Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napustio hong kong

Snowden došao u Moskvu, zatražio azil od Ekvadora

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
Autori: ba/VLM, irk/VLM
23.06.2013.
u 09:55

Iz WikiLeaksa su izvijestili kako pomažu Snowdenu u traženju azila u "demokratskoj zemlji"

Poznati američki zviždač Edward Snowden napustio je Hong Kong te je zrakoplovom došao u Moskvu, javlja ruski RT. Glasnogovornica vlade Hong Konga potvrdila je da je Snowden legalno i svojom voljom napustio zemlju.

Reuters je izvijestio da je ekvadorski veleposlanik u Rusiji Chavez Patricio stigao u zračnu luku u Moskvi te da je rekao novinarima kako očekuje da će se sastati sa Snowdenom.

Ubrzo nakon toga, ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino potvrdio putem Twittera da je Snowden podnio zahtjev za azil.

Iz WikiLeaksa su izvijestili kako pomažu Snowdenu u traženju azila u "demokratskoj zemlji". Jedan član WikiLeaksove pravne ekipe pratio je Snowdena u zrakoplovu prema Moskvi.

Podsjetimo, Washington je od Hong Konga zatražio izručenje Snowdena, protiv kojega je podignuta optužnica zbog špijunaže i krađe državnog vlasništva. Glasnogovornica hongkonške vlade izvijestila je da se američki zahtjev za izručenje ne slaže u potpunosti s hongkonškim zakonima, zbog čega nisu imali razloga spriječiti Snowdena u napuštanju zemlje.

Diplomatski izvor rekao je za rusku agenciju Itar-Tass da u Rusiji nije podnesen zahtjev za azil. Pretpostavlja se da Moskva neće biti Snowdenovo konačno odredište, te da bi mogao otići u Ekvador ili Island, gdje je zatražio azil. Ruska agencija Interfax navodi pak kako će mu konačno odredište biti Venezuela, gdje bi trebao doći preko Havane.

- Odabrao je tako kompliciranu rutu u nadi da neće biti uhićen na putu do svojeg konačnog odredišta, Venezuele - rekao je neimenovani izvor blizak Snowdenu za Interfax.

Bivši analitičar Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) u Hong Kong je pobjegao u svibnju nakon što je objavio detalje o programu praćenja telefonskih i internetskih podataka. Informacije koje je otkrio pokazale su da su američke agencije sustavno prikupljale obilne količine tih podataka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije