Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obavještajne službe

Špijunirali za Amerikance iza leđa Bundestaga

Foto: Reuters/PIXSELL
29.08.2015.
u 14:11

Računalni sustav XKeystone opisuje se kao program koji nadzire “gotovo sve što prosječan korisnik radi na internetu”

Njemačka tajna služba BfV (Ured za zaštitu Ustava) dobila je na korištenje od američke tajne službe NSA moćan računalni sustav za tajno praćenje pod nazivom XKeyscore, a zauzvrat se obvezala dijeliti s Amerikancima sve prikupljene informacije, otkrio je jučer njemački list Die Zeit.

Otkriće još jednom pokazuje da su američke i njemačke tajne službe istovremeno i u velikoj ljubavi i u velikoj mržnji: kriza u odnosima dviju država nastala je kad je u listopadu 2013. otkriveno da je američka NSA nadzirala čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel, a sada se pokazuje da su njemačke tajne službe špijunirale za račun američkih.

Prisluškivali i A. Merkel

Ured za zaštitu Ustava (BfV) unutarnja je obavještajna služba SR Njemačke, a u ugovoru koji su u travnju 2013. potpisale tri strane (BfV, njemačka vanjska obavještajna služba BND i američka Nacionalna sigurnosna agencija) izrijekom je navedeno da će BfV “u najvećoj mogućoj mjeri dijeliti sve relevantne podatke” s NSA-om. Računalni sustav XKeyscore moćniji je od ijednog alata kojim su njemačke tajne službe raspolagale u nadzoru elektroničkih komunikacija.

Prema pisanju Die Zeita, XKeyscore je u stanju otkriti korisnička imena i zaporke e-mailova i profila na društvenim mrežama koje koriste osobe pod obradom tajnih službi.

No ovo bi se otkriće moglo pretvoriti u neugodnu aferu na njemačkoj obavještajnoj i političkoj sceni jer je u potpisivanju ugovora s Amerikancima zaobiđen parlamentarni odbor koji nadzire tajne službe i koji je stoga trebao biti obaviješten. Zaobilaženjem Bundestaga možda su prekršeni zakoni. Posebno istražno povjerenstvo formirano je u Bundestagu u ožujku 2014., nakon što je bivši suradnik NSA-e i zviždač Edward Snowden dao medijima informacije o masovnom špijuniranju u režiji NSA.

Moguće kršenje zakona

Povjerenstvo treba utvrditi do koje je mjere američka NSA špijunirala u Njemačkoj, ali još nije završilo s radom. No u dosadašnjem tijeku istrage tog povjerenstva već je otkriveno da su njemačke tajne službe, i prije potpisivanja ugovora o ustupanju američkog sustava XKeyscore, za račun Amerikanaca tajno nadzirale telefone i elektroničku poštu u palači francuskog predsjednika u Parizu te u Europskoj komisiji i drugim institucijama EU u Bruxellesu. To otkriće, objavljeno krajem travnja ove godine, prikazalo je Nijemce kao licemjere koji se bune zbog otkrića da Amerikanci nadziru kancelarkin mobitel, a sami su u suradnji s Amerikancima od 2002. do 2013. nadzirali francuskog predsjednika i najviše dužnosnike Europske unije.

Sva ova otkrića, od onih iz radionice Edwarda Snowdena do domaćeg njemačkog prljavog rublja koje izvire na površinu u istrazi u Bundestagu, učinila su atmosferu u Berlinu sličnom onoj iz doba hladnog rata, kad je grad bio prepun špijunskih sukoba i suradnje, skandala i zataškavanja.

Računalni sustav XKeyscore navodno može pretraživati goleme baze podataka u potrazi za sadržajem e-mail poruka, internetskog čavrljanja i drugih vrsta komunikacije bilo koje osobe koju tajne službe odluče obrađivati, vrlo često i bez sudskog naloga.

U internim dokumentima NSA-e, koje je Edward Snowden prije dvije godine javno obznanio uz pomoć britanskog dnevnog lista Guardian, XKeystone se opisuje kao sustav koji nadzire “gotovo sve što prosječan korisnik radi na internetu”. Prema pisanju lista Die Zeit, verzija sustava koju su Amerikanci ustupili Nijemcima ne može nadzirati sadržaj e-mail poruka, već “samo” prikuplja sporedne podatke koji se nazivaju “metadata”.

Ipak, i “samo” to je od velike koristi njemačkoj tajnoj službi BfV jer sama, bez pomoći moćnog američkog sustava, nema mogućnost analize goleme količine takvih “metadata” podataka.

“XKeyscore obavlja filtriranje i selekciju kako bi omogućio analitičarima da, na temelju onoga što već znaju, brzo pronađu informaciju koju trebaju.

Sustav također obavlja funkcije poput razvijanja ciljeva, što omogućuje analitičarima da otkriju nove izvore informacija”, piše u ugovoru između američke i njemačkih tajnih službi, koji je objavio Die Zeit.

>> Rusija i Kina došle do tajnih Snowdenovih dokumenata o zapadnim špijunima

Komentara 3

CV
CENZURIRANO_VL
18:49 29.08.2015.

zagabria ne znas sta pricas,ili da budem direktan: ili si zadrt ili nemas pojma. Njemacka je danas uz Svicarsku jedna od najdemokratskijih zemalja. Tvoj komentar bi se prije odnosio na "region"

DU
Deleted user
19:21 30.08.2015.

Americki racunalni virus pronaden u uredu Angele Merkel Racunalni virus Regin, za kojega se pretpostavlja da su ga stvorile americke obavještajne službe, otkriven je u racunalu u uredu njemacke savezne kancelarke Angele Merkel, objavljeno je u ponedjeljak u Berlinu.

ZA
zagabria1
16:03 29.08.2015.

Nisam za takve postupke ali Njemačku treba nadzirati. Taj mentalitet je isti kao i za vrijeme wwII iako su ovaj put svjesni što se dogodilo. No mentalitet je to koji traži vođu i bespogovorno sluša naredbe, dušu dalo za neke nove probleme. Zbog svega toga je bolje spriječiti nego liječiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije