Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VAL NAPETOSTI

Srbi ponovno prosvjeduju na Kosovu: Traže oslobađanje troje uhićenih, podržao i ih Vučić

Beograd: Pokret za odbranu Kosova i Metohije održao je prosvjed ispred zgrade Predsjedništva Srbije
Foto: Milan Maricic
1/3
22.12.2022.
u 15:29

Okupljeni da bi iskazali prosvjed "zbog ponašanja prištinskih vlasti" i "tražili pravdu za uhićene sunarodnjake", Srbi su razvili nacionalnu zastavu dugu 250 metara, noseći brojne transparente

Kosovski Srbi organizirali su u četvrtak, 13. dan otkad su postavili barikade na sjeveru, masovan prosvjed i zatražili od Prištine oslobađanje trojice uhićenih sunarodnjaka, u čemu ih je podržao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Na jednosatnom prosvjedu okupili su se Srbi iz svih krajeva Kosova uz poruku da im "nitko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije", izvijestili su beogradski i lokalni mediji.

Okupljeni da bi iskazali prosvjed "zbog ponašanja prištinskih vlasti" i "tražili pravdu za uhićene sunarodnjake", Srbi su razvili nacionalnu zastavu dugu 250 metara, noseći brojne transparente.

Srbijanski predsjednik  Vučić poručio je uoči prosvjeda da će ih uvijek podržavati i pozvao ih da "čuvaju mir, jer je mir u najvećem interesu Srba i Srbije". Ocijenio je da je današnji skup "veliki, narodni i demokratski prosvjed" svih Srba s Kosova.

Prosvjed dolazi u vrijeme novog vala napetosti poslije odbijanja Srba, koje podupire službeni Beograd, da prihvate odluku Prištine o preregistriranju registarskih tablica izdanih u Srbiji i zamjeni za kosovske, te uhićenja trojice sunarodnjaka koje prištinska vlast optužuje za narušavanje ustavnog poretka.

Priština je, na preporuku međunarodnih dužnosnika, odgodila primjenu odluke o tablicama do travnja, dok je lokalne Srbe, koji su u znak prosvjeda napustili institucije, pozvala da se vrate.

Srbi su nakon uhićenja dvojice srpskih policajaca postavili barikade na sjeveru, Priština je zatvorila dva prijelaza prema Srbiji, a zapreke na cestama ostale su unatoč pozivima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije, te njemačkog veleposlanika u Prištini da ih se ukloni prije Božića.

Po Vučićevim riječima, Srbi za povratak u institucije traže formiranje Zajednice srpskih općina, "što je bio prvi uvjet u Briselskom sporazumu".

Također je poručio da se u potpori sunarodnjacima "neće kriti od velikih i moćnih u svijetu", ali da će biti "dovoljno odgovoran" da ih pozove "da čuvaju mir, staloženost, trpeljivost i strpljenje".

>> VIDEO Prosvjedi u Kini zbog strogih covid mjera

Ključne riječi

Komentara 25

LI
Liberalčić
16:10 22.12.2022.

Suočite se sa sudbinom, prihvatite registracije i okrenite se budućnosti.

Avatar Musashi
Musashi
17:08 22.12.2022.

Srbi su izgubili Kosovo kada je Milošević u Daytonu uzeo „RS“ za Srbe u BiH, najme time su Albanci dobili za pravo da traže „Republiku Albansku“ u Srbiji. Kada su Milošević i društvo shvatili što su napravili, odlučili su se za rat i etničko čišćenje Kosova te dovođenje međunarodne zajednice pred svršen čin, međutim rat se je oduljio a i uslijedila je NATO intervencija, najme Albanci također imaju matičnu državu, Albaniju, članicu UN, koja je zatražila zaštitu Albanaca na Kosovu, kao što to danas traži Srbija za Srbe na Kosovu, ili će ona vojno intervenirati, s toga da stvar ne preraste u rat Srbije i Albanije sa nesagledivim posljedicama, uslijedila je NATO intervencija. Nakon rata je bilo dovoljno vremena da Srbija u pregovorima da nešto Albancima, međutim tek poslije rata nisu htjeli ništa ispod onoga što imaju Srbi u BiH i nitko ih nije mogao prisiliti na manje, kako to nisu dobili od Srbije, proglasili su državu.

VI
Vivian
16:56 22.12.2022.

Isti scenarij kao i pocetkom devedesetih u Hrvatskoj, mitinzi, blokade, barikade i provokacije. Sve po instrukcijama iz Beograda od istih koji su huskali protiv Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije