Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostaju zastupnici

Smijenili Kosor i Šeksa, više nisu potpredsjednici Sabora

smjena,Jadranka Kosor,Vladimir Šeks (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
15.06.2012.
u 12:48

Karamarko: Šeks i Kosor su u koliziji sa svojim izjavama o vjernosti stranci i dobrim željama za HDZ

Vladimir Šeks je sa 126 glasova "za" i pet suzdržanih smijenjen s mjesta potpredsjednika Sabora, a Jadranka Kosor sa 124 glasa "za" i sedmero suzdržanih. Oboje su bili suzdržani kod izglasavanja razrješenja, a podršku su im dali i zastupnici HDSSB-a. Prije razrješenja govore su održali i Kosor i Šeks, zastupnike su podsjetili na svoje doprinose hrvatskoj državi, a jedino je predsjednik Sabora Boris Šprem rekao da je dobro surađivao s njima, na čemu im je i zahvalio.

Predsjednik Sabora Boris Šprem rekao je nakon smjene dvoje potpredsjednika da je s Vladimirom Šeksom i Jadrankom Kosor imao jedan sastanak na kojem su ga molili da im pomogne u traženju prostora.

Šprem, Šeks i Kosor razgovarali o budućem uredu

– Imali smo jedan sastanak gospodin Šeks, gospođa Kosor i ja, koji je bio na temu radnog prostora, i ja sam im rekao da po Poslovniku Sabora o radnom prostoru odlučuje Predsjedništvo Sabora, tako da, ako bude moguće, ako bude prostora, kao i za druge zastupnike, da ćemo se potruditi da ih nađemo – kazao je Šprem, a novinare je zanimalo može li se očekivati da se u njihovu slučaju napravi iznimka i da ih se smjesti u zgradu Sabora na Markovu trgu, a ne drugu zgradu u Demetrovoj ulici.

– To ćemo vidjeti s obzirom na to da je riječ o bivšem predsjedniku Sabora i o bivšoj premijerki te obveze koje iz toga proizlaze. Ja sam kao predsjednik Sabora dobio neke papire koji traže da se gospođa Kosor pojavi na jednom sastanku u Poljskoj kao bivša premijerka. To će razmotriti Predsjedništvo – objasnio je Šprem te dodao kako mu je drago da je sama Kosor danas u svom govoru demantirala medijske napise da su njih dvoje razgovarali i o njenom angažmanu u diplomaciji.

Novinare je zanimalo i boji li se HDZ-a, koji najavljuje da će konačno postati oporbena stranka i da su se dosad bavili samo sobom.

– Ja osobno osjećam problem kada oporba nije aktivna. Osobno sam kao predsjednik Sabora imao taj problem. Ja se radujem aktivnijoj oporbi, prvenstveno HDZ-u, jer će parlament onda bolje raditi – poručio je Šprem te dodao da mu nije jasno odakle argument oporbe da vladajući izbjegavaju aktualno prijepodne i raspravljaju samo nebitne stvari u Saboru jer je stanka u zasjedanju stajala samo tjedan dana.

Karamarko: Kritike nisu dobre za stranku

I predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrnuo se na razrješenje Kosor i Šeksa s potpredsjedničkih mjesta te dodao da nije dobro za stranku javno kritiziranje koje je dvojac napravio u svojim govorima.

– To nije dobro za stranku, i tu su u koliziji sa svojim izjavama o vjernim vojnicima stranke i dobrim željama za stranku. Prema tome, to je bilo već rečeno na klubu, ja sam mislio da to bila unutarstranačka stvar i unutarstranački problem o kojemu smo već razgovarali na Klubu zastupnika. Mislio sam da to ne bi bilo dobro ponoviti na plenarnoj sjednici. Ali, gospoda su si dopustili da ponove svoje monologe. I dobro, to je legitimno – rekao je Karamarko te dodao da ne trebaju zbog toga očekivati neke sankcije, no da će o svemu razgovarati s njima jer se nada da su njihove rečenice da su vojnici stranke, da će raditi sve za dobrobit stranke i naroda, autentične. Ne zna ni zašto je HDSSB glasovao suzdržano, dok Vladimir Šeks nije ni primijetio kako je glasala stranka u koju je njihov donedavni bliski suradnik Josip Salapić prešao.

Novinari su ga pitali hoće li izaći iz HDZ-a?

– Zašto bih ja iz svoje stranke, kojoj sam jedan od osnivača, išao bilo gdje. Ja ću sa svojom strankom i ona sa mnom dijeliti i dobro i zlo. I kad sam bio u teškim trenucima, kada je moja stranka bila u teškim trenucima, a u svih proteklih 20 i nekoliko godina bilo je vrlo teških trenutaka za HDZ i za mene osobno u HDZ-u, pa sam lojalno i dostojanstveno ostao na tom putu. Ja sam vjeran HDZ-u i više nikada me neće nijedna druga stranka vidjeti.

Nemam razloga pomišljati za hvatanje neke druge rezervne pozicije. Ja ću svoje ideale ostvarivati u okviru HDZ-a – odgovorio je Šeks. S obzirom na to da Jadranka Kosor u svom govoru ipak nije bila onoliko emotivna koliko se očekivalo, novinare je zanimalo je li joj on sugerirao da ostane mirna.

– Nisam ja ništa sugerirao ni očekivao. Stvar emotivnog pristupa je u sferi emocija i to se ne može čovjeku naložiti ili zapovjediti. Srce govori svojim jezikom – rekao je Šeks, a na pitanje znači li to da on plače unutar svoja četiri zida, odgovorio je "Znate onaj film 'Ne plači voljena zemljo'".

Šeks: Treba prihvatiti odluke koje donese većina

Vladimir Šeks je prije glasovanja o prijedlogu razrješenja s mjesta potpredsjednika Sabora zahvalio svim zastupnicima Kluba HDZ-a koji su ga predložili za časnu dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora, ali i svima ostalima koji su ga jednoglasno izabrali 23. prosinca prošle godine.

– Ja sam u Saboru od 1990. godine, u sedam navrata izabran sam za zastupnika, četiri puta za potpredsjednika, za predsjednika, vodio sam brojne odbore i sudjelovao u njihovu radu. U te 22 godine imao sam čast i privilegiju sudjelovati u donošenju ključnih i strateških odluka za Hrvatsku. Tako je bilo od božićnog ustava 22. prosinca 1990. godine koji je plasirao Hrvatsku kao demokratsku državu, preko odluke iz 25. lipnja 1991. godine koja je trasirala put Hrvatske u suverenu samostalnost te odluke od 8. listopada koja je označila definitivni i konačni raskid državnopravnih veza s bivšom SFRJ do onih ustavnih odluka 2010. godine koje su trasirale put u EU – prisjetio se Šeks dodavši kako je neizmjerno ponosan i zahvalan svima što je sudjelovao u svim tim ključnim odlukama. Odlučio je, tvrdi, podnijeti neopozivu ostavku kada je izgubio političko povjerenje vrhovnih tijela svoje stranke da može i dalje izvršavati dužnost potpredsjednika stranke.

– To sam prihvatio jer držim da u demokratskom životu treba prihvatiti i one odluke koje donosi većina, iako vam se čine neprikladnim, pogrešnim, štetnim i duboko nepravednim. Još jednom zahvaljujem svim kolegama iz HDZ-a koji su me izabrali za mjesto potpredsjednika, a koji mi sad uskraćuju to povjerenje i respektiram to. Ja ću i dalje ustrajno i predano služiti svoj stranci i Republici Hrvatskoj – zaključio je Šeks te dodao kako mnogo sreće u daljnjem radu želi novim potpredsjednicima Reineru i Čuljku.

Kosor: Radila sam u najtežim vremenima

I Jadranka Kosor je imala što reći o svom doprinosu državi, a cijeli je govor izgovorila drhtavim glasom.

– Želim zahvaliti svima vama koji ste 23. prosinca prošle godine glasovali za mene kao potpredsjednicu Sabora, posebno zahvaljujem zastupnicima HDZ-a koji su me i predložili. Mislim da sam dužnost potpredsjednice Sabora u ovih šest mjeseci obavljala vrlo savjesno, dobro sam surađivala i s vama gospodine predsjedniče, kao potpredsjednica i kao predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a. Pa i u onom razdoblju kada smo provodili unutarstranačke izbore, i kad sam vjerovala da je moj posao biti u Saboru, raditi i boriti se za HDZ. Zastupala sam interese onih koji su me birali – rekla je Kosor te dodala kako onima koji su je izabrali 23. prosinca poručuje da nisu pogriješili.

– Odlučili ste se za mene na temelju svega što sam radila od 1995. godine. Nakon izbora na koje me pozvao prvi predsjednik Franjo Tuđman, također sam izabrana za potpredsjednicu Sabora. Sjedila sam ovdje između Domljana i Šeksa, dva doajena, ljudi kojima sam se divila. Moram zahvaliti Vladimiru Šeksu jer tih sam godina od njega mnogo i naučila. Sve što sam radila, radila sam u najboljem interesu Hrvatske. U vrijeme mirne reintegracije, sjećam se, s predsjednikom Tuđmanom bila sam u Vukovaru, od 2000. bila sam oporbena zastupnica. I tada sam radila pa su me novinari koji prate rad Sabora izabrali za najbolju zastupnicu. Nakon izbora 2003., bila sam potpredsjednica i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, utemeljili smo Fond i Zakladu hrvatskih branitelja, i još cijeli niz toga što je nastavila raditi i što poštuje i aktualna Vlada – ukazala je Kosor zastupnicima te podsjetila kako je kao predsjednica vlade i HDZ-a radila u najtežim vremenima, kad je BDP padao šest posto.

Predložili smo Program gospodarskog oporavka, na koji sam izuzetno ponosna, dala sam svoj doprinos borbi protiv korupcije, donijeli smo zakone o oduzimanju imovine onima koji su se ogriješili o zakone. U dvije godine donijeli smo mnoge odluke koje su važne i koje jesu temelj današnje stabilnosti. Završetak pregovora smatram jednim od najvećih postignuća HDZ-a i vlade koju sam vodila. Uvijek sam radila sve u interesu Hrvatske i u interesu HDZ-a. Bila mi je čast dijeliti ove klupe s utemeljiteljem HDZ-a Vladimirom Šeksom, njemu zahvaljujem što je dokazao da se i u politici može biti dosljedan. To je poruka mladim političarima, može se raditi i na taj način. Vjerovala sam mu iako su mi svi govorili da će me ostaviti na prvom zavoju. Danas će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci upravo ja primila u stranku, koje sam stavljala na liste iako su se mnogi protivili. To prihvaćam, to je tako – rekla je Kosor te dodala kako u ovom trenutku okreće novu stranicu i u svom osobnom i političkom životu.

Šeks žali što HDZ smjenjuje Kosor

– Zahvaljujem na suradnji i želim demantirati medijske napise da smo se predsjednik Sabora Šprem i ja našli i dogovorili o mojem odlasku u diplomaciju. Biti zastupnik, biti zastupnica, to je odgovorna čast koja se pruža samo rijetkima – ustvrdila je Kosor koja se do jučer bunila što će biti samo "obična zastupnica".

I Vladimir Šeks želio je zahvaliti Kosor na svemu što je napravila te je izrazio žaljenje što je stranka mijenja.

– Mislim da je do sada djelovala odgovorno, savjesno, da je posljednje dvije godine dala značajan obol na tri fronta, u upravljanju krizom, u borbi protiv kriminala te na ulasku u EU. Žao mi je što to nije urodilo plodom, mislim da ovo nije razborita i dobra odluka, ali ću je kao stranački legalist prihvatiti i respektirati – zaključio je Šeks.

Za nove potpredsjednike Sabora izabrani su Željko Reiner i Tomislav Čuljak sa 126 glasova "za" i pet suzdržanih.

Komentara 82

CH
CH2710
13:05 15.06.2012.

. Zbog Kosorice i Šeksa sam se jako ražalostio... idem si po maramice za nos :)

Avatar marnie
marnie
13:06 15.06.2012.

15.06.2012. u 13:02h profesorzag je napisao/la: HDZ-ovci, zar vas nije sram da su vam ova i Sanader bili predsjednici stranke 12 godina (od 23 godine koliko stranka postoji)? Ti bi inače mogao objesiti zbog svojih stavova, a ne da drugeuge pitaš da li ih je sram.

OB
-obrisani-
13:02 15.06.2012.

HDZ-ovci, zar vas nije sram da su vam ova i Sanader bili predsjednici stranke 12 godina (od 23 godine koliko stranka postoji)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije