Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zametena Hrvatska

Snijeg i nadalje zasipa Hrvatsku, u Splitu i Šibeniku nema škole sutra

osijek, snijeg (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
12.02.2012.
u 08:16

U ponedjeljak prijepodne u većini krajeva oborine će prestati, a poslijepodne snijeg će još samo mjestimice padati u Slavoniji. Sutra nema nastave u splitskim i šibenskim osnovnim školama.

Snijeg ne prestaje padati gotovo u svim krajevima Hrvatske, a tako će se vrijeme zadržati većinu današnjeg dana. Na srednjem Jadranu snježne padaline miješaju se s kišom, koja se ponegdje može smrzavati na tlu.

Za sav promet do 9 sati bile su zatvorene autoceste A1 (između čvorova Sveti Rok i Maslenica) i A6 (između čvorova Delnice i Kikovica), kao i nekoliko državnih cesta, dok tim dijelom prometnica sada mogu voziti samo osobna vozila. Obilazni pravac za ostala vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, iz smjera unutrašnjosti Hrvatske je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Maslenice (D50, D27 i D54), ističu u Hrvatskom autoklubu.

Prema Rijeci nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti Hrvatske. Obilazak za sva ostala vozila je autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (D3) do čvora Kikovica, te obrnuto.

Zimski su uvjeti proglašeni na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te Dalmacije.

Istarski ipsilon je u 7,40 sati ujutro otvoren za sva vozila uz obaveznu zimsku opremu.

Zimski uvjeti proglašeni su na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te Dalmacije. Zabranjen je promet za kamione i tegljače dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Split: Odgođena nastava u osnovnoj školi

Nastava u splitskim osnovnim školama započet će u utorak, dok će sutra u klupe sjesti splitski srednjoškolci, odlučeno je na sjednici gradskog i županijskog stožera za obranu i spašavanje. Od sutra će raditi redovito svi dječji vrtići kojima je osnivač Grad Split s tim da se roditelji mole da svoju djecu doprate do vrata. Od sutra će raditi i produženi boravci organizirani u sedam osnovnih škola u kojima će djeca moći boraviti od 7 do 17 sati.

Prema riječima dožupana Luke Brčića, čelnika županijskog stožera za obranu i spašavanje nastave će biti na svim srednjodalmatinskim otocima, a u mjestima i gradovima dalmatinske zagore ovisno o vremenskim (ne)prilikama.

Izričito na području Vrgorca zbog visokog snijega koji stalno pada sutra neće biti nastave dok će o tome za imotsko područje odlučivati lokalna zajednica i ravnatelji škola.

Prosvjetari čije ustavnove rade, preporučeno je da sutra ako je ikako moguće skrate nastavu jer se očekuju nove padaline.

I Šibenik bez škole, snijeg i na Konavlima

Zbog novog snijega koji je u subotu navečer padao na području Šibensko-kninske županije, Stožer za zaštitu i spašavanje donio je odluku da ni u ponedjeljak neće biti nastave u svim osnovnim i srednjim školama u županiji. U Šibeniku i u njegovu zaleđu palo je novih 20 do 30 centimetara snijega.

Na južnom dijelu Jadranu većina nedjelje bit će kišna, a prema kraju dana, uz obalu i osobito u Konavlima, moguć je i snijeg. Vjetar je većinom slab, na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji umjerena i vrlo jaka, na udare olujna i orkanska bura.
Najviša dnevna temperatura zrkaja kretat će se od -10 do -5 °C, na Jadranu 2 do 7°C, uz obalu sjevernog dijela -3 do 0°C.

Za ponedjeljak meteorolozi najavljuju postupno poboljšanje vremena. Prijepodne u većini krajeva oborine će prestati, a poslijepodne snijeg će još samo mjestimice padati u Slavoniji.

Na većem dijelu Jadrana s početkom novog radnog tjedna očekuje se djelomično razvedravanje. Vjetar će biti slab, na Jadranu slaba do umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura.
U utorak nas očekuje suho, na Jadranu i pretežno sunčano vrijeme. Temperatura će biti u porastu, no prognostičari upozoravaju na mogućnost hladnih jutra u unutrašnjosti.

Ključne riječi

Komentara 24

AN
Antiša
09:05 12.02.2012.

Super. I dalje pada. Kad sam bio mali na Antinovici smo biliodsječeni od svijeta najmanje tri mjeseca godišnje. Nije nam nestajalo struje jer je nismo imali. Opskrbili smo se namirnicama za ta tri mjeseca i to jednu litru ulja, jednuu litru octa, pet kila soli, pet kila šećera, paket šibica i to je bilo sve. Ostalo smo imali doma.

Avatar Ateista
Ateista
09:21 12.02.2012.

Snijeg? Što? gdje? Mi ga ovdje u okolici (u brdima) iznad Opatije nismo vidjeli. Kaže mi supruga da je ipak pao - 1 cm. Što niste ovih dana pokazali niti jednu Sliku iz Rijeke ili Opatije - samo da viditee da snijega nije bilo ni za lijek. Toliko o senzacionalističkom novinarstvu. Sramotno.

RO
robert333
14:08 12.02.2012.

a sta bi tek rekli oni na \"balkanu\", koji su morali obustavit u cijeloj drzavi nastavu, posao i sjedit doma i cekat da im neko \"spasi\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije