Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sofisticiranu letjelicu iz SAD-a irački militanti špijunirali programom s weba

predator
US Army
18.12.2009.
u 16:41

Program SkyGrabber kojim su Iračani presretali američke bespilotne letjelice i skidali podatke s njih prodaje se na internetu za 25,95 dolara.

Iako velika većina zapadnjaka iračke pobunjenike doživljava kao neobrijane, prljave seljake naoružane primitivnim oružjem koji jedva rukuju mobitelom ili automobilom, upravo su ti ljudi, uz pomoć jednostavnih programa skinutih s interneta, preuzeli kontrolu leta nad predatorima, sofisticiranim američkim bespilotnim letjelicama koje kruže nad Irakom. Kako je prije nekoliko dana objavilo američko ministarstvo obrane, vojska je došla u posjed videosnimki s predatora koje dokazuju da irački militanti redovito presreću i preuzimaju videosnimke s bespilotnih letjelica uz pomoć programa SkyGrabber koji se na internetu bez ikakvih ograničenja prodaje za 25,95 dolara.

Predviđali akcije

Iako im je SkyGrabber omogućavao da preuzmu potpunu kontrolu leta nad predatorom vrijednim 4,5 milijuna dolara, militanti su mjesecima neopaženo promatrali koja područja i ciljeve američka vojska snima, čime su uspijevali predvidjeti poteze i akcije marinaca i iračkih snaga sigurnosti. Američko zapovjedništvo otkrilo je da se militanti koriste tim uređajima kad su zaplijenili laptop jednog od šijitskih zapovjednika na čijem su se tvrdom disku nalazili sati i sati snimaka preuzetih s bespilotnih letjelica, ali i analize budućih akcija marinaca koje su načinjene na temelju snimljenog materijala.

Problem nastao u Bosni

– Trupama na zemlji nije nanesena šteta, ali ovo curenje podataka slabi našu poziciju. Upravo radimo na poboljšanju zaštite komunikacijskih kanala letjelica - izjavio je američki ministar obrane Robert Gates. Problem leži u nešifriranoj vezi između bespilotne letjelice i zemaljske kontrole, a Pentagon je s ovom sigurnosnom slabom točkom predatora upoznat još od kampanje u Bosni devedesetih godina prošlog stoljeća, no smatrali su da irački militanti nisu na dovoljno visokom stupnju tehnološkog razvoja te da ovu slabu kariku bespilotne letjelice neće znati iskoristiti. I sam tvorac SkyGrabbera, ruski programer Andrew Solonikov iznenađen je upotrebom svojeg programa na nebu iznad Iraka.
– Program je razvijen za prijenos glazbe ili videospotova s interneta – kaže Solonikov.

Komentara 9

BT
bili-tartuf
18:21 18.12.2009.

ma cá im ni dovoljan Google Earth ??

GO
Gogs
18:42 18.12.2009.

gospodo Amerikanci, dobrodosli u cyber doba, sta ste mislili da se jedino vi znate koristiti racunalom..haha..Irakn ije na dovoljnom stupnju razvoja- ma gdje ste vi bili kada su se tamo gradili gradovi od prek 50000 stanovnika

Avatar punkufer
punkufer
18:12 18.12.2009.

Američko arognatno podcjenjivanje protivnika ih je mnogo puta koštalo. Ništa novo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije