Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.03.2016. u 14:30

Mogu solirati ministri, mogu solirati potpredsjednici, ali ne može solirati premijer.

Tomislav Karamarko i njegov HDZ jako su ljutiti na premijera Tihomira Oreškovića. To više i ne skrivaju pa ga napadaju sa svih strana. Prvo s topničkom pripremom počnu koalicijski partneri HDZ-a, zatim granatiranje nastave niskorangirani HDZ-ovci, a onda, kao šlag na kraju, završna riječ dolazi od Milijana Brkića i Tomislava Karamarka. Čitajući dimne signale, ali i otvorene kritike koje vodstvo HDZ-a šalje premijeru, netko slabije upućen mogao bi pomisliti da su Karamarko i Orešković na suprotnim stranama, a ne bliski suradnici.

Razumijem HDZ-ovu ljutnju i frustracije, ali njihova je kritika potpuno promašena. Što znači poruka da predsjednik Vlade solira? Kako uopće može solirati netko tko vodi Vladu i tko je šef svim ministrima, ali i potpredsjednicima? Mogu solirati ministri, mogu solirati potpredsjednici, ali ne može solirati premijer. Dok god je na toj poziciji, sve što premijer radi službena je politika Vlade koju bi trebali slijediti svi njezini članovi, pa onda i prvi potpredsjednik Karamarko. HDZ vrlo dobro zna kako može zaustaviti premijerovo soliranje. Jednostavno tako da ga sruši u Saboru. Možemo o tome misliti što god hoćemo, ali to je, za razliku od ovih napada, posve legitimno. Ali HDZ to neće jer zna da prijevremeni izbori, koliko god u javnosti tvrdio suprotno, ne odgovaraju ni njemu.

Teško bi dobio više glasova nego što je dobio na prošlim izborima. To znači da bi opet morao sklopiti koalicijsku Vladu ako bi uopće mogao pronaći odgovarajućeg partnera. Još bi veći promašaj napravio kada bi išao u koaliciju s HNS-om nakon što na njegovo čelo dođe Ivan Vrdoljak, koji se navodno odlično razumije s nekim visokopozicioniranim HDZ-ovcima. Čak i takve političke metamorfoze imaju više smisla od HDZ-ove želje da premijer Orešković bude amorfna masa koja će samo provoditi ono što mu zapovjedi prvi potpredsjednik Karamarko. Kada iz HDZ-a dolaze takvi zahtjevi, onda se treba upitati je li HDZ uopće u dobroj vjeri sklopio koaliciju s Mostom kada je pristao na to da premijer bude nestranačka osoba.

Čak je i političkom početniku bilo jasno da Karamarko u takvoj Vladi neće i ne može voditi glavnu riječ. Pritom je bitno da nitko HDZ nije prisilio da uđe u tako nepovoljan sporazum. Sada se ne događa ništa što se nije moglo predvidjeti i na što HDZ nije pristao. Pravo je pitanje je li HDZ sve to potpisao samo da se dokopa vlasti, a da onda, kada se udobno smjesti u fotelje, malo pomalo grabi i ono što mu po dogovoru ne pripada. Legitimno je da netko želi apsolutnu vlast, ali samo uz uvjet da je apsolutnu podršku dobio na izborima. HDZ je relativni pobjednik na izborima, što ni izdaleka nije bilo dovoljno za apsolutnu vlast. Što prije to shvati, bit će bolje za ovu Vladu. Dok je Orešković premijer, on ne može solirati. Ali zato mogu solirati svi ostali članovi Vlade, pa čak i Karamarko, što uglavnom i radi otkad je postao prvi potpredsjednik.  

>>Orešković razgovarao i s Glogoškim: 'Spreman sam ponovno se žrtvovati za populaciju hrvatskih branitelja'

>>Odbačena kaznena prijava protiv Tomislava Karamarka u slučaju Soboli

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije