Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT GRAFITIMA

Snimka dokazuje: Mladić i Adžić vodili su napad, a Zadar je bio glavna meta velikosrpskog ludila

Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/7
02.02.2024.
u 15:04

Mladić rukovodi napadima i izigrava hrabrost u razgovorima sa svojima, ali se i povlači kad mu šibenski hrvatski branitelj pregovarač uzvrati žestoko na prijetnje. Mladić je, vidljivo je to iz snimki, klasični psihopat koji uživa u tvrdnjama da se Zadar tuče s kopna, mora i zraka, naređuje nove napade, a nema odgovora na kaos na kojeg mu se žale “podređeni”.

Jeste li znali da je srpski zločinac Ratko Mladić svoj krvavi zločinački mandat učio na Zadru i rukovodio napadima u listopadu 1991.godine na ovaj herojski grad? Snimka na Facebooku na koji smo naišli pišući nedavno u Večernjem listu o povijesno političkom identitetu toliko puta razorenog grada, to potvrđuje, ali i donosi niz nepoznatih detalja koji dokazuju da je velikosrpskoj ideji Zadar bio glavna i najvažnija meta u ratu protiv Hrvatske. Napadima je rukovodio direktno Mladić, tada nadređen bivšem prvom čovjeku vojske Srbije, i tada stanovniku Zadra Momčilu Perišiću, a o svemu je Mladić, snimljeno je, izvještavao tih dana najžešćeg zločinačkog generala JNA i njihova generalštaba Blagoja Adžića…

Na snimku smo dakle naišli istražujući temu povijesno političkog identiteta Zadra uslijed tekućeg  “rata grafitima” u Zadru.

Podsjetimo, za zadarski mural vojnika s šahovnicom s prvim bijelim poljem na šljemu ljevica tvrdi da je prikaz ustaškog nacističkog vojnika iz drugog svjetskog rata, a ne hrvatskog branitelja na koje su ponosni kao i na partizane koji su 1945.godine oslobodili Zadar od Italije.

Desnica tvrdi da ustašu nikad nisu vidjeli, ali da jesu zločine počinjene u komunizmu i pod crvenom zvijezdom petokrakom u Domovinskom ratu, te da na muralu ljevici smetaju hrvatska obilježja. Posljednjih nekoliko dana uslijedilo je crtanje crvenog srca preko grba s prvim bijelim poljem, pa potom i vraćanje istog, i objava grafita uz mural s prekriženim srpom i čekićem uz natpis čekamo vas. O podizanju tenzija u Zadru i podjelama na partizane i ustaše Večernji list je nedavno objavio priču i stavove više povjesničara i političara od kojih svak ima svoju istinu o povijesnim događanjima dok je Zadar bio dijelom Italije i Jugoslavije.  No, i desnica i ljevica u jednom su oko Zadra jednoglasni, dakako o ulozi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i obrani grada heroja od JNA i Srba koji su se pobunili protiv hrvatske države.

Snimka razgovora o kojoj izvještavamo dokazuje herojski otpor Zadrana i drugih iz Hrvatske koji su ga došli obraniti. Snimka dokazuje i da je najveći zločinac u novijoj povijesti Ratko Mladić baš na Zadru “učio” svoj zločinački zanat, a kojeg je kasnije razvijao zločinima od Škabrnje do Srebrenice. Zastrašujuća snimka njegovih razgovora dokazuje i da je velikosrpska politika najjače snage usmjerila na osvajanje Zadra i odvajanje Dalmacije od ostatka Hrvatske. Snimka započinje Mladićevim telefonskim pozivom tijekom bitke 6. listopada 1991. godine u kojoj Mladić manipulira, prijeti i pokušava ohrabriti svoje podčinjene u “kasarnama JNA”. No, snimka je dokaz i gadljivog uvlačenje ovog psihopata jednom od najvećih zločinaca “JNA” glavnim u njihovom generalštabu Blagoju Adžiću.

Ovaj drugi je posebno zainteresiran za Maslenički i Paški most sto dakle znaci i potpuno odsijecanje Zadra i Dalmacije. Snimka dokazuje i da srpski generali iz JNA Hrvate koji su napad na Hrvatsku dočekali u JNA vide kao izdajnike jer Mladić Blagoja Adžića, upozorava na jednog od njih i da radi za Hrvatsku, te u drugom razgovoru Hrvate i pobrojava, njih tristotinjak, vjerojatno aludirajući da su taoci ako HV ne ispuni uvjete “JNA”.  “ Neka se svi predaju ili ćemo sve pobiti  - naslov je video uratka na Facebooku u kojem se čuju prijetnje svima od deset do sedamdeset godina i u Šibeniku, a srpski generali i pukovnici se Mladiću u snimljenim razgovorima žale na žestok otpor Zadrana u borbama oko “kasarni JNA”. Sugovornici Mladiću su Momčilo Perišić, stanoviti Trpkovski… a on im navodi mete koje JNA napada: Zadar, luka u Sukošanu, kamp u Svetom Filipu i Jakovu, Šibeniku…

Mladić rukovodi napadima i izigrava hrabrost u razgovorima sa svojima, ali se i povlači kad mu šibenski hrvatski branitelj pregovarač uzvrati žestoko na prijetnje. Mladić je, vidljivo je to iz snimki, klasični psihopat koji uživa u tvrdnjama da se Zadar tuče s kopna, mora i zraka, naređuje nove napade, a nema odgovora na kaos na kojeg mu se žale “podređeni”. O kaosu unutar JNA tijekom borbe svjedoči i Momčilo Perišić koji kaže da su avioni JNA napali kasarnu JNA, a pita se i da li ih to tuku i s brodova JNA ili samohotke HV-a i navodi da su imali i poginulih vojnika.

Ratko Mladić
1/5

- Evo ponudili su mi iz Zadra da odemo u miru kad nam hrvatsko gostoprimstvo ne odgovara - kaže u sljedećim danima Mladiću jedan od njegovih ”podređenih”. Mladićevo “junačenje” pred njim u odgovoru je ostalo samo na tome, jer su nakon žestokog odgovora hrvatskih branitelja za koje i sami zločinci iz JNA priznaju da ih napadaju sa svih strana, vrlo brzo napustili Zadar, a 1995. nakon akcije Oluja i položaje oko grada heroja koji je godinama živio bez struje, vode i pod granatama.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar barba_barba
barba_barba
20:37 02.02.2024.

Zadar, grad koji je u 25 godin ( 1918 i 1943) dva puta izgubio cjelokupno urbano stanovništvo, 80% bio porušen i digao se zahvaljujući svojim novim stanovnicima i nadbiskupima koji su ga volili i poštivali, kao da su generacijama u njemu pribivali, grad čiji su identitet stvarali crikva, filozofski fakultet, košarka, veslanje, klape i kazalište lutaka. U nizu poznatih spomenuo bi manje poznate ali najutjecajnije i najzaslužnije za zadarski identitet i lokapatriotizam- koji nikad nije isključivao naše Hrvatstvo : nadbiskupe Mons. Garkovića i Oblaka, lutkara Ivana Stojakovića, gradončelnika Zankija, direktora SASa Antića. Danas je Zadar jedini grad u Hrvatskoj koji ima svog domicilnog brodara i niz obrta koji su povezani sa njegovom maritimnon tradicijon. Nažalost bez industrije, ali ipak jedno od najboljih mjesta za život u Lijepoj Našoj.

FR
FraneTente1861
20:17 02.02.2024.

Prvo bijelo i prvo crveno su jednaki.Kada je krunjen Kralj Tomislav pocetno polje je bilo bijelo.Crkva Svetog Marka-bijelo.Kada procitas djelo manijaka Mladica(nosio je petokraku) skoro da placem kada citam sto rade nasem grbu i muralima.Nasa ljevica specijalno Mozemo i SDP sramotno se ponasaju ali nije cudno jer je nijma petokraka slatka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije