Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Catherine Ashton:

'Srbi, promijenite mišljenje u 96 sati ili zaboravite EU!'

Thaci Ashton Dacic
Tomislav Krasnec/VLM
03.04.2013.
u 20:43

Mnogi su građani Srbije oduševljeni potezom delegacije jer konačno “nismo pristali na ucjene”

Srbija upravo upropaštava šansu da do 1. srpnja dobije datum početka pregovora s EU nakon što je u ponoć na srijedu srpska delegacija odlučila napustiti posljednji, osmi krug dijaloga s Prištinom koji je vođen u Bruxellesu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Catherine Ashton. Ona je objavila da više nema formalnih sastanaka u dijalogu, ali za svaki slučaj ostavila je rok od nekoliko dana tijekom kojih je Srbija i Kosovo mogu obavijestiti da ipak pristaju na ono od čega su se preksinoć u Bruxellesu digli i otišli bez pristanka. Drugim riječima, poručila im je: za vas više nema dolazaka u Bruxelles, osim ako u sljedećih 48 ili 96 sati ne javite da ste promijenili tvrdoglavi stav.

Hitan sastanak

Nakon povratka u Beograd, srpski premijer Ivica Dačić i njegov zamjenik Aleksandar Vučić održali su hitan sastanak s predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

– Ova runda pregovora nadmašila je sva naša negativna očekivanja i situacija je sada vrlo teška. Sljedećih dana državni vrh morat će donijeti neke iznimno teške odluke o Kosovu – rekao je Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije.

Izvori Večernjeg lista, prisutni u zgradi EU tijekom pregovora, prepričali su da je Ashton nešto prije ponoći šetala između dviju soba, pokušavajući spasiti pregovore koji su se u tom trenutku raspadali. Srbi su bili spremni otići jer im kosovski premijer Hashim Thaçi nije popuštao u njihovu zahtjevu za formiranje zajednice srpskih općina sa zakonodavnim i izvršnim ovlastima na sjeveru Kosova. Ashton je otišla u njihovu sobu da nagovori Dačića i Vučića da ostanu. Zatim je odjurila u Thaçijevu sobu, pa potom ponovo u srpsku sobu, ali bilo je već kasno: Dačić i Vučić tražili su od zaštitarske službe EU da ih pusti van iz zgrade. Kad je izašao pred novinare, Dačić je odavao čovjeka pod velikim pritiskom. Čas se grubo mrštio, čas smješkao.

– Razgovori su bili vrlo teški, iscrpljujući, dramatični… Nemamo dogovor – rekao je. Bez dogovora s Kosovom, priznao je i sam Dačić, Srbija ne može očekivati datum početka pregovora o članstvu u EU.

Dramatična noć

Dačić je otkrio da mu je zamjenik Aleksandar Vučić u dramatičnoj bruxelleskoj noći ponudio ostavku, koju je Dačić odbio. Vučić je bio vrlo rigidan, tražio je za Srbe na Kosovu ovlasti kakve ima Republika Srpska u BiH, a u jednom je trenutku povisio glas na kosovskog premijera. Thaçi je kasnije novinarima rekao da je Vučić bio takav jer kao novi sudionik “nije navikao na realnost dijaloga”.

Mnogi građani Srbije, sudeći po dojmovima koje su objavili u srpskim medijima, dočekali su Dačićev i Vučićev odlazak s pregovora kao “herojski” čin kojim nisu pristali na “ucjene” u Bruxellesu i nisu postali “izdajnici”. Unatoč nedavnim Dačićevim otvorenim priznanjima da je Srbija odavno izgubila Kosovo, iracionalan stav Srba prema Kosovu i dalje je prisutan u javnoj raspravi.

>> Propast pregovora: Povišeni tonovi na sastanku Srba i Kosovara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije