Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isključili im struju

Spaladium Arena je zatvorena, koncerte će vjerojatno otkazati!

Spaladium arena (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
02.03.2012.
u 13:59

Direktor Srđan Žižak potvrđuje da im je banka blokirala račun, a ni Areni Zagreb ne cvatu ruže

Spaladium arena je zatvorena čime su svi događaji zakazani za ovaj mjesec došli pod upitnik! Elektrodalmacija im je isključila struju, račun im je blokiran i situacija je zasada bezizlazna.

Kulminacija je to agonije nikad dovršenog velebnog objekta koji su zajednički za Svjetsko rukometno prvenstvo gradili u javno-privatnom partnerstvu Grad Split i Vlada RH s konzorcijem koji čine Konstruktor, IGH i Dalekovod.

Traže pomoć Vlade

– Banka koja je pratila gradnju Spaladium arene blokirala nam je račun. Nismo u mogućnosti podmirivati svoje obveze prema dobavljačima, pa tako ni prema HEP-u, zbog čega nam je isključena struja. Arenu sada moramo zatvoriti! – potvrdio nam je Srđan Žižak, direktor Spaladium arene. Kaže da ne smije govoriti otkad im je račun blokiran niti koja ih je banka blokirala.

Jure Šundov, splitski dogradonačelnik, kaže da se problem nedovršene Spaladium arene ne može riješiti bez pomoći Vlade koja je suvlasnik objekta. Konzorcij je digao kredite za gradnju objekta koji je samo djelomično završen. Garaže, poslovni prostori i velebni toranj visok 100 metara nikada nisu sagrađeni, jer se dolaskom krize konzorcij našao u velikim teškoćama.

A uloženi milijuni...

Nepotrebno ulaganje stotina milijuna eura u velebne objekte dokazala je prije godinu dana i zagrebačka Arena koju je početkom godine Ingra, koja ju je sagradila, zaključala zbog duga za najam Vlade i grada Zagreba od 47,7 milijuna kuna. U gubitku od 4,5 milijuna kuna završila je 2010. godinu iako je imala 32 događaja i bila unajmljena 143 dana (jedan dan je 165.000 kuna). Za ovu godinu ima ugovorenih samo pet događaja.

Iako do Tomislava Pervana, direktora Arene Zagreb, koja upravlja dvoranom, nismo uspjeli doći, jasno je da ovim najmom Arena ne može pokriti svoje troškove. Samo je hladni pogon 10 milijuna kuna, a godišnju ratu najma Grad i Vlada plaćaju 7,2 milijuna eura.

Bila su i tri pokušaja da se Arena da na upravljanje. Dva natječaja, na koja su se javljale svjetski poznate tvrtke poput SMG-a, Global Spectruma i AEG-a, propala su. Posljednji pokušaj da se Arena da na upravljanje konzorciju, u kojemu je najveću ulogu igrao Digitel, propao je zbog političkih konstelacija snaga. Oni su bili “Bandićev izbor”, a SDP ima vlast u Zagrebu.

Komentara 39

IV
Ivekivek
09:33 03.03.2012.

Dvora nje izgrađena..to je jedino bitno...nebitnop je tko je vlasnik dvorane...nitko ju nikuda neće odnijeti...svakom vlasniku je u interesu da mu dvorana ne zjapi prazna nego da ju iznajmljuje....

BZ
Branko Zajec
14:18 02.03.2012.

Nema para za dvoranu, ali ima za gradnju obale do Kerumovog hotela.

VK
vražje_kopito
19:25 02.03.2012.

Uobičajena događanja u kretengradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije