Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razoran potres

Spas dječaka Yunusa nada za roditelje čija su djeca zatrpana

\'Yunus, a 13-year-old earthquake survivor, waits to be rescued from under a collapsed building by rescue workers in Ercis, near the eastern Turkish city of Van, early October 24, 2011. At least 138 p
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
24.10.2011.
u 21:30

Djevojka i mladić bili su mrtvi ispod ruševina nakon razornog potresa. Umrli su držeći se za ruke.

Na jugoistoku Turske, u najgorem potresu koji je u posljednjih deset godina pogodio tu zemlju, prema dosadašnjim saznanjima poginulo je oko 265 ljudi, a ranjeno ih je oko 1300.

Na stotine stanovnika tog područja nalazi se na popisima nestalih, pa brojke nisu konačne. Prema podacima koje daju spasioci, pod ruševinama ima jako puno zatrpanih ljudi koji daju znakove života i čekaju da budu spašeni. Spasioci još nisu uspjeli doći do zabačenih sela, pa se strahuje da bi broj žrtava mogao biti puno veći. Najgore je pogođen grad Ercis u kojem je teško oštećeno ili srušeno oko tisuću zgrada. Na terenu u gradovima Vanu i Ercisu bilo je oko dvije i pol tisuće spasilaca i oko sedam stotina liječnika s više od stotinu kola hitne pomoći. Spasioci u brojnim slučajevima golim rukama otkopavaju ruševine ali kako vrijeme odmiče, sve je manje nade za pronalazak preživjelih ispod hrpe ruševina. Među poginulima su i dvoje 23-godišnjih studenata koji su u smrt otišli držeći se za ruke.

Na hladnoći, bez svjetla

Spasioci su radili su cijelu noć na hladnoći i pod svjetlošću baterijskih svjetiljki, a vađenje preživjelih iz sigurnih džepova u ruševinama bio je iznimno zahtjevan i težak posao. Dva sata nakon ponoći spasioci su samo iz jedne zgrade izvukli 24 osobe, a svijet je obišla fotografija 13-godišnjegdječaka Yunusa koji je, zatrpan u ruševinama, strpljivo čekao da bude izvađen. Na puno mjesta liječnici su zatrpanima koje spasioci još nisu bili izvadili ispod ruševina pružali medicinsku pomoć.

Kako je urušen i dio bolnice, ranjeni su prvu pomoć dobili u vrtu, pod vedrim nebom, na temperaturi koja je tijekom noći pala ispod nule. Na poziv Crvenog polumjeseca i turske vlade, sanitetski helikopteri iz 29 gradova najbližih mjestu te prirodne katastrofe poletjeli su prema Vanu i Ercisu. Oni su preuzeli najteže ranjenike i odvezli ih u bolnice u gradove odakle su došli.

Stanovnici dvaju gradova koji su iz potresa izašli neozlijeđeni, nisu se vraćali u svoje domove već su ostali na otvorenom. Nakon prvog udara jačine 7,2 stupnja uslijedio je čitav niz naknadnih potresa od kojih su dva bila jača od šest stupnjeva.

Obustavljena je opskrba strujom i plinom, a ne funkcioniraju ni telekomunikacije. Već tijekom noći u Van su počeli pristizati teretni zrakoplovi iz Ankare sa šatorima, pokrivačima, pitkom vodom, hranom, lijekovima i medicinskom opremom. U prvom valu dopremljeno je četiri tisuće šatora, a na lokalnom stadionu u Ercisu podignuto je šatorsko naselje. Pretpostavlja se da će mnogim ljudima trebati privremeni smještaj jer je teško oštećeno jako puno zgrada. No, zasad se još ne zna u koliko građevina neće biti moguće stanovati.

Krhke kuće od opeke

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan odmah nakon potresa otputovao na stradalo područje. Iako mu je puno zemalja ponudilo pomoć u spasilačkim ekipama i opremi, on je kazao kako se Turska za sada sama može nositi s katastrofom. Stradalo područje obišao je u helikopteru, a nakon toga je izjavio kako strahuje da ima jako puno poginulih u seoskim područjima jer kuće sagrađene od opeka nisu izdržale silinu potresa. Erdogan je izrazio nadu da se neće obistiniti predviđanja Turskog seizmološkog instituta koji je prognozirao da će u tome potresu poginuti oko tisuću ljudi.

Cijela Turska nalazi se na seizmički vrlo aktivnom području, pa potresi nisu rijetkost. U potresu koji je 1999. pogodio Izmit poginulo je oko 17 tisuća ljudi.

Ključne riječi

Komentara 1

RE
@rea
21:44 24.10.2011.

Strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije