Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti

Sportska TV želi savez s HRT-om – 1. liga opet na javnoj televiziji

'30.09.2012., Zagreb - Hokejaska EBEL liga, Medvescak Zagreb - EHC Liwest Wings Linz. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/3
04.10.2012.
u 12:00

Cilj je promocija svih hrvatskih klubova i sportova, a ne samo nogometa

Sportska televizija, koja je u vlasništvu Hrvatskog olimpijskog odbora i postoji u svim osnovnim paketima, bilo kabelskih ili IP-operatora, želi sklopiti partnerstvo s HRT-om ne bi li ponudili hrvatskim građanima neprekidni sportski program. O svom projektu Javnog sportskog servisa sljedeći tjedan razgovarat će s članovima saborskog Odbora za medije.

– Glavni nam je cilj promocija hrvatskog sporta, ali i velikih svjetskih natjecanja poput Olimpijskih igara te europskih i svjetskih prvenstava – istaknuo je Petar Čavlović, direktor SPTV-a, televizije koja ima nacionalnu koncesiju, a počela je raditi u travnju 2011. godine.

Dobitna kombinacija

Uporište, pojasnila nam je Gordana Gaćeša, pomoćnica direktora, postoji i u Zakonu. Sport je u Zakonu o HRT-u eksplicitno naveden kao javni sadržaj, dakle takav sadržaj koji je HRT dužan proizvoditi i emitirati. Ipak, od ukupno emitiranog HTV-ova programa sportskih je sadržaja bilo prošlih godina 5,4 do 9,3 posto, stoji u pojašnjenju prijedloga. Sada se sport zbog drugih programskih obveza povremeno emitira na Drugom programu, uz iznimku praćenja velikih sportskih događaja. Uvođenje HRT 3 i HRT 4 s određenjem kulturno-obrazovnog te informativnog sadržaja, definitivno je otklonilo mogućnost da se jedan kanal otvori samo za sport te bi partnerstvo s SPTV-om bila dobitna kombinacija za sve, smatra G. Gaćeša.

Nogomet nedostupan

Utakmice hrvatske nogometne lige, ipak, i uspiju li se SPTV i HTV uskoro i dogovoriti, još će dvije sezone ostati samo na MaxTV-u, na koliko je sklopljen ugovor. A da kombinacija SPTV-a i HTV-a ima šanse upravo je na tom primjeru predočila G. Gaćeša te tvrdi da je emisija Tribina HR, s isječcima domaćih nogometnih utakmica 11 posto gledanija na SPTV-u negoli na MaxTV-u. U SPTV-u ističu da nije riječ samo o nogometu nego o praćenju svih sportova i u to ime imaju potporu 90 nacionalnih sportskih saveza. Poslovni model temeljili bi se na prihodima od dijeljenja oglasa i prostora. Projekt je poslan i HRT-u no, kako veli G. Gaćeša, još nitko o tome ne želi odlučivati – čeka izbor ravnatelja.

Ključne riječi

Komentara 7

VF
vferari
12:21 04.10.2012.

HRT-u se plaća pretplata i normalno bi bilo za očekivati da se emitiraju sve važnije utakmice različitih sportova.Očito da je sport toliko zagrizao u biznis da oni koji nemaju novaca(većina)niti se mogu baviti sportom niti ga sada nemogu ni gledati ako nemaju maxtv znači novac.Ovo je sramota za državu,nacionalnu televiziju koja naplaćuje porez oćeš nećeš i naročito ministarstvo sporta koje bi i tekako trebalo raditi na promaociji sporta,pristupačnosti pa bi bilo manje drogeraša,pijanaca huligana svih vrsta.Ali očito je da su vremana kad su se mladi mogli baviti sportom na teret društva je prošlo to je sada čisti biznis nešto slično kao i sa studijima.Tko nema novaca nemože biti ni sportista ni student ma kpliko bio prirodno nadaren .Dokle god budemo živili u sistemu u kojemu važi kolko težiš tolko vrediš nema sreće.

JO
jolly
13:43 04.10.2012.

SPTV je potpuni promašaj. Tamo se prikazuje sve i svašta, samo ne ono što su obećali, a to je praćenje tzv malih sportova. Zar je tako teško prenositi prvenstvo Hrvatske u npr. atletici, plivanju, boksu, taekwondou, stolnom tenisu, gimnastici itd.

Avatar netko30
netko30
12:16 04.10.2012.

odlicna ideja...samo mi to nemamo...srbi nam prenasaju hnl...sramota hrvati sramota..al nece to proc t-com ima monopol oni su vlasnici drzave....dok je max tv nema hnl, a druge godine necemo ni tu jednu tekmu lp gledat, pazite sto vam kazem, glavno da nam se televizija sa ova 4 jadna programa pretvorila u tursku tv....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije