Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvoze u SAD

Pavlin: HS Produkt pripremio se i za Obamu i za Romneya

hs produkt
Marko Prpić/PIXSELL
08.11.2012.
u 17:00

U najvećem hrvatskom izvozniku u SAD kažu da su im američki izbori bitniji i od hrvatskih

Hrvatska i Sjedinjene Države sve više jačaju trgovinske odnose, a izbor Baracka Obame za novog/starog predsjednika trebao bi nastaviti trend. Robna razmjena između Hrvatske i SAD-a lani je dosegnula 874,6 milijuna dolara, što je 148,7 milijuna dolara (20,5%) više u odnosu na 2010. Iz Hrvatske je u Ameriku prošle godine izvezena roba vrijedna 355,5 milijuna dolara, dok smo iz najmoćnije zemlje svijeta uvezli robu za 519,1 milijun dolara. Dakle, s Amerikom smo ostvarili 163,6 milijuna dolara trgovinskog deficita. Ohrabruje što je deficit s Amerikom u odnosu na 2009. gotovo prepolovljen (tada je iznosio 302,9 milijuna dolara). Iz Hrvatske se u SAD najviše izvoze lijekovi, pištolji, bešavne cijevi, gnojiva, cement... Iz SAD-a najviše uvozimo kameni ugljen, lijekove, medicinske instrumente, automobile...

Amerika, zemlja obećana

Najveći hrvatski izvoznik u Ameriku je karlovački HS Produkt. Ova tvrtka jedan je od najvećih proizvođača pištolja u svijetu, a više od 90 posto proizvodnje izveze u SAD. Svaki sedmi proizvod koji je prošle godine iz Hrvatske izvezen u SAD ima potpis HS Produkta, odnosno udio pištolja i revolvera u ukupnom hrvatskom izvozu u Ameriku je 13 posto.

– Ovisno o godini, u Ameriku izvozimo između 90 i 95 posto naših proizvoda. Lani smo imali 400 milijuna kuna deviznog priljeva – kazao je direktor HS Produkta Željko Pavlin. Za poslovanje “preko bare” Pavlin nalazi samo riječi hvale.

– Odlično je poslovati s Amerikancima. Tamo sve radi po principu “nema besplatnog ručka” i ako se poštuju okviri i dogovoreni rokovi, Amerika je obećana zemlja za poslovanje – kazao je Željko Pavlin.

Proboj na američko tržište zaslužan je što HS Produkt uopće nije osjetio ekonomsku krizu koja u Hrvatskoj traje već četvrtu godinu. Dapače, u tom su razdoblju znatno povećali proizvodnju i zaposlili stotine novih radnika.

– Od početka krize zaposlili smo 500 ljudi i investirali više od 400 milijuna kuna. Sada imamo 1400 zaposlenih – istaknuo je Pavlin.

U karlovačkoj tvrtki sa zanimanjem su pratili američke predsjedničke izbore i postupali po načelu – ništa nas ne smije iznenaditi.

Prilagoditi se uvjetima

– Spremili smo dvije opcije – i za pobjedu Obame i za pobjedu Romneyja. Nama su rezultati američkih izbora možda važniji i od hrvatskih – kazao je Željko Pavlin. U HS Produktu kažu da im je svejedno tko je pobijedio, no čini se da bi još bolje rezultate ostvarili s republikancem Mittom Romneyjem, zagovornikom osobnog naoružanja. Unatoč Obaminoj pobjedi, Pavlin se nada povećanju izvoza u Ameriku.

– Mi se uvijek nastojimo prilagoditi uvjetima. No zanimljivo je da je za mandata demokrata Obame prodaja oružja bila je veća nego za vrijeme republikanca Busha – zaključio je direktor HS Produkta Željko Pavlin.

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije