Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muke po snijegu

Hladnoća odnijela još jedan život, vojska pomaže Imotskom i Vrgorcu

snijeg, imotski (1)
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/18
06.02.2012.
u 07:37

U Slavoniji i Lici novi snježni pokrivač mjestimice je deblji od 10 cm. Više od sto sela i zaselaka i dalje je odsječeno snijegom

Gorski kotar, Lika i Slavonija jutros su se probudile s novih 10 cm snijega koji neprestano pada, a Dalmacija se još uvijek muči s nanosima snijega koji nisu sanirani. Sve vatrogasne postrojbe, kao i ostale javne službe, angažirane su kako bi pomogle u normalizaciji života u tom dijelu zemlje. Najniža temperatura, 20 stupnjeva ispod ništice, izmjerena je u 13 sati na Zavižanu. Sljeme slijedi sa -16 stupnjeva, a prosječna temperatura u Hrvatskoj iznosi oko 10 stupnjeva ispod ništice.

Niske temperature odnijele su još jedan život na području Lijepe Naše. Ispred obiteljske kuće u Boraji sinoć oko 22 sata u snijegu je pronađen mrtav 50-godišnjak. Preminuo je najvjerojatnije od hladnoće, istaknuli su iz šibenske PU. Ovo je treća žrtva hladne fronte. U Hrvatskom Blagaju pronađeno je smrznuto tijelo 78-godišnjaka, a život je zbog debelog minusa izgubio i 70-godišnjak iz Like.

Imotski i Vrgorac još su uvijek pod "okovima" snijega. Pripadnici Gardijske motorizirane brigade HKoV-a krenuli su jutros prema Imotskom i Vrgorcu gdje nastavljaju pomagati lokalnim službama u raščišćavanju snijega, izvijestio je MORH. U svaki od dva grada poslano je po 20 vojnika. Oružane snage poslale su i po jedan inženjerski stroj na područje Kamenskog i općine Cista Provo.

>>Od četvrtka odsječeni, nema kruha, vode, hrane, lijekova...

Sela i zaselci i dalje odsječeni snijegom

Više od sto sela i zaselaka i dalje je odsječeno snijegom, procjenjuje stožer ZiS-a, a kako bi došli do građana koje su nanosi snijega odsjekli od svijeta, angažiraju se vatrogasci, dok onima najugroženijima pomaže HGSS.

Bez struje i dalje su mjesta na otoku Braču, dio splitskih naselja, mjesta na imotskom području te okolica Benkovca i Obrovca.

Snježni dan u Splitu danas će vrijediti samo za školarce, dok sve ostale javne službe rade iako su splitske ulice okovane ledom. Splitska bolnica puna je ozlijeđenih, a ako se ovakvo stanje nastavi, svih 1500 kreveta bit će popunjeno osobama s prijelomima. 

– Zatrpani smo pacijentima, mislim da ćemo donijeti odluku da se ovi iz Splita pošalju kućama, a da u bolnici ostanu samo ovi iz okolnih gradova – kazao je Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split. Marasović, koji je i šef splitskog HDZ-a, ogorčen je gradskom vlašću koja nije očistila grad.

– Najbolje bi bilo da civilna vlast preda vlast vojsci – kaže.

>>Zvali HGSS i lagali da bi im očistili put. Onda su se potukli i ozlijedili

Oko Šibenika i Knina i dalje se raščišćavaju ceste, a stanovnicima naselja Vrpolje i Strmica dostavljene su namirnice. Tijekom noći šibenski i kninski vatrogasci oslobađali su putnike u zametenim vozilima na cesti Đevrske – Bribirske Mostine. Ralica i utovarivač oko 4 sata uspjeli su probiti snježne nanose na cesti i osloboditi putnike.

Zbog obilnih padalina u Dubrovniku se zamutila voda te nije ispravna za piće. Najmlađi u Pločama i Metkoviću, koji su se najviše obradovali snijegu, još danas i sutra uživat će u zimskim radostima jer je odlučeno kako škole neće raditi ova dva dana.

>>Vukovarski župan odlučio: Osnovne škole zatvorene do petka

Meteorolozi najavljuju da će danas biti oblačno, a samo na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. U sjeverozapadnom području i gorju sredinom dana i poslijepodne puhat će mjestimice jak sjeveroistočnjak s olujnim udarima, a na Jadranu jaka bura, navečer i u noći s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. 

Na kopnu će i dalje padati snijeg, dok je na južnom Jadranu moguća kiša. Na sjevernom dijelu Jadrana moglo bi ponovno zasniježiti, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će bijele pahulje donijeti vjetar. Veće oborine očekuju se navečer i u noći na utorak, i to najviše u Slavoniji i Lici.

Otkazani autobusi iz Zagreba prema Dalmaciji

Najviša dnevna  temperatura bit će između -12 i -7, na sjevernom i srednjem Jadranu između -2 i 3, a na južnom između 4 i 8 Celzijevih stupnjeva.

>>Zrakoplovi uredno lete, autobusni promet u kolapsu

Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione proglašeni su na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Dalmaciji. Trenutačno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Primorju i obrnuto. Dionica A1 između čvora Maslenica i čvora Sv. Rok je još uvijek zatvorena za sav promet.

 

Komentara 33

Avatar vila velebita
vila velebita
08:10 06.02.2012.

A lijepo V. Paar govori o globalnom zahlađenju i pomacima u putanji Zemlje oko Sunca...

AA
aabbcc
08:13 06.02.2012.

06.02.2012. u 07:53h Ringo je napisao/la: A globalno zatopljenje? Što sad kažu ti svjetski stručnjaci? _____________________________________________ Sada ce se morati ponovo sastati jer previse su zaustavili zatopljenje, triba ga malo vratiti na staro...

RI
Ringo
07:53 06.02.2012.

A globalno zatopljenje? Što sad kažu ti svjetski stručnjaci? Najvažnije im je bilo napraviti sporazum iz Kyota i uvesti porez na budale, tj CO2.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije