Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u Bjelovaru

Sramota: Petorica kirurga dobila otkaz zbog protivljenja šefu

kirurzi
Damir Špehar/Pixsell
Autori: Diana Glavina, Darko Marčinković
01.09.2010.
u 19:05

Kako im je bio uskraćen i kontakt s medijima, informaciju o tome što se događa novinari su dobili kroz prozor.

Sramota! To je jedina riječ koja oslikava sve ono što se događalo na kirurškom odjelu Opće bolnice u Bjelovaru. Trakavica o nezadovoljnim kirurzima doživjela je kulminaciju. Naime, malo poslije sedam sati ujutro, v.d. ravnatelja dr. Davorin Diklić u pratnji trojice zaštitara ušao je u sobu za sastanke i petorici od devetorice prisutnih kirurga naredio da napuste odjel, rekavši im da više nisu zaposlenici bolnice! Kirurzi su zapovijed odbili želeći nastaviti svoj posao, no Diklić im je zabranio kontakt s pacijentima i ostalim osobljem, zbog čega su cijelo radno vrijeme proveli u sobi za sastanke.

Javili se kroz prozor


Kako im je bio uskraćen i kontakt s medijima, informaciju o tome što se događa novinari su dobili kroz prozor. U rukom pisanom priopćenju naveli su, među ostalim, da su dan prije poslali dopis ravnatelju Dikliću i predsjedniku upravnog vijeća županu Miroslavu Čačiji u kojem ih izvješćuju da povlače još prije poslan raskid ugovora o radu, što su otvorenim pismom županu i najavili prije dva dana. No Diklić njihov dopis očito nije prihvatio, ustvrdivši da su oni dali otkaz te da im je zato zabranjen daljnji rad.

Ovakav rasplet ipak je neočekivan, to više što su nezadovoljstvo prema v.d. ravnatelja prvotno izrazila desetorica kirurga. Dvojica najmlađih, neslužbeno doznajemo, ucijenjeni su obveznim vraćanjem utrošenog novca za njihovu specijalizaciju te su prethodnih dana pod pritiskom povukli otkaze. S tom dvojicom te još dvojicom specijalizanata Diklić je, radeći i sam kao dežurni kirurg, osigurao naizgled normalno funkcioniranje kirurškog odjela. No to se teško može reći i za operacijski trakt.

U priopćenju kirurga tvrdi se da je Diklić zabranio operacije planirane za taj dan, od čega je jedna čak bila karcinom dojke. Diklić je postavio zaštitara na vrata odjela izričito mu naredivši da zabrani pristup novinarima.

Ostaje činjenica da nitko nije opovrgnuo tvrdnje kako su operacije toga dana otkazane, što samo govori da su prava pacijenata na kirurgiji ozbiljno ugrožena i, što je najžalosnije, nitko se zbog toga posebno ne uzbuđuje.

Otpušteni kirurzi na kraju radnog vremena izišli su na stražnji izlaz. Iz Ministarstva zdravstva za sada nema reakcije, a predsjednik Hrvatske liječnike komore dr. Hrvoje Minigo podsjeća da je inspekcija Komore i Ministarstva u bolnici bila i 2008. i 2009. godine.

– Međuljudski odnosi iznimno su loši. Komora može ponuditi arbitražu, ako su sve strane u sukobu s time suglasne. Komora nema nekih drugih nadležnosti, ali bi se županija kao vlasnik bolnice trebala pozabaviti pitanjem kako se odvija kirurški program ako je pet kirurga izvan pogona – govori dr. Minigo.

Manjka 300 kirurga

U Hrvatskoj manjka oko tri stotine kirurga i sasvim sigurno nijedan kirurg bjelovarske bolnice ne bi imao problema s pronalaskom posla u drugoj zdravstvenoj ustanovi. No, ovoga je trenutka važnije pitanje zašto je politička zaštita jednog ravnatelja koji je, usput, već tri godine vršitelj dužnosti suprotno zakonskim propisima, važnija od pet kirurga i njihovih pacijenata? Navodno HSS u gradu i županiji ne želi žrtvovati svoga ravnatelja koji se očito pod svaku cijenu mora zadržati na funkciji te je navodno pod izravnom zaštitom ministra Bajsa.

Komentara 73

DO
doktorica
08:00 02.09.2010.

Medicina mora biti u službi čovjeka a ne politike i birokracije,a oni kojima je vlastiti prestiž i manipulacije važnije nek se ne bave njome.

AV
avi
21:02 03.09.2010.

sigurno je problem u Dikliću...ipak nebi se oni do te mjere žalili...mislim...netreba se bojati za njihov posao...oni ga mogu naci gdje god požele...

DO
doktorica
20:31 01.09.2010.

Mr 10%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije