike Hrvatske da ovakve pojave adekvatno sankcioniraju i javno osude, navodi se u priopćenju.  

Posebnu zabrinutost iskazali su zbog „sudjelovanja Marka Perkovića Thompsona na vjerskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole uz pjesme 'Čavoglave' i 'Jasenovac i Gradiška Stara', u kojima se veliča ustaštvo i upućuju prijetnje Srbima“.  

Kažu kako se "u Hrvatskoj gotovo svakodnevno događaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osjećaj ugroženosti, što je izravna posljedica izbjegavanja nadležnih tijela da ovakve pojave sankcioniraju i osude. Iz hrvatskog Ministarstvo vanjskih i europskih poslova samo su poručili kako su sa zanimanjem pratili dosadašnju izbornu promidžbu u Republici Srbiji, s kojom Republika Hrvatska želi imati dobrosusjedske i partnerske odnose, utemeljene na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.

"Veleposlanik Markotić i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova suglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dviju zemalja na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja", navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva. 

Komentara 96

Avatar bosanac1951
bosanac1951
14:23 21.04.2016.

Srbija hrvatskom veleposlaniku u Beogradu uputila prosvjednu notu....Uh, hebote prepo sam se

CD
cdplejer
14:23 21.04.2016.

Cetnici kao da se nude da ih ogradimo na Dunavu.Tisina tamo!!!

TP
trias politica
14:32 21.04.2016.

Ovo je nevjerojatno! 90ih nas ubijali, rušili naša sela i gradove i okupirali veliki dio Hrvatske. Sad imaju četnike na vlasti i skupove četničkih zločinaca u Beogradu koji zagovaraju veliku srbiju. Pored svega toga se usude se bilo kakvu kritiku uputiti prema Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije