Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povučeno

Snimka Sanaderova iskaza Uskoku uklonjena s Youtubea

sanader (1)
Željko Lukunić/PIXSELL
01.12.2011.
u 18:15

Na YouTube ga je postavio korisnik pod imenom RemetinecLIVE, a snimljeni dio iskaza traje 12 minuta i šest sekundi

Kako je snimka Ive Sanadera, koji daje iskaz tužiteljima ljetos u Remetincu u slučaju Fimi media, dospjela na internet točnije na Youtube, najpoznatiji medijski servis koji se bavi objavom videoisječaka, pitanje je kojim će se narednih dana očito baviti mnogi. Naime, nakon reakcije iz USKOK-a, 12-minutni uradak, pod nazivom "Tako je govorio Sanader" koju je na Youtube 27. studenog postavio korisnik pod imenom RemetinecLIVE, snimka je večeras uklonjena.

USKOK je pak u priopćenju, objavljenom na službenim stranicama DORH-a, naveo kako će od policije "žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio dostupnu snimku ili njezine dijelove". Uz to se u priopćenju navodi da je tko god to učinio, prekršio zakon, odnosno odao je službenu tajnu, jer se radi o iskazu iz tajne istrage.

Inače, za odavanje službene tajne zapriječena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine. USKOK je u priopćenju naveo i kako će putem međunarodne pravne pomoći zatražiti da se ustanovi tko je snimku stavio na Youtube, a upozorio je i medije da je je uklone sa svojih portala, jer njezinim objavljivanjem čine kazneno djelo. No pitanje svih pitanja, osim naravno motiva objavljivanja snimke na internetu, je i ono - tko je dao Sanaderov iskaz na CD-u, odnosno tko ga je objavio na internetu. U kojem će smjeru ići istraga već se može zaključiti iz USKOK-ova priopćenja u kojem je navedeno da spomenuti CD osim njih ima 20 okrivljenika te njihovi odvjetnici. Kako će se prema činjenici što je tajni iskaz objavljen na internetu postaviti Sanaderova obrana, tek treba vidjeti, no njegova odvjetnica Jadranka Sloković je u izjavama za medije kazala kako je ovo još jedan dokaz da živimo na Divljem zapadu.

Sanaderov odvjetnički tim ustvrdio je kako se protiv Sanadera vode dva procesa - jedan na sudu i drugi u medijima, a odvjetnik Čedo Prodanović naglasio je kako je dosad izostala reakcija USKOK-a, odnosno DORH-a, koji može zbog povrede tajnosti postupka pokrenuti postupak protiv bilo koga tko objavi takve informacije, javlja HRT.

Tko dostavlja tajne iskaze iz istrage medijima, i do sada je bila tema oko koje su se često lomila koplja suprotstavljenih strana. I tužiteljstvo i braniteljski tim tim tvrdili su da im objavljivanje onog što je rečeno u istrazi samo škodi, te da nitko od njih to nije dostavio medijima. Kome će ovaj skandal sa snimkom iskaza bivšeg premijera škoditi, a kome koristiti tek će se vidjeti. Što se pak tiče sporne snimke, vidljivo je da je ona rezana, odnosno da su objavljeni samo neki dijelovi. Na njoj se Sanader čuje kako pojašnjava koga je, a koga nije poznavao u HDZ-u, što je radio u životu, kako i kada je stekao svoje bogatstvo...

U izjavi za Index.hr, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka rekao je kako poruka USKOK-a medijima predstavlja pokušaj cenzure te da mediji ne bi trebali uklanjati video sa svojih portala.

Podsjetimo, bivšem premijeru na zagrebačkom Županijskom sudu sudi se za ratno profiterstvo u aferi Hypo i za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Ključne riječi

Komentara 111

ZV
zvjezdoznanac
19:06 01.12.2011.

ovo je kukavičje jaje HDZ-a u kome dozvoljavaju Sanaderu da se javno \"pere\"

AB
abendblatt
18:40 01.12.2011.

Ovo je najbolji dokaz o vjerodostojnosti DORH-a, Bajicu, podnesi neopozivu ostavku.

SC
SCAR
18:27 01.12.2011.

Jmislim da je to pustil Franjo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije