Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera kaba

Slučaj Karlovačke banke – za što sve terete Paladina

'23.05.2013., Zagreb - Josip Paladino u svojstvu osumnjicenika dolazi na ispitivanje u USKOK.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
13.06.2013.
u 13:49

Paladino se pod istragom našao zbog kupnje zemljišta 2008. Za USKOK su sporni i poslovi koje je Paladinova tvrtka imala s Kabom.

Marija Šola i njezini sinovi Petar i Sandi, uhićeni u aferi Karlovačka banka (Kaba), sumnjiče se da su banku oštetili za dodatna 33 milijuna kuna. Podatak je to do kojeg su istražitelji došli tijekom istrage u aferi Kaba, a najnoviji sporni moment je činjenica da je Kaba prebacila 4,5 milijuna eura na račun jedne austrijske banke, koja je ima podružnicu u Sloveniji.

Dodatni problem

Kako se sumnja, Kaba je to učinila nakon što ju je HNB upozorio da treba prestati s kreditiranjem povezanih društva, kao što je Opatovina projekt. No izgleda da su članovi obitelji Šola novac na račun austrijske banke u Sloveniji prebacili upravo zato da bi im poslužio kao depozit za podizanje kredita od pet milijuna eura. Tim je novcem zatim kreditiran Opatovina projekt, a sumnja se da je tim manevrom obitelji Šola Kaba oštećena za 33 milijuna kuna. Dodatni je problem za Šole i to što se sumnja da je jamstva za povrat kredita potpisao Sandi Šola iako na to nije imao pravo jer više nije bio na čelu Kabe. O novim okolnostima u aferi Kaba Marija Šola i njezini sinovi ovih su dana dali iskaz tužiteljstvu.

To je treće proširenje istrage u toj aferi, a prijašnjim proširenjima obuhvaćen je i ugledni neurokirurg Josip Paladino. Pod istragom su se našli krediti koje je Kaba dodjeljivala Paladinovoj tvrtki Clarus Primus. Problemi za Paladina, po svemu sudeći, počeli su 2008. kada je on uz pomoć obitelji Šola kupio 137.000 kvadrata zemljišta u poduzetničkoj zoni Mlaka – Rakovec.

Paladino je novac za kupnju zemljišta dobio u Partner banci, kojoj je na čelu bila Marija Šola, te u Karlovačkoj banci, koju je vodio Sandi Šola.

Preusmjereno Šoli

Radilo se o dva kredita u ukupnom iznosu od 18,3 milijuna kuna, a Paladinu su krediti, sumnja se, odobreni bez sredstava osiguranja. S Paladinom je u kupnji zemljišta sudjelovao i Tomislav Šola. Njih su dvojica namjeravala graditi privatnu polikliniku, no USKOK sumnja da je gradnja poliklinike zapravo bila samo neka vrsta papirnatog pokrića za dobivanje kredita u HBOR-u. Svrha kredita u HBOR-u bilo je, sumnja se, osiguravanje novca za povrat prijašnjih kredita te financiranje tvrtki obitelji Šola. Paladino je dobio kredit od 20 milijuna kuna, a novac je preusmjeren na račun T. Šole, a potom su njime zatvorena Paladinova dugovanja u Partner banci i Kabi. No ostao je višak od 1,7 milijuna kuna, a sumnja se i da je Clarus Primus profitirao za milijun kuna, kolika je bila razlika u kamatama po prije odobrenom kreditu i kreditu koji mu je odobrio HBOR.

>> Paladino: Cijeli svoj život živim časno i pošteno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije