Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na strani građana

Španjolska bankama zabranila oduzimanje kuća i stanova

golotinja,španjolska (1)
AFP/PIXSELL
12.11.2012.
u 07:35

O mjerama su se dogovorili vođa opozicije Rubalcalba i premijer Rajoy tvrdeći da je dobrobit građana prioritet i kako banke trebaju snositi dio tereta u krizi

Za razliku od Hrvatske, gdje ovršitelji u pratnji policijskih specijalaca silom izbacuju iz stanova jadnike koji više ne mogu plaćati rate kredita, Španjolska donosi propis kojim se bankama brani da iseljavaju iz njihovih kuća Španjolce koji više ne mogu izvršavati svoje obveze.

Već druga smrt

Nakon što se Amaia Egana (53) iz baskijskoga grada Barakalda bacila kroz prozor s četvrtog kata svoje kuće u koju su došli ovrhovoditelji da bi je iselili na ulicu, premijer Mariano Rajoy i lider opozicije Alfredo Rubalcaba dogovorili su da tako više ne ide, da i banke moraju preuzeti svoj dio tereta u krizi.

– Nitko ne smije ostati bez doma zato što ne može platiti – ustvrdio je Rubalcaba nakon sastanka s premijerom na kojemu su dvojica lidera dogovorila niz mjera, među kojima je i zamrzavanje obveza građana u odnosu na postojeće bankarske kredite. Inače, Egana je već druga osoba koja je u posljednjih nekoliko dana izvršila samoubojstvo pred bankovnim ovrhovoditeljima.

– Živimo u teškim vremenima i o takvim nehumanim situacijama nitko ne voli ni čuti, a kamoli ih vidjeti. Prioritet nam je dobrobit građana Španjolske – ustvrdio je španjolski premijer Mariano Rajoy.

Krše se prava

Koliko su takve situacije česte, najbolje govori podatak da je od 2008. i izbijanja krize u Španjolskoj provedeno gotovo 400.000 deložacija. Uz visoku stopu nezaposlenosti od oko 25 posto, pri čemu polovica Španjolaca mlađih od 28 godina nikada nije ni imala posao ni priliku da zaradi plaću, broj deložacija mogao bi još više narasti. Bankarski krediti koje su korisnici potpisivali tako su sročeni da je čak i Europska komisija ustvrdila da se njima krše prava potrošača.

Ključne riječi

Komentara 88

BU
BubyZG
07:47 12.11.2012.

" Bankarski krediti koje su korisnici potpisivali tako su sročeni da je čak i Europska komisija ustvrdila kako se njima krše prava potrošača. " A da tek vide naše !!! Valutna klauzula ( Španjolci je nemaju ) ! Promjenjiva kamatnana stopa ( za kredite do 15 godina eurozona to NE poznaje ). Hipoteka ( 'ajde, to imaju svi ). Jamci ( i to ne bilo kakvi, samo iz javnih i državnih poduzeća, privatnici nix ). Životno osiguranje i osiguranje nekretnine. Unaprijed potpisane ovršne izjave i to BEZ ograničenja na 1/3 prihoda.... Zaista su banke preuzele lavovski dio rizika !!!!!!

OB
-obrisani-
07:49 12.11.2012.

Nemojte se bojati , nece sigurno nasa vlast donijet tako sto - bankari mogu mirno spavat !

AN
Ana33
07:41 12.11.2012.

Evo! Neka naši " mudraci" kopiraju Španjolsku vlast.... Malo sutra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije