Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Sortirnica

Ured europskog javnog tužitelja: 'U tijeku istrage će trebati ispitati 18 svjedoka'

Sortirnica u Mihačevoj Dragi izgrađena je prije godinu dana, ali nikad nije počela raditi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/12
05.04.2023.
u 17:40

Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) u srijedu je pokrenuo istragu protiv petero uhićenih zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada, a istražni zatvor zatražili su za sve osim za poduzetnika Đuru Horvata (80) zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja

U Rijeci i Međimurju uhićeni su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor velike međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar. EPPO je nakon pokretanja akcije izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi.

Sporna je izgradnja riječke sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi. Istragom je obuhvaćeno nekoliko ljudi u Rijeci te osobe povezane s međimurskom tvrtkom Tehnix koja je izvodila radove. Akcija je pokrenuta prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja. Horvatov odvjetnik Ante Župić kazao je da je njegov branjenik lošeg zdravstvenog stanja i ima 80 godina, zbog čega je pred njegovom kućom u Čakovcu tijekom pretrage bilo i vozilo hitne pomoći. Župić je rekao i da je projekt sortirnice u Rijeci izvršen bez ikakvih nedostataka i u svim rokovima. Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je ranije da je iznenađen uhićenjima, navodeći da su Irena Miličević i Jasna Kukuljan njegove dugogodišnje suradnice u koje ima apsolutno povjerenje.

Tijek događaja:

18:02 - Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor četvero od ukupno pet osumnjičenika iz afere "Sortirnica" u kojoj ih Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za malverzacije s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Bivšoj pročelnici riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Ireni Miličević i direktorici riječke Čistoće Jasni Kukuljan određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Iz istog razloga, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela pritvor je određen savjetniku iz riječkog Odjela gradske uprave za komunalni sustav Eddyju Ropcu te čakovečkom poduzetniku Darku Žagaru.

>> OPŠIRNIJE


17:38 - Završeno je ročište, a izjavu je dao Tomislav Kamber iz Ureda europskog javnog tužitelja, prenosi HRT.

"Županijski sud donio je odluku kako je to predložio Ured europskog javnog tužitelja za sve okrivljenike po svim predloženim zakonskim osnovama. Dvojici okrivljenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a dvojici istražni zatvor i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U tijeku istrage će trebati ispitati 18 svjedoka", rekao je Kamber.


17:36Đuro Horvat, Vlasnik međimurske tvrtke Tehnix koja je u središtu afere Sortirnica, nakon povratka kući u poslijepodnevnim satima obratio se medijima i poručio kako nije kriv. 

>> OPŠIRNIJE


13:26 GALERIJA Uhićeni u aferi Sortirnica dovedeni su na Županijski sud

Sortirnica u Mihačevoj Dragi izgrađena je prije godinu dana, ali nikad nije počela raditi
1/6

13:00 - Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) u srijedu je pokrenuo istragu protiv petero uhićenih zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada, a istražni zatvor zatražili su za sve osim za poduzetnika Đuru Horvata (80) zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja.

Ante Župić, Horvatov odvjetnik, kazao je: "Očekivao sam zakonitu i razboritu odluku, takva je i bila. Otišao je kući, bio je pod velikim stresom. Sada se dobro osjeća". 

Na ročištu zakazanom za 13 sati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će o istražnom zatvoru za bivšu pročelnicu riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irenu Miličević, njenog suradnika Eddyja Ropca, direktoricu riječke Čistoće Jasnu Kukuljan i Darka Žagara iz čakovečke tvrtke Žagar.


09:20 - Ured Europskog javnog tužitelja danas će objaviti hoće li pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor za petero uhićenih na području Rijeke i Međimurja zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada. Odluku o istrazi i pritvoru Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) donijet će nakon ispitivanja uhićenih koja su u Zagrebu počela već u utorak poslijepodne. 

Video: Tko je Đuro Horvat?

Komentara 12

OL
olujasviholuja2
13:44 05.04.2023.

kad SDPevac mulja za milijune,njega puste kući,a kad hdzevac mulja sa prometnom nesrečom za par tisuća njemu 30 dana pritvora. Kad uhvate hdzeovca ," naslov član hdz ...",a kad uhvate SDPeovca , naslov je ""zaposlenik gratske uprave..." i onda kažuažu da hdz upravlja sa sudstvom i mediji. ma ? Malo sutra !

FR
Frapin
13:56 05.04.2023.

Ovdje u ovom slučaju novinari Hine ne spominju gospodu iz SDP-a a da su HDZ-ovci bilo bi pod velikim slovima na koncu zna se kosu gospođa iz poduzetničkog miljea

Avatar R2D2
R2D2
16:54 05.04.2023.

A može li malo detalja o junacima iz Rijeke, ono stranačka pripadnost, nekretnine, obitelj, rođaci, prijatelji, društvene mreže, imovinska kartica.....? Nedavno ste se uhvatili imovine gđice. Petir, pa sad u najmanju ruku očekujem isti tretman i za ove "selebritije" . A da ne spominjem kako ste detaljno obradili onog Škugora - užu rodbinu, nekretnine (fotke i adrese).....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije