Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bakterija e.coli

Krastavci nisu krivi za smrt, prodaja u RH pala čak 50 posto!

krastavci, e.coli, bakterija (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/9
01.06.2011.
u 10:20

Njemački ministar poljoprivrede Robert Kloos sve je šokirao priznanjem da krastavci iz Španjolske ipak nisu uzročnik epidemije

Dok brojne zemlje Europe i dalje zatvaraju vrata uvozu krastavaca i drugog povrća iz Španjolske, ali i Njemačke, koja ima najviše umrlih i zaraženih smrtonosnom E. coli (EHEC), njemački ministar poljoprivrede Robert Kloos sve je šokirao današnjim priznanjem da krastavci iz Španjolske ipak nisu uzročnik epidemije te da izvor zaraze još nije jasno utvrđen.

Španjolci na sudu

Od četiri krastavca uvezena iz Španjolske, na kojima je otkriven patogen EHEC, dva, naime, nisu imala soj koji je odgovoran za epidemiju, a dva se još analiziraju, potvrdila je i čelnica njemačke zdravstvene organizacije u Hamburgu. Stoga je sve očitije da je istraga o zarazi – koja je u Njemačkoj i Švedskoj odnijela najmanje 16 života – opet na početku. I možda joj i nisu kumovali “omraženi” krastavci, zbog kojih španjolski proizvođači trpe goleme štete od oko 200 milijuna eura tjedno?! Španjolska ministrica poljoprivrede Rosa Aguillar tvrdi da je nepravedno što se njihova zemlja optužuje bez čvrstih dokaza te da nije isključena ni tužba protiv Njemačke.

Sumnjalo se da je zaraza u Njemačku stigla s uvezenim krastavcima iz Almerije i Malage. No, na popisu "osumnjičenih" sad je i povrće iz Danske ili Nizozemske s obzirom na to da je najviše zaraženih u okolici Hamburga na sjeveru Njemačke. Dok se traže krivci, tzv. krastavac-bakterija sve više štete pričinjava i u zemljama u kojima nije zabilježen nijedan slučaj zaraze E. coli, poput RH. Iako u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da u nas ne prijeti opasnost od zaraze jer prate situaciju, a pojačali su i mjere nadzora na granici, domaćim proizvođačima prodaja sezonskog povrća, poglavito krastavaca i rajčica, pala je 50 posto, kaže predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec. Nekontroliranim uvozom, legalnim i ilegalnim, te dampinškim cijenama trgovaca godinama se, tvrdi on, sustavno uništava domaća proizvodnja, a kako je građanima povjerenje dodatno poljuljala i carinska afera, nije čudno, objašnjava on, što ne vjeruju deklaracijama i obećanjima trgovaca – i jednostavno ne kupuju. Ne pomažu ni akcije na kojima se krastavci prodaju u bescjenje – za samo dvije kune kilogram.

Domaće je najbolje

– Domaće povrće je najkvalitetnije i najsigurnije. U RH nemamo ni zagađene poljoprivredne površine niti stajsko gnojivo dobiveno od kojekakvih hibridnih životinja, a i višestruko je kontrolirano – tvrdi Zagorec, koji poziva mjerodavne na još jače kontrole i analize uvoza.

– Mi proizvođači jako dobro znamo kad inspekcija radi na granici jer tada potrošnja domaćeg raste – dodaje. Iako je mutirana E. coli jednako opasna za oba spola, većina od više od 1200 oboljelih iz 10-ak zemalja su žene, kao i 15 umrlih, pa stručnjaci sumnjaju da se širi preko salate, koja se jede sirova, a žene je, jer paze na kilograme i celulit, jedu u mnogo većim količinama od muškaraca.

Ključne riječi

Komentara 63

MM
Mladen Miletić
23:14 01.06.2011.

Krastavci nisu krivi za smrt, prodaja u RH pala čak 50 posto!, dokaz koliko je naivnih prvorazrednih vjernika -kukavica -Hrvata ...

AN
antonijo
17:06 02.06.2011.

Mozda su talibani pustili neke zarazne muhe u njemackoj.

KU
kukuriku
18:44 01.06.2011.

..ma koliko ja znan, i domacé zénske, visé vole Domacé-kukumare-krastavce.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije