Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstva pravosuđa

Slučaj Hrvata uhićenih u Zambiji: Proveden izvanredan nadzor na našim sudovima oko posvajanja

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
06.04.2023.
u 11:39

Navode kako Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti, nije ovlašteno ocijenjivati postupanja sudova u sudskim predmetima niti provjeravati dijelove spisa

Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave,  temeljem ovlasti Ministarstva utvrđenih člankom 71., 72., 75., 80. - 84. Zakona o sudovima, provela je izvanredni neposredni nadzor nad radom Općinskog suda u Varaždinu i Općinskog suda u Zlataru. U izvanrednom nadzoru utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti odnosno da su predmeti u rad dodijeljeni nasumičnom dodjelom te da su suci koji su donosili odluke Godišnjim rasporedom poslova bili raspoređeni za obavljanje poslova priznanja stranih sudskih odluka - odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave za 24sata.

Navode kako Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti, nije ovlašteno ocijenjivati postupanja sudova u sudskim predmetima niti provjeravati dijelove spisa. - Ističemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave do sada nije zaprimilo zahtjev niti jednog pravosudnog ili drugog tijela za međunarodnu pravnu pomoć za potrebe provođenja bilo kakvih postupaka vezanih za posvajanja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao nadležno tijelo za pružanje konzularne pomoći provodi aktivnosti na kojima surađuje s drugim tijelima, uključujući i stručnim službama Ministarstva pravosuđa i uprave - odgovorili su.

Podsjetimo, osmero Hrvata, uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Kongoanac Steven Muli, uhićenik kojeg se tereti za krijumčarenje četvero djece iz DR Konga, pojavit će se na Općinskom sudu u Ndoli 20. travnja. Muli se ove srijede izjasnio pred sudom izjasnio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. - Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Tereti ga se za krijumčarenje četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani – otkrila je za 24sata zambijska novinarka.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se nedavno o slučaju osmero Hrvata uhićenih u Zambiji. Kako navode, Hrvati nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Također, ističe se kako nema službenih informacija da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Ministarstvo je reagiralo u povodu navoda Dicksona Matemba, državnog tajnika ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije. U njegovim izjavama, iznesenima na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, postoje netočni navodi.

Video: Zambijske vlasti: Dokumentacija Hrvata za posvajanje je lažna, djeca moraju biti vraćena Kongu

Ključne riječi

Komentara 16

BO
BožečuvajHrvatsku
11:49 06.04.2023.

Samo vi njima pomažite svojim lažima pa će duže čamiti u zambijskom kazamatu. Umjesto da se detaljno istraže sva "posvojenja" djece iz Konga naša vlada ide u sukob s Zambijom misleći valjda da će ovi odmah od "straha" svjetske velesile pustiti trgovce s djecom.

KU
Kujttim
12:02 06.04.2023.

Jedino što su 2 mjeseca utvrđivali jest da li su predmeti na Općinskom suda u Varaždinu i Općinskog suda u Zlataru nasumično dodjeljivani. Srećom pa je Zambija korektivni faktor nasumičnog dodjeljivanja predmeta na sudu u Zlataru.

AN
AntePortas9
12:07 06.04.2023.

Bitno je da je nadzor izvršen žurno i na vrijeme. Samo su četiri mjeseca prošla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije