Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radikalan plan

Soros: Nijemci, napustite eurozonu i nestat će kriza u EU!

George Soros
Foto: Arhiva VL
1/3
18.10.2012.
u 12:00

Napusti li Njemačka eurozonu, svi problemi otići će u vjetar, a kamate će za prezadužene zemlje pasti

George Soros ima radikalan plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni: Njemačka mora napustiti euro! Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora smatra da se svi problemi u eurozoni mogu riješiti samo jednim potezom.

“Napusti li Njemačka eurozonu, svi problemi otići će u vjetar”, kazao je Soros na konferenciji Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju u New Yorku. U tom slučaju euro će izgubiti na vrijednosti, ističe Soros, a kamate na dug prezaduženih zemalja drastično će pasti.

Popustiti Grčkoj

Još je prije poznati filantrop Soros pozvao Njemačku da potvrdi svoju ulogu vodeće zemlje u Europskoj uniji ili da napusti eurozonu.

“Njemačka mora odlučiti želi li biti dobronamjeran hegemon ili želi li napustiti euro”, kazao je 82-godišnji multimilijarder.

Ako se visokozaduženim zemljama poput Grčke ne pomogne s još više novca, depresija u Europi još više će se produljiti, upozorio je Soros.

Zadatak je Njemačke da pomogne tim državama da izađu iz začaranog kruga prevelikog duga i velikog ekonomskog pada. Njemačka politika oklijevanja, upozorava Soros, dovela je do političkih i društvenih sukoba, a na rub propasti dovela je euro i cijelu EU.

“Nametnute i usvojene mjere štednje, ponajprije Grčkoj moraju biti ublažene”, smatra Soros.

Krizu u eurozoni ocijenio je “noćnom morom”, naglasivši da su tvorci eura bili svjesni njegovih nedostataka kada su ga stvarali.

“Osnovali su središnju banku, ali ne i zajedničko ministarstvo financija”, kazao je Soros. Uvođenjem eura, unatoč nedostacima, Europska središnja banka prihvatila je državne obveznice članica eurozone kao nerizične.

Time je komercijalnim bankama dan prisilan poticaj da kupuju obveznice slabijih valuta, no u stvarnosti Španjolska i Italija nisu bile konkurentne kao Njemačka, rekao je Soros.

Multimilijarder je prije mjesec dana predložio osnivanje fonda koji bi otkupljivao stare dugove. Sorosov plan njemačkog izlaska iz eurozone doveo bi do veće inflacije, kaže investitor, ali će kamate pasti pa bi se visokozadužene zemlje mogle jeftinije zaduživati.

Veća konkurentnost

Također, dužničke zemlje povećale bi svoju konkurentnost jer bi njihov izvoz pojeftinio, a uvoz znatno poskupio.

Soros je jedan od najvećih investitora i upravlja imovinom vrijednom oko 25 milijardi dolara. Postao je poznat kada se 1992. kladio protiv britanske funte.

Komentara 20

SA
Savjest
12:16 18.10.2012.

“Osnovali su središnju banku, ali ne i zajedničko ministarstvo financija”, rekao je g. Soros. No, zar to znači da je sada nemoguće ili prekasno osnovati zajedničko ministarstvo financija EU? Ak je tako, onda će isto vrijediti i u budućnosti paa će EU propasti, kao što bi propala i da Njemačka izađe iz eurozone. Sve mi se nekako čini da EU naprosto smeta g. Sorosu u njegovim svjetskim spekulacijama pa, vođen emocijama, upada u logičke kontradikcije.

OB
-obrisani-
12:29 18.10.2012.

Postovani! Oh da" rasipni njemci "su upropastili euro a stedni i odgovorni grci, talijani spanjolci sada moraju da snose posljedice;-)))))) Covjek bubne i ostane ziv. Lijep pozdrav!

OB
-obrisani-
12:15 18.10.2012.

Postovani! George Soros smatra da se kriza može riješiti jednim potezom Soros: Nijemci, napustite eurozonu i nestat će kriza u EU! Napusti li Njemačka eurozonu, svi problemi otići će u vjetar, a kamate će za prezadužene zemlje pasti * Interesantno!no! I to kaze devizni spekulant;-))))) Izgleda da malo zaradjuje na deviznom rusenju drzava;-))) Sto mislite koliko dobiti mu je odnio euro??? I zato mrzi Njemacku( Merkel) jer pokusava u nemogucim okvirima nesto napraviti(stabilni euro). Stabilni Euro = 0 zarade za Sorisa. A to Sorosu nije u interesu. Stvarno lakomost je teska bolest;-)))))) Jednom nogom u grobu a nikad dosta;-))) Mozda mu treba za zivot nakon smrti;-))))) Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije