Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskok istražuje

Sokol Marić preko veze dobio od Fine stotine milijuna kuna

zlatko marić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
10.08.2012.
u 12:00

Postao je i nelojalna konkurencija Fini te joj je počeo preuzimati klijente, pa i Zagrebačku banku

USKOK-ova istraga poslovanja zaštitarske tvrtke Sokol Marić usmjerila se na poslovni odnos koji je Zlatko Marić sklapao s Finom – jednom od najizdašnijih ustanova sa širokog popisa klijenata u državnom vlasništvu s kojima je poslovao. Marić s Finom radi već 10 godina, a samo u posljednje četiri od nje je naplatio čak 265 milijuna kuna.

Plesačice oko štange

Doznajemo, međutim, da se USKOK posebno bavi optužbama prema kojima je Marić navodno poslove prijevoza gotova novca obavljao koristeći se opremom i vozilima u koja je Fina uložila golema sredstva i koja su u njenom vlasništvu, a usluge je naplaćivao kao da se koristi svojom, a ne opremom klijenta. Navodno su u Fini bile obavljene sve logističke pripreme za prijevoz gotova novca, od toga da je Fina nabavila blindirana vozila, do ulaganja znatne svote na edukaciju i osposobljavanje zaposlenika koji su trebali prevoziti novac. Obuka je provedena u svih 180 poslovnica, no posao prijevoza novca dan je Mariću.

Sokol Marić je pak, tvrdi nam nekoliko izvora, i to iz same Fine, te iz istrage, postao nelojalna konkurencija Fini, pa joj je počeo preuzimati klijente. Spominje se slučaj Zagrebačke banke koja je otkazala ugovor Fini te sklopila ugovor sa Sokol Marićem. No u Fini zbog toga nikome (ili barem ne menadžmentu) nije palo na pamet preispitati daljnju suradnju s Marićem. Njegov ugovor je ostao kakav je i bio.

Spominje se da je tome pridonijelo navodno političko pokroviteljstvo koje je Marić uživao od tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera koji je ujedno bio predsjednik Nadzornog odbora Fine. Naši izvori, međutim, tvrde kako su presudniji ipak bili vrlo prisni odnosi koje je Marić razvijao s direktorima iz Fine, ali i drugih tvrtki koje su mu bile klijenti. Tako se navode nezaboravne zabave što ih je Marić organizirao u sjedištu svoje tvrtke u Medulićevoj ulici, u zgradi gdje je ranije bilo veleposlanstvo Kraljevine Španjolske. Podrumske prostorije te zgrade, prepričava se, pretvorene su u pravi noćni klub u kojemu su se održavali derneci za najbolju klijentelu.

Govori se da Marić nije štedio na zabavi te da su za atmosferu redovito bile zadužene plesačice koje bi se izvijale oko štange, a da je pića i drugih stimulansa bilo u izobilju. Marićevo ponovno privođenje nakon što je prošloga mjeseca uz jamčevinu pušten iz istražnog zatvora zbog prijetnji odvjetniku Peri Lozici povezivalo se s istragom o navodnoj zloporabi droge. Policija je, kaže naš izvor, ispitivala je li se na spomenutim tulumima u Medulićevoj dilao kokain.

Zasad su sve te optužbe na razini neprovjerenih informacija, no USKOK ih vrlo ozbiljno istražuje, pa se sustavno pozivaju na razgovore menadžeri koji su bili Marićevi gosti, a na rasporedu su, bez obzira na to, svi bivši direktori u Fini. Uza sve to, pomno se pregledava dokumentacija koja je sredinom srpnja izuzeta prilikom premetačine poslovnih prostorija Sokol Marića.

Izravna pogodba

Do 2008. Zlatko Marić se jedini javljao na Finine natječaje, a otad je poslove dobivao izravnom pogodbom i stalno bilježio porast prihoda. Naime, te je godine u Zakon o javnoj nabavi ugrađena odredba (takozvani dodatak II-B) po kojoj državna poduzeća nisu morala raspisivati javne natječaje, nego su mogla izravnom pogodbom produljiti prijašnje ugovore ako su zadovoljne kooperantom. Sokol Marić je tako 2008. s Finom sklopio ugovor vrijedan 90 milijuna kuna, 2009. dobio je poslove vrijedne 80 milijuna kuna, 2010. za još 51 milijun kuna, a lani dodatnih 35 milijuna.

Komentara 105

NB
nbnbnbnbnb
09:22 11.08.2012.

Netko je prnuo?

OB
-obrisani-
12:30 10.08.2012.

Dođite na godišnji u "malu zemlju sa tisućama korumpiranih političara" To bi bio dobar slogan za iduću sezonu

TM
tesla moj ponos
19:01 10.08.2012.

Nema savršenog zločina. Kad tada ovakvi "tajkuni" dođu na - red !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije