Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gigant na koljenima

Šok u SAD-u: Bankrotirao Detroit, kolijevka automobilske industrije

detroit (1)
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL
1/4
Autori: dli/VLM, tli/VLM
18.07.2013.
u 22:52

Nekadašnji grad ekonomskog prosperiteta postao je najveći grad u američkoj povijesti koji je bankrotirao

Detroit, kolijevka američke automobilske industrije i nekad četvrti grad po veličini u SAD-u, podnio je zahtjev za stečaj! 

Nekadašnji grad ekonomskog prosperiteta postao je najveći grad u američkoj povijesti koji je bankrotirao, javlja New York Times.

Odluku da se saveznom sudu podnese tzv. poglavlje 9 koje se odnosi na službeni zahtjev za bankrotom, odobrili su krizni menadžer Kevyn D. Orr i guverner Rick Snyder.

– Fiskalna realnost koja je prijetila Detroitu predugo se ignorirala. Odlučio sam se na ovu tešku odluku kako bi stanovnici Detroita i dalje imali osnove usluge koje zaslužuju i da možemo krenuti s oporavkom Detroita na stvarnim financijskim temeljima koji će mu omogućiti da se razvija i napreduje u budućnosti. Ovo je težak korak, ali i jedini mogući izbor da bi se suočili s problemom koji se stvara već šest desetljeća – rekao je guverner Rick Snyder.

Objava bankrota bolan je podsjetnik na mnogobrojne padove i uspone nekadašnjeg američkog uzora, podsjećaju tamošnji mediji.

Detroit je osnovan prije više od 300 godina. S dolaskom automobilske industrije grad ostvaruje zapanjujuću stopu širenja u prvoj polovici 20. stoljeća. Industrijski procvat zaustavljen je prije nekoliko desetljeća i od tada grad bilježi porazne statistike. Broj stanovnika smanjio se u posljednjih 60 godina za nevjerojatnih 1,1 milijun i danas iznosi samo 700.000. Prizori napuštenih kuća, ulica pa čak i cijelih četvrti, koje su nekadašnji žitelji ostavili u potrazi za boljim životom, slika su Detroita koja se urezala u kolektivnu svijest.

To je prizor koji danas mnogima prvi pada na pamet kada se spomene ime grada. Prizor iz kojeg, kao nekom kletvom, Detroit nikako ne može uteći. Svjesni su toga i gradski čelnici, ali i stručnjaci. Napominju da će bankrot samo dodatno stigmatizirati grad. Spominju i daljnja rezanja mirovina, radničkih prava i ''štetan'' utjecaj na buduća zaduživanja.

Drugi pak, većinom prosperitetni investitori iz privatnog sektora, drže da je stečaj bio jedini izbor koji na kraju može dovesti do očajnički potrebnog remonta gradskih službi i plana za povrat prevelikih dugova. Tko je u pravu, pokazat će vrijeme.

>>Na rubu smo bankrota: 10 mlrd. kn deficita ispucano u pola godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije