Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdvajanja osiguravatelja u kolovozu smanjena sa 10 na 7 posto

Smanjuju se nameti osiguravatelja HZZO-u

hrvoje pauković
Renato Branđolica
08.11.2009.
u 17:18

Samo četiri od 14 autoosiguravatelja u prvoj polovici godine platila su propisane namete, a tek nova verzija zakona predviđa visoke kazne

Samo su četiri od 14 autoosiguravatelja uredno platila visoka izdvajanja iz premije HZZO-u u prvoj polovici ove godine. Namet koji osiguravatelji plaćaju za štete svojih osiguranika HZZO-u zakonodavac je od 1. siječnja povećao na drakonskih 10 posto naplaćene premije autoosiguranja te nakon burnih reakcija struke u kolovozu smanjio na sedam posto.

Budući da se ni za jedan od tih poteza nisu konzultirali s osiguravateljima, trenutačno pregovaraju s njima o novom smanjenju izdvajanja.

Slijedi novo smanjenje?
– Posljednjih dana imali smo obećavajuće razgovore s ravnateljem HZZO-a, s kojim smo dogovorili nekoliko zaključaka, a najvažniji su da su oni voljni riješiti nagodbom sve otvorene štete s društvima za osiguranje, kao i da se odmah formira radna grupa koja će utvrditi stvarne i realne troškove liječenja za koje osiguravatelji odgovaraju, te da će sukladno rezultatima rada te radne grupe ponovno ići u korekciju stope određene zakonom – otkrio je za Večernji list Hrvoje Pauković, predsjednik Hrvatskog ureda za osiguranje.

Istaknuo je da su prethodne odluke donesene bez argumenata zašto baš ti postoci te da HZZO na ovaj način priznaje pogrešku u određivanju stope jer je kao osnovicu za obračun koristio potpuno pogrešan podatak. Smatra da su osiguravatelji u raspravi, da je provedena, mogli argumentirano dokazati da su prijašnjih godina podmirivali HZZO-u sve stvarne troškove liječenja svojih osiguranika. Iznos tih troškova bio je mnogo manji nego što se to sada traži.

– Prijašnjih godina ti su troškovi bili između 45 i 67 milijuna kuna, dok bi ove godine i uza smanjenu stopu osiguravatelji morali izdvojiti oko 220 milijuna kuna – izračunao je.


Kazne do milijun kuna
HUO je zatražio i od Ustavnoga suda razmatranje osnovanosti visokog nameta, no ističu da bi situaciju voljeli prevladati dijalogom s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i HZZO-om. Pauković priznaje da imaju saznanja kako pojedini osiguravatelji nisu plaćali namet tijekom prve polovice godine, ali koliko im je poznato, sada to svi čine.

Zanimljivo je da u zakonu koji se primjenjivao do 1. kolovoza nisu bile naznačene sankcije za osiguravatelje koji ne plaćaju pa ostaje otvoreno pitanje hoće li sedam osiguravatelja koji uopće nisu plaćali i tri koja su troškove podmirila djelomično za to uopće odgovarati. Korekcijom zakona utemeljene su novčane kazne od 500 tisuća do milijun kuna za tvrtke koje u propisanom roku ne uplate izdvajanja, dok će se odgovorne osobe kazniti s dodatnih 30-50 tisuća kuna.

Glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković potvrdila je da ukupna obveza osiguravatelja za uplatu nije poznata jer određeni broj društava nije platio izdvajanja niti dostavljao evidencije o visini naplaćene funkcionalne premije osiguranja od automobilske odgovornosti. Njima će HZZO zaračunati kamate.

– Ukupno naplaćena sredstva do 23. listopada iznose 95,8 milijuna kuna. Društvima koja nisu provela uplatu Zavod je u više navrata poslao poziv na ispunjenje zakonske obveze te podatke dostavio financijskoj policiji – poručila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije