Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera core media

Softić: Osobno sam Svilanu odnio kuvertu sa 5000 eura od Šelebaja

siniša svilan
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/6
22.04.2012.
u 09:00

Ugovori s Novom TV za emisije “U sridu” i “Jedan na jedan” nisu se mogli sklopiti bez Svilana, a bili su i razlog za osnivanje Core Medije

Što će ti neprijatelji ako imaš takve prijatelje. Ili poslovne suradnike. Vjerojatno je to u nekom trenutku pomislio Siniša Svilan (51), direktor programa Nove TV, nakon što se suočio sa sumnjama koje su početkom travnja pretočene u USKOK-ovu optužnicu, u kojoj ga se tereti da je od studenog 2004. do prosinca 2007. u svoj džep pospremio ukupno 262.000 eura.

Direktorove upute

Taj je novac, prema navodima USKOK-a, uzimao od produkcijske kuće Core Media, a sve kako bi emisijama iz njihove produkcije – “Jedan na jedan”, “U sridu”, “Istraga/Rekonstrukcija” te “Interijeri” – osigurao emitiranje na Novoj TV. Svilanova tarifa, po USKOK-u, bila je 1000 eura po svakoj emitiranoj emisiji, svakog od projekata, a Core Media, prema navodima optužnice, nudila je spomenute emisije nakon što bi od Svilana dobili povjerljive informacije s kolegija televizijske kuće. Jer na tim kolegijima govorilo se o televizijskim formatima za koje je Nova TV zainteresirana, a kada bi čuo što se točno traži, Svilan bi te informacije, tvrdi USKOK, prenio Vladimiru Šelebaju Sellieru, vlasniku Core Medije.

I sada se vraćamo na onog prijatelja s početka priče, jer upravo je Šelebaj, uz Edvina Softića, također nekadašnjeg Svilanova prijatelja, osoba koja je direktora programa Nove TV u iskazima pred USKOK-om najviše teretila.

Je li tome razlog raspad prijateljskog i poslovnog odnosa ili činjenica da Šelebaj i sam čeka kraj istrage i vjerojatnu optužnicu zbog netransparentnog poslovanja Core Medije pa je spašavajući svoju kožu utopio i Svilana, znaju samo njih dvojica. Kako bilo, Šelebaj je u svom iskazu pred USKOK-om naveo da je Svilana upoznao preko Edvina Softića, dugogodišnjeg prijatelja svoje bivše supruge Dijane Čuljak.

– Softić je bio blizak prijatelj sa Svilanom, koji je 2004. bio imenovan za direktora programa Nove TV, zadužen za programski sadržaj. Ta Svilanova pozicija bila je ključna za razvoj poslovanja i suradnju Nove TV i Core Medije, koju sam osnovao u ljeto 2004. Prvi poslovni projekt koju je Core Media dobila s Novom TV bio je strukturiran po Svilanovim uputama. On je Softiću i Dijani Čuljak kazao kakav format emisije trebaju predložiti te je garantirao da će on sve učiniti da se projekt i prihvati, odnosno uvrsti na program Nove TV. Oni su predložili emisiju “Jedan na jedan”, format je prihvaćen, a za taj angažman Svilan je dobivao redovite mjesečne honorare. Novac mu je bio isplaćivan u gotovini, na ruke – kazao je Šelebaj istražiteljima.

U poslove Core Medije i Nove TV, prema iskazu Šelebaja, ali i Svilanovoj obrani, bila je uključena i Hloverka Novak Srzić, u to vrijeme zaposlena na HTV-u, dakle konkurentskoj televiziji.

Hloverkina ideja

Naime, kako je kazao Šelebaj, upravo je Hloverkina ideja bila format političkog talk showa “U sridu”, koji je zatim za 22.500 eura po emisiji Core Media prodala Novoj TV. Kako se ta emisija na Novoj TV emitirala od 2004. do ljeta 2006., potpisana su četiri ugovora o vanjskoj produkciji, a cijena je kasnije pala na 18.000 eura po emisiji. Novak Srzić je inače, kako je naveo Svilan u svojoj obrani, bila prisutna i na njegovom prvom sastanku sa Šelebajem, Softićem i Dijanom Čuljak, kada je Novoj TV Core Media ponudila projekt “U sridu”. Sastanak se održao u hotelu Esplanade, bio mu je nazočan i direktor Nove TV Branko Čakarmiš, a ideja o prihvaćanju formata političkog talk showa, kako je rekao Svilan u obrani, razrađivala se timski. Šelebaj je pak, govoreći o tom projektu, kazao da je Svilan i za njega tražio mjesečnu proviziju, koja je trebala biti svojevrsna naknada da će emisija biti uvrštena i emitirana.

– Oba ta ugovora s Novom TV, a koji su i bili razlog osnivanja Core Medije, ne bi se mogla zaključiti bez odluke Siniše Svilana. Iako je on bio zadužen za sadržaj programa, nije osobno potpisivao ugovore, već ih je prezentirao upravi kao projekte, koji bi bili najbolji za Novu TV. Upravo je to bila njegova ključna usluga, za koju je kao protuuslugu primao novčane honorare. Uprava koja je bila iznad Svilana samo je formalizirala njegove odluke. Suradnja Core Medije i Nove TV kontinuirano je trajala do kraja sezone 2007./2008., a do tada, počevši od 2004. Svilan je kontinuirano primao mjesečne honorare, koji su u prosjeku iznosili između 3000 i 5000 eura mjesečno – ustvrdio je Šelebaj u svom iskazu istražiteljima.

Šelebaj je objasnio da su se plaćale samo emitirane emisije, a objasnio je i da se novac koji je Svilan dobivao isplaćivao nakon što bi Nova TV djelomično platila račun Core Mediji. Drugim riječima, ispada da je Svilan mito za koje se tereti zapravo uzimao od televizije čiji je direktor programa!? A najbolje u cijeloj toj priči je i da je Core Media te iznose koje je davala njemu vodila i kroz svoje poslovne knjige, pa je svaki projekt koji je produkcijska kuća obavila za Novu TV, imao svoju Excel tablicu, u kojoj se stavka “scenario” odnosila na novac koji je isplaćivan Svilanu.

O tome pak gdje i kako se Svilanu novac isplaćivao, svjedočili su Edvin Softić, Tonček Mandić i ugroženi svjedok (svjedok koji je svjedočio pod skrivenim identitetom, op.a.). Mandić je tako kazao da je Svilan kontinuirano primao novac za emisije “U sridu” i “Istraga”, a da je količina novca bila vezana uz broj emitiranih emisija.

– Novac je za Svilana bio pripremljen u posebnoj kuverti, na kojoj nije pisalo njegovo ime, već je na njoj bila oznaka “scenario”, kao i u internom troškovniku. On je ponekad po novac znao doći u stan Vladimira Šelebaja, a nekada je predaja bila i u poslovnom prostoru – kazao je Mandić.

O predaji novca Svilanu svjedočio je i Edvin Softić kazavši da je on jednom Svilanu osobno predao kuvertu.

Nije uzeo novac

– Sjećam se da jednom prigodom Vladimir Šelebaj i Dijana Čuljak nisu bili u gradu. Ostavili su mi kuvertu za Svilana, a u njoj je bilo 5000 ili 6000 eura. On je došao ispred zgrade u kojoj sam živio pa sam mu taj novac dao – kazao je Softić te dodao da se novac, osim Svilanu, isplaćivao i još nekim osobama koje nije imenovao.

Sam Svilan pak u svojoj je obrani zanijekao ozbiljne optužbe Šelebaja i Softića, svojih nekadašnjih prijatelja i poslovnih suradnika, utvrdivši da nikada nikakav novac od Core Medije nije primao kako bi za njega osigurao da emisije Core Medije budu uvrštene i prikazane na Novoj TV.

– Direktor sam programa Nove TV, a moje dužnosti i obveze regulirane su menadžerskim ugovorom. Tim je ugovorom regulirana i moja plaća te bonusi za dobar rad. Iako sam zadužen za rad na programskoj shemi te za proizvodnju domaćeg programa i domaće produkcije, prema ugovoru koji sam potpisao, ja nisam imao polugu kojom bih mogao donositi odluke o otkupu vanjske produkcije. Naime, iznad mene je uprava, članovi uprave imaju zadnju riječ, oni su bili potpisnici svih ugovora. Upravo stoga nije bilo moguće da ja pogodujem Core Mediji jer je Nova TV komercijalna televizija i tamo su zakoni tržišta najjači – branio se Svilan.

Što se pak tiče cijena pojedinih emisija, USKOK je češljajući ugovore o vanjskoj produkciji između Core Medije i Nove TV došao do podataka da je za 30 emisija zabavnog talk showa “Jedan na jedan” plaćeno 11.000 eura po emisiji dok je za 12 emisija “Interijera” plaćeno 1500 eura po emisiji. Bolji projekti očito su bili “Istraga/Rekonstrukcija”, kojoj je početna cijena bila 14.500 eura po emisiji, da bi zatim narasla do 20.500 eura po emisiji, a nakon što je format emisije proširen.

Komentara 27

WA
wahr
09:09 22.04.2012.

Jedina svijetla strana danasnje trule Hrvatske je USKOK. Zivio Uskok.

KT
Karika Tura
09:16 22.04.2012.

Po tome bi trebali zatvoriti sve direktore po telkama. Samo, jedan je Šelebaj. A Čuljakica pa očito ipak tupa ambiciozna hercegovka koja ne zna odabrati.

IM
immortella
18:18 22.04.2012.

corr. umjesto lako, teško

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije