Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATKO HASANBEGOVIĆ:

'SOA nastupa kao pravni sljednik UDBA-e u vezi s predajom arhiva'

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
24.03.2017.
u 10:09

'Kad ne znaš što ćeš s budućnosti, onda se vraćaš u prošlost da zabaviš narod', kazao je Mrsić iako je SDP podržao prijedlog

Danas u Saboru zasjeda Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, a predloženi dnevni red je Prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, čiji je predlagatelj Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista.

– Trebamo zakon koji će riješiti pitanje arhivistike u Hrvatskoj, a ovaj se prijedlog bavi uskim područjem i kvalitetno je napisan. Možemo ga usporediti s češkim zakonom koji je najliberalniji. Želimo potpuno otvoriti arhive – kazao je Nikola Grmoja pred Odborom.

Željko Reiner kazao je kako Vlada priprema sveobuhvatni zakon o arhivskoj djelatnosti, koji obuhvaća i Mostov prijedlog, i koji trebao biti pred Saborom prije ljetne stanke, prenosi N1.

– Sad imamo parcijalno rješenje, a u kratkom roku imat ćemo cjelokupno rješenje – kazao je Reiner.

– Imamo situaciju da su u komunizmu ljudi prisluškivani, praćeni... i sad se stavljaju u istu razinu i podaci o tim žrtvama i podaci onih koji stu to radili. To nije intencija nikoga, ni Mosta.Nije javni interes u tome da se dozna kakav je bio nečiji spolni život prije 40 godina, život neke žrtve koja je bila prisluškivana. Tu treba doraditi stvari da bi se postigao cilj koji svi dijelimo – da ustanovimo što se događalo za vrijeme totalitarnih režima – zaključuje Reiner.

SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić kazao je kako je za budućnost mnogo važnije što se događalo nakon 90-ih te da postoje mitove iz tog razdoblja koji se moraju riješiti.

– Kad ne znaš što ćeš s budućnosti, onda se vraćaš u prošlost da zabaviš narod – kazao je Mrsić iako je SDP podržao prijedlog.

Zlatko Hasanbegović hvali Mostov prijedlog, no izražava čuđenje što su svi za otvaranje arhiva. Smatra kako su u vezi s pitanjem arhiva zakazali svi od 1990. godine. Tvrdi kako SOA nastupa kao pravni sljednik UDBA-e u vezi s predajom arhiva. 

Na prijedlog zakona osvrnuo se i SDP-ov Bojan Glavašević.

– Trebali bismo ovako temeljito razgovarati o sadašnjosti u kojoj član Vlade kaže da jedan svećenik vrijedi više od 20 svećenika – zaključuje. 

>> 'Tko manipulira arhivom Udbe? Pitajte one kadrove koji su upravljali bivšim, a prikrili se u ovom sustavu'

>> Komunisti podijelili partnere u Vladi. HDZ: Mostov prijedlog o arhivima je nekvalitetan

Komentara 28

ST
Starotopoljanin
10:28 24.03.2017.

bojane,tvoj tata vrijedi dvabojana,sto posto je bio pametniji od tebe.on nije izjavljivao takve nebuloze kao ti.tko te samo ugura u tu jadnu politiku,da mozes lupetati bez ikakvog sadrzaja.

AB
abendblatt
11:31 24.03.2017.

Sdp ljevicari vide oko sebe "rastuci fasizam" Ustase i kaj ja znam sve , a pricaju o vracanju u proslost vladajucih koji zele otkriti arhive i zlodjela njihovih predhodnika, pocinitelja zlocina nad Hrvatima, oni koji slave svake godine obljetnice iz 2. svj. rata pricaju o buducnosti.

CP
Cviet Prigorja
11:44 24.03.2017.

U tekstu imate zatipak u zadnjoj rečenici: jedan svećenik vrijedi kao dvadeset liječnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije