Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farmeri blokirali Berlin

Smanjuju subvencije seljacima, jer je “ugrožen mir u Europi”

Foto: REUTERS
1/2
16.01.2024.
u 13:59

”Štedi struju, ugasi semafor” poruka je prosvjednika njemačkoj vladajućoj Semafor koaliciji

Traktori su jučer potpuno okupirali Berlin. Kako je bilo i najavljivano, jučer u sedam sati ujutro na berlinskim su prometnicama, zatim i ispred Brandenburških vrata ponovo nastupili seljaci sa svojim traktorima, a bilo ih je nekoliko tisuća. Bilo je najavljeno 10 tisuća prosvjednika. Kulminacija je to prošlotjednih prosvjeda njemačkih seljaka zbog najavljenog ukidanja subvencija na gorivo. I jučer je bilo kreativnih parola u rukama prosvjednika, poput “Štedi struju, ugasi semafor”, gdje s aludira na vladajuću Semafor koaliciju koja je pod sve većim pritiskom.

Skandirali mu: Gubi se!

Socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz nije razgovarao s vođama prosvjeda, pred njih je stupio ministar financija, liberal, Christian Lindner koji je okupljenima naprosto rekao – nema više novca za dalje subvencije. – Ne mogu vam obećati više državne pomoći iz saveznog budžeta. Ali možemo se zajedno boriti kako biste imali više slobode i poštovanja za svoj posao - pokušavao je Lindner smiriti okupljene seljake koji ga, razumljivo, nisu dočekali pljeskom, naprotiv.

VEZANI ČLANCI:

- Gubi, se!, gubi se! - skandiralo je mnoštvo ministru. Farmerima i dalje nije dovoljno zadržavanje poreznih olakšica za kupnju novog poljoprivrednog vozila kao ni postupno, umjesto trenutnog, ukidanja subvencije na gorivo. – Imam poštovanja za svakog političara koji je spreman izaći pred nas. A ministar financija je ovdje. Nema smisla da mu zviždite - nemoćan je bio i Joachim Ruckwied, šef sindikata poljoprivrednika.

Vlada Olafa Scholza s prosvjedima je došla u bitno težu situaciju nakon što su u njima svoju priliku uočili čelnici stranke AfD te se počeli prosvjedu pridruživati te na njemu prikupljati političke poene. Do smanjenja je subvencija došlo jer se otvorila rupa u budžetu nakon što je u studenome njemački Vrhovni sud proglasio nelegalnim plan financiranja klimatskog fonda u koji je bilo planirano uliti 60 milijardi eura što je izazvalo rebalans budžeta pa tako i kresanja gdje je to moguće. Jedno od takvih najavljenih kresanja izazvalo je i ovaj prosvjed.

Nije pomoglo ni što je Lindner pohvalio prosvjednike kako su bolji od onih klimatskih koji su po Brandenburškim vratima bacali boju, a “to je simbol njemačkog nacionalnog jedinstva”. Kao ni stvarna potreba za pojačanjem obrambenih kapaciteta. – Zbog rata u Ukrajini mir i sloboda u Europi ponovo su u opasnosti, pa moramo još jednom uložiti u našu sigurnost, kao što smo nekada radili - rekao je Lindner. Iako njemačka poljoprivreda već neko vrijeme nije glavni izvor namirnica za njemačke supermarkete, pojava desnih elemenata na prosvjedima izbila je taj argument Semafor koaliciji iz ruku, a ne pomaže im ni prošlotjedni štrajk strojovođa kao ni liječnika.

AfD je i prije prošlotjednih prosvjeda značajno popravio svoje rezultate u anketama i nastavlja rasti te je upitno hoće li dogovoreni embargo na koaliranje s njima na nacionalnom nivou izdržati sljedeće izbore. Jedna stvar ide Olafu Scholzu na ruku. To je sudjelovanje nekih članova AfD-a na događaju gdje se raspravljalo o remigraciji (koja je jučer u Njemačkoj izabrana za “neriječ godine”), odnosno vraćanju migranata iz Njemačke u neimenovanu sjevernoafričku zemlju.

VIDEO Njemački poljoprivrednici okupili su se u Berlinu uoči prosvjeda protiv smanjenja subvencija

Ipak je to u subotu privuklo oko 10.000 prosvjednika u Potsdamu gdje živi i Olaf Scholz, a među kojima je bio i on sam te Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova u njegovoj vladi. Jučer je došlo i izvješće prema kojem je Njemačka proteklu godinu završila u recesiji. Skuplji energenti i manja proizvodnja zbog ruske invazije na Ukrajinu, uzrokovali su da industrija bez građevine padne za dva posto a ekonomija je u cijelosti 2023. pala za 0,3 posto lani, nakon rasta za 1,8 posto u 29022., čemu su doprinijeli i viša inflacija te više kamate.

– Ukupni ekonomski razvoj u Njemačkoj zastao je 2023. u i dalje kriznom okolišu. Unatoč rekordnim padovima, cijene su ostale visokima na svim ekonomskim razinama. K tome tu su i nepovoljni uvjeti financiranja zbog rastućih kamata i niže potražnje kod kuće i vani - rekla je Ruth Brand, predsjednica saveznog statističkog ureda. Njemačka je 2023. godinu završila s prosječnom inflacijom od 5,9 posto, koja je u prosincu pala na 3,8 posto. U svakom slučaju nema naznaka da će se pad ekonomije zaustaviti te nije za očekivati kako će ubrzo doći do početka nekakvog oporavka, navelo je u ponedjeljak i samo njemačko ministarstvo gospodarstva.

Recesija se nastavlja

Očekuje se da ni ove godine u Njemačkoj neće biti rasta gospodarstva. – Recesijski uvjeti koji se vuku od kraja 2022. nastavit će se i ove godine. Mora se priznati kako pad inflacije u posljednje vrijeme pruža neku utjehu kućanstvima, ali ulaganja će se vjerojatno i dalje smanjivati, gradnja ide u oštar pad a vlada snažno zateže fiskalnu politiku. Predviđamo nultu stopu rasta BDP-a ove godine - kazao je Andrew Kenningham, glavni analitičar za europsku ekonomiju konzultantske kuće Capital Partners kojega citira CNBC. 

 

Komentara 6

XA
xaron
21:49 16.01.2024.

Ministar financija C. Lindner : nema novca za vase subvencije, ali ima za Ukrajinu. Teško je to prodat seljacima koji dobro znaju da su subvencije 1 milijardu Eura, a pomoč Ukrajini je visestruko veča.

BL
Baja_legenda
19:34 16.01.2024.

Amer guli skida kozu, sve za demokraciju a i veliki je trosak za Ukrainu…cccc🤷‍♂️🤦

HE
Helios
19:11 16.01.2024.

Trenutna vlast njemačke je totalno nesposobna ali to nije slučajno jer da bi se ostvarila agenda Klausa shvaba 2020-2030 ti ljudi moraju biti na poziciji na kojoj jesu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije