Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Kosovu

Drama na Kosovu: Srbi zapalili granični prijelaz i bazu KFOR-a

kosovo (1)
Reuters/Pixsell
27.07.2011.
u 15:11

Oko 19 sati skupina srpskih ekstremista zaobišla je Srbe okupljene na barikadama i zapalila administrativni punkt Jarinje. Skupina od 40 mladića napala je prijelaz bacajući Molotovljeve koktele.

Europska unija pozvala je sve strane uključene u sukob na graničnom prijelazu Jarinje da smire strasti ističući važnost dijaloga u rješavanju otvorenih pitanja. 

– Nasilje se ne može tolerirati – poručio je Fernando Gentilini, predstavnik EU na Kosovu.

Srbijanski predstavnici Borislav Stefanović, šef tima srbijanske vlade za pregovore s Kosovom, i Goran Bogdanović, srbijanski ministar za Kosovo i Metohiju, sinoć su s generalom Erchardom Billerom dogovorili kako će KFOR preuzeti kontrolu nad prijelazom Jarinje.

– Situacija je na sjeveru Kosova pod kontrolom – poručio je general Biller, javlja RTS, i dodao da svim ekstremistima šalje jasnu poruku da je KFOR spreman i sposoban osigurati red i mir te da je ovlašten upotrijebiti sva potrebna sredstva kako bi to i ostvario.

Sada je na prijelazima mirno, objavio je KFOR, no prava drama odvijala se između 19 i 20 sati. Oko 19 sati pripadnici ekstremističkih pokreta iz Srbije zaobišli su Srbe okupljene na barikadama i zapalili administrativni punkt Jarinje na sjeveru Kosova, javio je Tanjug. Skupina od 50 mladića napala je prijelaz bacajući Molotovljeve koktele te zapalila objekte, a čula se i pucnjava, javio je RTS. Demoliranje prijelaza odvijalo se i uz pomoć buldožera.

Reporter Bete javio je oko 19.30 sati da je zapaljena baza KFOR-a i kako se čula rafalna paljba. Helikopteri su nadlijetali šire područje graničnog prijelaza.

Prema posljednjim informacijama na graničnom prijelazu Jarinje dugo je bio vidljiv gust, crni dim, ali pucnjava je utihnula. Jedinice KPS-a i KFOR-a ogradile su žicom prijelaz Jarinje u krugu od 500 metara, javlja Blic. A nešto prije 21 sata Tanjug je izvijestio da su zapaljeni i objekti na graničnom prijelazu Brnjak, no nakon 30-ak minuta povukao je tu vijest.

– Policija Srbije neće dopustiti nasilje na sjeveru Kosova i pružit će zaštitu pripadnicima KFOR-a i Euleksa – poručio je direktor policije Milorad Veljović.

Ujedno, oko 20 sati američki vojnici iz sastava KFOR-a blokirali su oklopnim vozilima put od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici.

Također, večeras nešto prije 20 sati na putu od Leposavića prema Jarinju napadnuta je Tanjugova novinarska ekipa. Nepoznati je čovjek snimatelja udario kamerom te mu razbio glavu, a montažer je pretučen.

Državni tajnik Ministarstva Srbije za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je ključ za smirivanje situacije u rukama KFOR-a koji treba zauzeti glavne pozicije i ne dopustiti specijalnim jedinicama Kosovske policije da dođu u taj dio pokrajine. Incident na Jarinju bio je očekivan jer Srbi nisu narod koji će dopustiti da ih netko ponižava i omalovažava, ocijenio je Ivanović.

Jeremić zakasnio na avion pa su odgođene konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a

U četvrtak poslijepodne održat će se konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku. Sastanak je prvotno bio dogovoren za prijepodne, ali odgođen je jer ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nije stigao na avion za New York, što je objašnjeno "tehničkim razlozima". Srbija je zatražila da se održi sjednica Vijeća sigurnosti.

Pucano u dva hrvatska helikoptera

Na sjeveru Kosova pješačkim oružjem sa zemlje pucano je na dva hrvatska helikoptera u sklopu međunarodnih snaga KFOR-a koji su prevozili kosovsku policiju prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, gdje je došlo do oružanog sukoba kosovskih policajaca s naoružanim pripadnicima srpske manjine.

Riječ je o dva transportna helikoptera Mi 171 Sh, koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već tri godine raspoređuje u misiji na Kosovu.

Oglasile se sirene za uzbunu

Nakon jučerašnjih incidenata na graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje, koji sa sjevera Kosova vode prema Srbiji, situacija na tom području ni danas nije mirna. Iako su srbijanski mediji još sinoć izvještavali da je dogovor s KFOR-om postignut i da će se kosovski specijalci povući s prijelaza, čini se da taj sporazum ipak nije na snazi.

U Zubinu Potoku kod Kosovske Mitrovice oko 14 sati oglasile su se sirene za uzbunu koje su pozvale mještane na okupljanje kraj barikade postavljene na cestu Kosovska Mitrovica – Ribarice koja vodi prema Brnjaku, javlja B92. Srbi time žele spriječiti prolazak jedinica kosovske specijalne policije poznatijih pod imenom Rose.

Općinsko vijeće Kosovske Mitrovice uvelo je izvanredno stanje. Rad ugostiteljskih objekata ograničen je na razdoblje od 7 do 15 sati. Građane su zamolili da shvate ozbiljnost situacije i odgovorno se ponašaju. Općina je pozvala i sve sposobne građane da se odazovu izvršavanju zadataka zaštite i spašavanja.

RTS je javio kako je KFOR omogućio kosovskim vlastima da na granične prijelaze Brnjak i Jarinje postave policajce i carinike iz Prištine. Pretpostavlja se da su albanski carinici do prijelaza dovezeni helikopterima KFOR-a kako bi izbjegli blokade lokalnih Srba. Na jedan od helikoptera otvorena je vatra. 

Glavni srbijanski pregovarač s kosovskim vlastima Borko Stefanović zamolio je građane da budu spremni i ostanu na ulicama, ali da još ne podižu barikade. Bez obzira na to, lokalni Srbi ne žele se maknuti s barikada.

Dačić je rekao da su sve policijske snage sa srbijanske strane granice pod povećanim stupnjem borbene spremnosti. Zbog stanja na Kosovu Srbija je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Ključne riječi

Komentara 732

VE
velikazmija
23:30 27.07.2011.

dali će i albanija isto doći pomoćć kfor-u zašto ne što srbija radi u kosovu -- i kao pomaže kfor-u -- ma dajte molim vas --

AN
Antun1973
23:55 27.07.2011.

Gresis zelja, jel od toga sto ste vi nezavisna drzava. vam komad po komad uzimaju, kad bi bili nezavisna nebi vam svaki cas nesto oduzimali! ili ja grijesim?

OB
-obrisani-
23:05 27.07.2011.

rašković je rekao: srbi su lud narod potrebno je još koje relevantno mišljenje, odnosno potvrda genetsko deformiranog genotipa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije